Споделеното родителство е най-доброто за здраво и щастливо дете

Фондация иска промени в Семейния кодекс, излиза на протест
18 дек 2023 10:29, Анисия Иванова
12

На 26 декември фондация "За споделено родителство" излиза на протест в Триъгълника на властта срещу забавянето на промените в Семейния кодекс, където основен фокус е и уреждането на споделеното родителство.

"Споделеното родителство е важно. С основаването на фондацията се надяваме България да тръгне по пътя да е като останалите държави - ще изградим здраво общество, от здрави индивиди, които не са психично настроени към единия родител или другия", заяви основателят на Фондация "За споделено родителство" Слави Несторов в студиото на "България сутрин".

По думите му физически детето трябва да прекарва 30-35% с единия родител, което в България при разделени двойки не се случва. Несторов подчерта, че никой не следи дали се изпълняват съдебните решения по отношение на родителството.

"Споделеното родителство е най-добрият процес, за да израсне детето здраво и щастливо. Много майки и бащи в България отчуждават децата, от това не страдат само бащите, но и майките. Обществото трябва да бъде запознато с този проблем", категоричен е Несторов.

Адвокат Пламен Борисов също подчерта, че няма институция, която реално да следи дали се изпълняват разпоредените от съда права на родителя, който не живее с детето.


"Проблемът е не там, където хората се договарят, да присъстваш в живота на детето е най-естественото нещо. Проблемът е там, където има конфликти между родителите. Да се знае, че ако се разделим като родителска двойка, се разделяме като мъж и жена, но детето ни не се разделя с нас", заяви Борисов.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че в Конституцията три пъти си споменава майката - "майка", "майчинство", "майчин език", но нито веднъж бащата.

"Майчинството е конституционно защитено, но баща, бащинство не се споменават. Конституцията е счела, че майчинството се нуждае от защита, а бащинството си е защитено. Реално съдът казва "ставаш неделен татко", коментира адвокатът.

Според него полицията е тази, която може да гарантира изпълнението на режима на виждане между родител и дете.

Протестът, организиран от Фондация "За споделено родителство", ще се проведе на 26 декември от 11 часа на пл. "Независимост" в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
0
 
! Отговори
до 10 преди 4 месеца
По тая логика, ако мъж и жена са семейство и имат деца, ако жената си намери любовник и се изнесе при него с децата, защото по закон те на 99.9% отиват при майката, биологичния баща трябва само да дава издръжка, но семейството, което е майката и любовника в случая, ще решават кой какво и кога. Тази дума я има в българския речник и трябва да са ясно определени законовите правила при които и двамата биологични родители са равнопоставени в отглеждането и грижата за децата при раздяла.
10
2
 
1
 
! Отговори
"Споделеното преди 4 месеца
'родителство' (такава дума не съществува)" се нарича СЕМЕЙСТВО, *** ***!
9
0
 
5
 
! Отговори
до 6 преди 4 месеца
а аз знам за един татко дето пътува от София до Бургас да си гледа детето, защото две години след раждането, майката казала, че не го обича вече и се омъжила за друг в Бургас. Ай честито...
8
1
 
6
 
! Отговори
да преди 4 месеца
споделеното родителство трябва да влезе в конституцията и в закона. Технически в един голям процент от случаите, става "отнемане" на детето, като бащата нито може да вижда детето си нормално, нито да учавства във вземане на решения касаещи неговото бъдеще, а само да дава пари. Дрехи, играчки и т.н. не се купуват, защото се забутват някъде, за бащата и неговите роднини се приказва с презрение. А ако раздялата е по "вина" на майката? Защо се втълпява, че бащата обича по-малко детето?
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За да има споделено родителство трябва да има относително цивилизована раздяла и споделени финансови задължения. В повечето случаи осъдения не иска да плаща издръжка и смята, че 2 часа в мола на седмица го правят родител. Взаимната омраза на родителите един към друг са пагубни за детето.
6
0
 
6
 
! Отговори
Пример от живота преди 4 месеца
Знам един млад татко, който пътува 60 км за да види детето си в определените дни и часове. Той звъни на вратата, излиза майката и казва "Сега детето се храни." Минава доста време, таткото чака пред вратата, после пак звъни. Пак излиза майката и пак пропява "Сега детето спи." И прочее издевателства докато стане вечер и наближи часът, в който детето си ляга. Затова човекът започна да ходи до вратата й с полиция. Това се случва в един неголям наш град.
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Полицията била тази, която може да гарантира изпълнението на режима на виждане между родител и дете. Дали може? Гръмнаха Трактор на Витоша, международно издирван премина границата ни и спокойно си се спомина тук, а полицията може само да бие мирно протестиращи.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Три пъти се споменава майката - "майка", "майчинство", "майчин език", но народът казва "бащиния" и "Татковина", "Отечество".
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да не е двама педнделла да отглеждат дете ? Като в другите "развити" страни ?
2
3
 
13
 
! Отговори
Истинска инквизиция преди 4 месеца
е за детето, когато единият родител изисква от него да каже нещо конкретно, когато отиде в дома на другия родител или настойчиво да иска нещо, което там не са склонни да му дадат. Ако то не изпълни повелята, после има сериозни неприятности, когато се прибере при другия си родител. Най-често майката настоява детето да иска нещо от бащата или от бабата/дядото по бащина линия, или да изрече наизустени изречения, чрез които да предизвика интрига между баща му и неговата втора съпруга.
1
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
споделено родителство може ли да има между двама мъже :О