Митрополит Антоний: Патриархът се възстановява, но достъпът до него е ограничен

Църквата винаги е била стълб и крепило на обществото, заяви владиката
27 дек 2023 12:02, Красимир Ангелов
27
Митрополит Антоний: Патриархът се възстановява, но достъпът до него е ограничен
Снимка: БГНЕС

Църквата винаги е била стълб и крепило на обществото, защото нейната основа е самият Христос и истините, които проповядва, са вечни и непреходни. Това каза пред БНТ Западно- и средноевропейският митрополит Антоний, който води църковната служба за Рождество в катедралния храм "Свети Александър Невски" в отсъствието на патриарх Неофит.

"Църквата е онази духовна лечебница, където всички намират отговори на въпросите си, но намират изцеление на своите душевни и телесни недъзи".

Още по темата
Патриарх Неофит продължава да се лекува във ВМА, посочи митрополит Антоний, който тази година замести Негово светейшество на празничните богослужения на Бъдни вечер и Рождество. Той ще води и службата на Нова година.

"Лекарите се грижат за неговото възстановяване. Достъпът до него е ограничен, понеже в момента има различни вируси. Всички се молим за неговото здраве и в празниците на Рождество Христово и на отминаващата си година Бог да ни наспори еда много по-мирна, здрава и успешна година".

На празничния Стефановден митрополит Антоний припомни историята на свети Стефан и го посочи като пример за безкрайна любов и смирение.

"Независимо от това, че е бил хулен и е пострадал мъченически, той до последно се е молел за всички онези, които поради яростта си не са осъзнавали това, което вършат".

Да се придържаме към онези неща, които ни носят не само временна материална полза, но и вечна духовна полза - това са Христовите добродетели, призова митрополит Антоний.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Избраха ни даже натовски, евроатлантик, митрополит Антоний , да замести Патриарха, разбирате ли какво са замислили!
18
0
 
1
 
! Отговори
до 14 преди 4 месеца
А начело на агликанската църква е монархът им, в случая Чарлз. (Т.е. има сливане на властите/ пълновластие/ тотална власт) , който не е нужно да е агент, за да е информиран и е овластен да прави каквото му скимне. Там, да припомним , нямат и конституция даже.
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Това каза пред БНТ Западно- и средноевропейският митрополит Антоний, който води църковната служба за Рождество в катедралния храм "Свети Александър Невски" в отсъствието на патриарх Неофит........Той ще води и службата на Нова година." , ........... както казваше царя "подменят ви чипа" , убиват българския свещеник, за да сложат чуждия шпионин, ще видим какво ще излезе от цялата тази работа, но виждаме в Украйна какво се случи и как изтезаваха свещеници и ги гонеха от храмовете им!
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абсолютно не осъждам атеистите, но нека не забравяме, че църковните килийни училища и православните църковни центрове, са дали просветата , образованието и двете азбуки на България, Глаголицата и Кирилицата, помагат и на хората доколкото могат, а западната църква има и хуманитарна организация като Каритас, която също помага на хора в нужда, така че , малко повече респект към църквата, не е излишен.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Желая му здраве и здраве на служащите от цялата православна църква!
14
4
 
4
 
! Отговори
Краси преди 4 месеца
Начело на БПЦ е агентът на ДС-"Симеонов"!Предишният беше полк."Максим"!Каквато е РБ,такава е и БПЦ!Все още всичко е в ръцете на комунистите и ДС!
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
БПЦ няма...Има мираж на църква.Християнството в бг е като кривите огледала в дома на хумора и сатората в Габрово.Нещо такова.Изкривено и неудачно.
12
3
 
2
 
! Отговори
ами преди 4 месеца
Вън от църквата на червените и ДС попчета
11
3
 
1
 
! Отговори
do 10 преди 4 месеца
Всички религии са възникнали в резултат на потребност да бъдат обяснени неща, които не са видими в моментната реалност и различни от обяснението "правото на силния". Обществата, живеещи само в моментната реалност, не са култура.
10
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
всички религии са създадени с една цел:контрол чрез страх и подчинение на овчето стадо животинския човек, още в древността жреците са използвали невежеството на хората за подчинение и насаждане на страх, то поповете правят същото, ако не си послушен и раболепен няма да влезеш в рая :)))
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
много политкоректни са тези попове ДС бе ць цъ , веднага болният патриарх заместен от митрополита на Запада . Тоя ли го гласат за патриарх???
8
2
 
3
 
! Отговори
език и мислене преди 4 месеца
Хората, които са съпричастни към някаква църква,но не са нейни служители, на английски се наричат лаици,което значи непосветени.С това се набляга на разграничаването и ниския им статус,от една стран,а от друга,на наличието на тайно друго общество. В нашата православна традиция те са миряни, т.е. хора, носещи мира, вътршното съгласие в душата си.Още:не знам в знам в английски или немски да има дума за духовност, духовен.Преводите като религиозен или умствен са показателни за липсата на осъзнаване
7
3
 
5
 
! Отговори
живеем в чужда вяра преди 4 месеца
"какво ни интересуват поповете нас атеистите" ???? Всеки атеист, който се счита за интелигентен, би било добре да има съзнание по какъв начин оказват влияние на неговото съзнание. В съвременния свят, доминиран от англосаксонските електронни недии, непрекъснато ни се натрапват модели на реакции и преценки, които настройват човека на убиваща го вълна. За "забавление" ни представят караници, обиди, насилие и омраза. Това е тяхната църква, в пряк смисъл. Който не е прочел по същество, има възможност
6
6
 
3
 
! Отговори
1976 преди 4 месеца
ТОЗИ МИТРОПОЛИТ 78-МИ НАБОР ЛИ Е БИЛ. ЩОТО Е ПОБЕЛЯЛ КАТО БЕЛОБРАД СТАРЕЦ. КОСА И БРАДА.
5
4
 
8
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
Бог с нами!
4
7
 
5
 
! Отговори
гледай ти преди 4 месеца
по коледа наистина ставали чудеса,църквата да признае,че имало вируси,хахаха,никога не сте били крепители на нищо,освен на богатствата си,само промивате мозъци и манипулирате за да държите хората в невежество,защото това е угодно на управляващите,те пък ви се отблагодаряват с още повече пари
3
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какво ни интересуват поповете нас атеистите ?
2
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вие не сте православни християни. Православните християни никога не биха изпращали ракети срещу православна Русия и не биха подкрепяли официално евреите да бомбардират Витлеем и да унищожават Светите земи, Палестина. Вие сте изчадия на демоничния бог Ваал Хамон Човекоядеца. Разпознаваме ви, вие сте зло, плъхове, като евреите.
1
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
дългоносите не разпънаха ли Йешуа (по скоро накарали Пилат от тяхно име...) точно щото проповядвал че Бог е на всякъде и не ти трябва храм за да му се поклониш....

Спонсорирани публикации