"Признание" от Германия: Били сме най-добрите фалшификатори на пари в света

Телевизия разкрива част от пътя на фалшивите банкноти
21 дек 2023 13:50, Александър Попов
39
"Признание" от Германия: Били сме най-добрите фалшификатори на пари в света
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Наистина ли българските фалшификатори на пари са най-сръчните в света? Това бе един от главните въпроси в 10-минутен репортаж на Втора германска телевизия ZDF, проследил пътя на подправени евробанкноти от България, цитиран от "Дойче Веле".

Репортажът от България бе излъчен на 12 декември в популярното предаване за журналистически разследвания "Фронтал" на ZDF с автори Лукас Аугустин, Ник Голюке, Ванеса Шлайзер. В началото водещата припомня, че само за година в Германия са били конфискувани 27 000 фалшиви банкноти, а никой не знаел колко още се останали незабелязани. С тези фалшиви пари се купуват накити, луксозни стоки и скъпи коли, а дирите им водят към България.

Под прикритие

Главната роля в тези 10 телевизионни минути играе Тамер Бакинер, когото авторите представят като икономически детектив, знаещ и български. В квартала край мюнхенската гара Бакинер се среща с човек, който му обещава фалшиви пари от България. Репортерът заминава за София, където според него фалшификаторите действат особено активно. Репортажът припомня, че и българските власти са активни – и показва кадри от обиски и разкриването на печатница за фалшиви банкноти. Пред камерата на Втора германска телевизия застава и Кристиян Горянов, завеждащ отдел „Организирана престъпност“ в МВР, който казва: „Ние имаме едни от най-добрите фалшификатори на пари и на документи в света.“

Но кои са фалшификаторите и кои са техните кукловоди? Репортерът под прикритие Тамер Бакинер в миналото е разследвал и разкрил много подобни случаи, твърдят авторите на репортажа. В 10-минутното видео на ZDF той се среща с посредник от Мюнхен, когото разработва от една година с легендата, че търси големи количества фалшиви пари.

Срещи в Пловдив

Двамата заминават за Пловдив на среща с човек, който твърди, че е супер голям играч на пазара в Германия. Мъжът, чието лице в репортажа е направено неразпознаваемо, разказва, че отпечатал 1 милион фалшиви евро в България, които в Германия продал за 140 000 евро. Там обаче го хванали и го осъдили на 5 г. и 6 месеца лишаване от свобода, от които излежал половината. „Явно това не е потушило криминалните му енергии“, иронично отбелязват авторите на репортажа.

Осъденият фалшификатор им разказва, че сред клиентите му имало търговци на скрап, супермаркети, дюнерджийници, барове, крупни търговци на месо. В края на разговора добавя, че може да свърже посетителите от Германия с подходящ човек. Репортерите проверяват неговата история – властите и в Германия, и в България я потвърждават.

Най-добрите ментета?

В София репортерът под прикритие най-после успява да се срещне с фалшификатор, който го уверява, че е един от най-добрите в България и му предлага фалшиви банкноти от 200 евро - за по 40 евро на парче. По думите на фалшификатора неговите купюри съответствали до около 70% на истинските, само качеството на хартията било малко по-различно. Фалшификаторът подчертава, че по-добри купюри няма никъде по света и кани репортера в един автомобил, където нагледно му показва, че фалшивата банкнота от 200 евро минава теста с обичайния сканиращ молив в супермаркетите. Българите предлагат на потенциалния купувач 5 милиона евро в банкноти по 200.

Репортерът на ZDF взима мострата и я предава на българската полиция, където Кристиян Горянов потвърждава, че качеството на фалшификата е добро. Според него тези банкноти се печатали докъм 2018 година, но производството им вече било спряно.

Фалшификати на повече от 10 години?

Авторите на репортажа носят банкнотата и в германската Централна банка. Специалистите там установяват, че фалшификатът е лесно разпознаваем по контурите на водния знак. Българската фалшива банкнота стига и до специалист в Европейската централна банка във Франкфурт, който добавя, че тези купюри са нещо старо - в Европа напоследък се появявали по стотина такива банкноти месечно – и че със сигурност били отпечатани преди повече от 10 години.

Банкнотата, пропътувала толкова дълги разстояния, ще бъде анализирана от германските власти и прокуратурата. „А дали българската прокуратура ще сложи белезниците на тъй наречените „най-добри фалшификатори в света“ – този въпрос си остава открит“ – така звучи последното изречение в репортажа на ZDF. Водещата на предаването „Фронтал“ добави накрая новина от София за разбита банда фалшификатори и конфискувани банкноти на стойност 120 хиляди евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: Германияфалшиви пари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Психо Доктор преди 4 месеца
Най-добрите не са в класацията защото не ги хващат като нашите.
35
0
 
0
 
! Отговори
баща ти преди 4 месеца
Браво , ... ето че има нещо в което сме първи !
34
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 350 - Не е само до "оръжие". Бедна ти е фнатазията, колко оръжие има в Бълогария. Не говоря само за "регистрираното бойно", ами за регистриарно и НЕрегистрираното ловно, останали от комунизма пистолети и пушки, останали от якото разбграбване през 90-те калашници и прочие, както и много нови. По-лесно е, да си купиш пистолет на черно, отколкто телефонен номер от оператор.
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До ХИЧО - По-скоро, кааот нямаш добри условия и хубави доходи ... Да, едното е свързано с другхото, предполагам, ама все пак ... Знам едно програмистче, като беше на 14 години тарашеше банкомати, още преди да станат публично известни хаковете ... На 18-19 караше S класа, ама майка му го вкара в пътя (а и му запалиха колата), хвана се уж да учи, ама след година започна работа и макар, да вади много по-малко, сега хич не му се рискува.
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
По фалшива пара от еврото нема. Защо Швайцария не го прие, тя е в центъра на еврака? Швайцария не го прие понеже там народа има оръжие. Това е единствената държава в Европа където народа гласува директно законите и му е разрешено да притежава оръжие. Управляващите в парламента на Швайцария работят и от време на време се събират да обсъждат някой проблеми, които след това народа ги узаконява. По останалите страни в европа народа е едно Блааа, Блааа, Блааа....
31
0
 
3
 
! Отговори
Ин Голд Уи Тръст преди 4 месеца
Парите на банките да не би да са по истински? Нали и те са същите фалшификати. Политиците като ревнат че няма пари и банките завъртат печатниците. Естествено кеша вече е само 10% а останалото е електронно и просто въвеждат няколко цифри в компютъра и парите се появяват по сметките и народа вече дължи лихва за тях. Е това ако не е измама......Това е най бруталната измама! Щото парите нямат никакво покритие и просто едни хора с власт си ги измислят.
30
1
 
4
 
! Отговори
Русия и Европа преди 4 месеца
се бият за България от векове,защото сме много качествени.... Който го отрича е чужд еничарин
29
0
 
1
 
! Отговори
toti преди 4 месеца
Ако за нищо не ни бива ,то е защото се раждаме и умираме бедни или много богати !!1
28
0
 
6
 
! Отговори
ХИЧО преди 4 месеца
Когато нямаш безпристрастна,честна съдебна система,когато службите и цялата държава тъне в корупция и поквара,тогава ставаш известен по света с подобни таланти.....
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тея па, дойчовци, т'ва можем, т'ва работим. И шием седалки за BMW, и огледала правим. Амчи малко ли е? А ако бяхме всички на социал към Дойчландия, като братята ни по корупция - украинците. Ако беха стегнали Бай Га.нь.., пардон Бат Бойко да не краде, лъже и маже, а да спазва законите, сега щехме да сме Щвейцария на балканите, ама на - не сме. Ние поне сме любовчии-тарикати, не като албанците и косоварите. Те направо разфасоват хора за органи.
26
0
 
2
 
! Отговори
Гадна Твар преди 4 месеца
Докато ЕВропа-та не се научи да уважава България и Българите - така ще бъде!!! Който както иска да го разбира...ако може изобщо да разбере.
25
3
 
1
 
! Отговори
Марсел Попов преди 4 месеца
Просто Цъpвyлю трябва да бъде хванат с едната ръка за кечето,с другата ръка за потурите и със всичка сила да бъде изхвърлен през вратата на клуба (ЕС) !
24
0
 
2
 
! Отговори
муньо преди 4 месеца
ЧЕСТИТО!
23
3
 
4
 
! Отговори
Германец преди 4 месеца
До 17 ние сме най-техническата нация в Европа. Произвеждаме всичко, а вие едни домати не можете да произведете дори ахахах
22
1
 
5
 
! Отговори
Марсел Попов преди 4 месеца
Цъpвyлu долни , ще видите Шенген през крив макарон , да не говорим че направо сте за изхвърляне от ЕС !
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И тикяуня искаше да мине с номера с фалшификатите у шкафу, *** нема кой да му повярва.
20
0
 
4
 
! Отговори
е преди 4 месеца
ми няма във всичко да сме последни я! Имаме и добри страни!
19
1
 
2
 
! Отговори
Истината преди 4 месеца
Глупости. Евреите са най-големите фалшификатори на пари, но германците ги е срам да кажат , защото по време на 2СВ в концлагерите са рисувини и печатани ДОЛАРИ по заповед на ФЮРЕРА.
18
0
 
4
 
! Отговори
Сашо преди 4 месеца
Признание ЗА Германия:Били сте най-добрите нацисти в света...
17
4
 
5
 
! Отговори
И за кавкво преди 4 месеца
И за какво се цупите на австрийците България трябва да бъде незабавно изгонена от Европейския съюз и да се присъедини там където и е мястото във Анадола !!