Проф. Герджиков: Ударното променяне на конституцията е порок

Промяната й е последното, от което България имаше нужда
20 дек 2023 14:11, Анисия Иванова
27
Проф. Герджиков: Ударното променяне на конституцията е порок
Снимка: Bulgaria ON AIR

Промяната на Конституцията е последното, от което България имаше нужда, каза пред БНР проф. Огнян Герджиков, бивш председател на Народното събрание и бивш служебен премиер.

"Спокойно можеше да си бъде такава, каквато си е. Тя е една сравнително доста прилична Конституция. Това ударно променяне е абсолютен порок. Не може основен закон за няколко месеца да се променя. Такова нещо цивилизованият свят не познава. Аз съм и омерзен от начина, по който се законодателства у нас, особено за основния закон на страната", каза още той.

Още по темата

Относно приетите ограничения, свързани със служебното правителство, проф. Герджиков коментира: "Ако всички, които са изброени като възможност да бъдат посочени за служебен премиер, какво - президентът ли ще стане премиер? Това са недомислени неща! ... Не разбирам това ограничение. Защо трябва да връзваме ръцете на президента - не ми е достатъчно убедително".

Той изказа "сериозни притеснения" от приетата промяна в Конституцията, позволяваща хора с двойно гражданство да бъдат избирани на държавни постове.

"Притесненията ми са, че могат чужди интереси да се наложат на нашата политическа сцена. Това е много рисково", обясни той.

Промените, свързани с Прокурорския съвет, Герджиков определи като "изключително порочни" заради тежестта на политическата квота в него.

"Това изначално отнема възможността за безпристрастни решения. Предполага политизиране на прокуратурата, което не може да бъде положително, защото прокуратурата е част от съдебната власт".

Според проф. Огнян Герджиков единствената промяна в Конституцията, която би подкрепил, е тази, че парламентът няма да се разпуска при липса на редовно правителство, а ще продължава да заседава до избиране на нов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сегашните политици,не мислят за българския народ ,а за Украйна ЕС ,сащ,там е разрешено брака мъж с мъж и жена с жена ,евроатлантически ценности )
20
1
 
8
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 4 месеца
Това е подигравка с целия български народ,но щом още ги търпи,това му се пада. Мафията си направи мафиотско подобие на конституция. С нея ще покажем,че щом сами сме неспособни да се управляваме,ще идват чужденци с двойно гражданство да ни управляват.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тридесет години Яваш, яваш. Тупане на топката, имитация ,че сме европейци . С объркано правосъдие , корупция от всякъде. Е настана време за бързане. На ЕС и омръзна да ни чака.
18
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тоя ухилен мазник, който незаконно подари хиляди декари български земи и гори на мадридския лъжец и комарджия от кога се е загрижил за България??? А, забравих, че мадридския е агентура на КГБ и за пари е готов да подкрепя убийствата, изнасилванията и терора, който налагат блатниците. Дано скоро и на двамата им приседнат крадените пари, земи, гори и имоти!
17
1
 
7
 
! Отговори
VladTepes преди 4 месеца
Още по-голям порок е промяната на конституцията от неуки юрист-милиционери с висше милиционерско образование вместо нормално право. Авторите и поне бяха подготвени и грамотни юристи.
16
11
 
2
 
! Отговори
мислител преди 4 месеца
Фактът е, че нашата конституция не може да се бори добре нито с мафията, нито със огромните цени, нито със безкрайните служебни правителства. С нейна помощ комунистите останаха на власт може би и до днес. Скоро пак убиха някого, и познайте дали някой от поръчителите ще бъде открит. Нова Конституция може би е изход.
15
4
 
8
 
! Отговори
1111 преди 4 месеца
Докарахме се до там , щото алчни безродни шарлатани да огъват и кривят закони и конституция до нивото на уродливостта , узаконявайки беззаконието , а реакция и критика да идва единствено от алчни , безродни , петоколонни путлеро-рашисти , чиято философия е тотална загуба на суверенитет , приемайки формата на 16-та република в ужасяващо човеконенавистна диктатура.
14
5
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 4 месеца
България няма нужда от нова Конституция, ама Киро ко-ча има, Пеевски има и Боко има! Ама щом си траем и не излизаме да ги ИЗМЕТЕМ от НС, ще трябва да търпим!
13
2
 
6
 
! Отговори
Главчо преди 4 месеца
То и ти и НДСВ сте пороци ама ви има.
12
0
 
5
 
! Отговори
Име преди 4 месеца
Колкото и да не понасям този човечец, в случая е прав. Но една лустрация би му "взела" главата *** на него!
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Фашисткото мишоче излезе да цвърчи..
10
3
 
3
 
! Отговори
j преди 4 месеца
До sd тез песни любвни за западното оръжие, е крайно време да ги забравите.... Стана ясно, че западното оръжие, не е нито панацея, нито е по-добро от руското. Видно е от толкова много източници в нетя, че дори е крайно неефективно в украинските бойни условия.... Иначе, мечтите са безплатни :) :) :)
9
3
 
3
 
! Отговори
До този преди 4 месеца
Президента реално няма никаква власт.Парламента е този който стопира всичките му напъни !.....Това не му пречеше да вдигне юмрук в деня в който ни приеха в чакалнята на еврозоната и да посее хаоса който вече три години се шири в страната .Избра ги ,помогна им да влязат във власта ,а после ги нарече шарлатани.
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До sdУкраинската армия търси 500 000 войници.Не чакай!
7
3
 
16
 
! Отговори
hh88 преди 4 месеца
Тъжното е, че е много ниско интелектуалното ниво на юристите, които променят конституцията. Никой от тях няма и един работен ден в реалната правосъдна система. Завършил ЮЗУ или НБУ и хоп - депутат и коституционалист. А най-големият контитуционалист - Дилянчо. Срам!!! В САЩ например промяна в конституцията е процес, който продължава две години. Има истински обсъждания със съдии, университетски преподаватели....
6
12
 
9
 
! Отговори
Този преди 4 месеца
...още не е разбрал, защо трябвало да ограничаваме правомощията на Президента? Ами защото Радев се гавреше с нея през всичкото си управление! Да гази Конституцията му беше хоби през ден! От първият ден се накара на НС като селски пъдар, заявявайки им ,че имали една седмица ? После цял преврат се напъна да ни спретне,с размаханият юмрук! Услади му се да назначава и управлява,а отговорност... никаква!
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До sd Бегом в Киев!
4
1
 
4
 
! Отговори
Ама как преди 4 месеца
той не е ли царски човек!?Либерал!
3
1
 
7
 
! Отговори
размисли преди 4 месеца
Кирчо да ви е проблема.А какво правим със Стани шеф,руското чедо?Не го ли допуснахте на власт?!!То и внучката на Людмила Живкова завърши в сащ и работи в Англия.Ще я ллишаваме ли от право,както и американчето Рафаел на Нинова? Те са с двойно гражданство и кво от това.Да не говорим за щерката на Байко,която изкара детството си в сащ,но се върна заради келепиря....
2
6
 
15
 
! Отговори
Обективен преди 4 месеца
Прав си,професоре ,да промениш Конституцията на една държава само за да може ( в случая Кокорчо и Простото ) да стане премиер е най-прoстата прoстoтия.