Приемното родителство: Едно биологично, едно осиновено дете и Радост

Историята на Нели Лишева от Павликени
26 дек 2023 07:38, Елка Василева
18

Още по темата

За поредна година в навечерието на коледните празници в Павликени зарадваха деца, отглеждани в приемни семейства. В общината приемната грижа е с традиции, като освен че децата откриват своето семейство и дом, се създава заетост и на желаещи да дарят родителска ласка и топлина.

Нели Лишева от Павликени е майка на три деца - един биологичен син, осиновена дъщеря и 7-годишната Радостина, която е приемно дете. Радост влиза в дома на Нели още преди да навърши две години.

"Ние имаме едно биологично, едно осиновено и едно приемно. Осиновеното не искаше да е само и така дойде идеята за приемно семейство", сподели Нели пред Bulgaria ON AIR.

Наскоро тя е загубила съпруга си и сега Радост отглеждат мама и баба. Баткото е преподавател в университета във Велико Търново, а каката е студентка по рисуване.

"Аз най- много обичам да чистя", каза дъщеря ѝ Радостина.

Нели казва, че среща голяма подкрепа както от община Павликени, така и от социалните работници от институциите.

"Това е наистина приоритет за нашата община - отглеждаме дечица в най-ранната им и крехка възраст. Тези години са важни, за да се формират като личности и същевременно създаваме и работни места, имаме ученици, които влизат в нашите училища", уточни кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов.

В общината 30 са приемните деца в момента, отглеждани в 20 приемни семейства. По традиция и тази година те се забавляваха на празник, където получиха подаръци от Дядо Коледа.

Вижте повече в репортажа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
5
 
! Отговори
ъъъ преди 4 месеца
Хм, сега прочетох, че Радост е била на 2 годинки. Защо двегодишната Радост не е била дадена за осиновяване? Най-малките имат най-добър шанс да намерят истинско семейство.
12
2
 
7
 
! Отговори
ъъъ преди 4 месеца
Има много сериозна разлика между осиновено и приемно дете. Осиновеното дете се издържа от родителите и ги наследява, приемното се издържа от държавата и остава на пътя, когато издръжката свърши. Много често в районите с голяма безработица то е основен източник на доходи за приемното си семейство. Като толкова искат дете и твърдят, че го обичат и са загрижени за него, защо не го осиновят - ами защото тогава няма да им плащат и ще разделя наследството със собствените им деца.
11
4
 
10
 
! Отговори
Факт преди 4 месеца
Знаете ли как в ромските приемни семейства(а и в някои други) наричат децата дадени им за отглеждане? Банкоматчета! Популярна фраза е:"Ще си взема 1-2 банкоматчета и няма нужда да работя". На практика в доста такива семейства отглеждат собствените деца с парите от "банкоматчето".
10
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ще заменя думата Радост с главоболие. Едно коте да си вземеш и това е отговорност и грижа. Собствено дете ще го гледаш, къде да одиш, но чуждото не му знаеш гена. Всякакви изненади чакай. То да не е като да си вземеш плюшено мече.
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И всичко ще приключи като разбере за родителите си по закона на Хазарта(една семейна ***).
8
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Приемното родителство е извращение спрямо децата. Таксуват ги като улични животни, прибрани в приют срещу заплащане.
7
5
 
22
 
! Отговори
От нашия джоб преди 4 месеца
На приемния родител се дават пари, взети от данъците на данъкоплатците, за да изхрани той дете на хора, които могат, но не желаят сами да си го отгледат. На това трябва да се сложи край! Никакви помощи и тежки глоби на неработещи необразовани инвдивиди, които задръстват държавата ни с подобни на тях биологични единици! Или сами да си гледат децата, или децата им да бъдат настанявани в социални домове, а безотговорните родители да отработват издръжката им!
6
3
 
26
 
! Отговори
Докога?! преди 4 месеца
Докога държавата ще взима пари от нашия джоб,за да осигурява отглеждането на деца с живи, но безотговорни родители? Кога най-сетне ще се върне отново мярката принудителен труд за онези, които могат, но не желаят да работят и по този начин практикуват така нареченото социално изнудвачество - създавам деца, но няма да ги отглеждам, ще ги храниш и отглеждаш ти!
5
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
По добре е човек да създаде поне едно етническо българче, отколкото да осинови или приюти като приемен родител няколко изоставени ромчета, които всъщност си имат живи, здрави и млади, но неработещи родители.
4
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мама и татко. Няма родител 1 и родител 2. Разбрахте ли? Тук е България!
3
4
 
25
 
! Отговори
Друго е нужно преди 4 месеца
Демографският проблем тежи у нас със страшна сила. Вместо да отвличат вниманието на хората с такива сълзливи разказчета за рядко срещано удачно семейство, отгледало подхвърлени чужди деца, обществото ни упорито трябва да изисква от управляващите две неща: 1) Да бъдат осигурени условия на ГРАДИВНИТЕ млади хора да създават семейства и да раждат по две деца още преди родителите да са навършили 30 г; 2) Да се направи и невъзможното, за да се озапти ударното развъждане на лентяи и хрантутници.
2
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Случаи като този са рядкост. Може би защото повечето от изоставените деца са ромчета и отиват в приемни семейства на роми, за които пък това е просто още един допълнителен доход, начин да се вземат от държавата пари наготово, а не загриженост за образование и възпитание на временно приятените деца.
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Павликени живият много хубави хора.