Поскъпва недостигащият стаж за пенсиониране

Откупуването на една година вече ще струва 2216 лева
39
Поскъпва недостигащият стаж за пенсиониране
Снимка: Dnes.bg, архив

От първи януари поскъпва покупката на недостигащия стаж за пенсиониране. Заради минималния осигурителен доход, който от 1-и януари ще бъде 933 лева, откупуването на една година стаж вече ще струва 2216 лева, докато сега за това са необходими 1853 лева.

154 лева 44 стотинки струва сега месецът недостигащ стаж за пенсия. От 1-ви януари ще са необходими 184 лева 73 стотинки. Максимумът недостигащ стаж за пенсия, който може да се закупи, е до пет години. Това могат да направят предварително и хора, които са били редовни студенти, за срока на обучението, предаде БНР.

От НОИ периодично отчитат, че всяка година нараства броят на закупилите недостигащите месеци стаж, като това всяка година струва и повече пари заради увеличението на минималната осигуровка. 19,8 процента от нея е цената за месец. За миналата година близо 4100 човека са купили стаж. Година по-рано те са били малко над 3800.

Междувременно продължава ежегодното нарастване както на изискваните стаж, така и на възраст за излизане в пенсия. Догодина за масовата трета категория труд за жените ще се изискват навършени 62 години и 2 месеца и стаж от 36 години и 6 месеца. За мъжете - съответно навършени 64 години и 7 месеца, и стаж от 39 години и 6 месеца. През 2037-ма година общата пенсионна възраст за двата пола ще се изравни на 65 години при осигурителен стаж 40 години за трета категория труд.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: стажпенсиониране
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не признавате и неплатеният стаж, а вече всеки ти иска и по 6 месеца стажец .....
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ши учиш лии..ше бачкаш лии
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Верно бе Шопе,индивиди с неустановен пол като несретника-пияндурник на колко години ще се пенсионират?
31
2
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 3 месеца
Като уж има равенство в правата на половете що жение се пенсионират по-рано и с по-малък стаж? При положение че живеят поне 5 години по-дълго. И като сме на тая тема, джендъp половете как се пенионират, щото някои от тях не са уж нито мъже, нито жени?
30
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хубаво поскъпва закупуването на недостигащият стаж,ами защо не дадете право на хората който вече го имат да се пенсионират,ами трябва да блъскат до 65 мъжете и до 63 жените?
29
6
 
8
 
! Отговори
С други думи, преди 3 месеца
Който е учил 4 години техникум и после е следвал 5 години в МЕИ, е направил 18 месеца трудов стаж само от бригади и практика, но това не му се признава като стаж за пенсия. ЗАЩО?! Да не говорим пък, че някои са презаписвали и това прави още два месеца от още една лятна и една есенна бригада.
28
2
 
7
 
! Отговори
А ученицитеПреди1990 преди 3 месеца
Всяко лято 1 месец бригада, всяка есен 2 седмици бригада. В обикновена гимназия това прави 3 месеца и половина трудов стаж. В техникум или в езикова гимназия пък се натрупват 5 месеца трудов стаж. Сега се дискутира доколко е допустимо да се ходи на работа в юношеска възраст, а тогава учениците са изпълнявали норми като за пълнолетен човек в строителството, в селското стопанство и в комбинатите. Защо и това не се прибавя към трудовия стаж за пенсия, а изнудват хората да "купуват" такъв?
27
1
 
11
 
! Отговори
За сведение преди 3 месеца
В Русия, както и в някогашния СССР редовното следване се признава за трудов стаж. Оказва се, че повечето българи, следвали някога в СССР, не знаят това. Веднъж вече писах тук, че когато моя позната научила това и отишла в пенсионната служба да пита какво трябва да направи, за да си вземе полагаемите се пари за периода на следването в СССР, там й казали, че не знаят за такова нещо. Когато поискала среща с началника им, оказало се, че той много добре знае и й казал какви документи да попълни.
26
6
 
4
 
! Отговори
Напомням преди 3 месеца
1/ Ако си следвал 4 години, както беше в СУ например, 3 месеца си бил на летни бригади и 4 месеца на есенни. Плюс един месец стаж по специалността още преди да си завършил. Значи 8 месеца труд за родината, които днес не ти се зачитат за трудов стаж. 2/ Ако си бил студент в някогашното МЕИ, значи 5 години - 4 месеца летни бригади, 5 месеца есенни бригади и целия последен семестър практика. Тоест, 13 месеца си се трудил, но не ти ги признават за трудов стаж. ОТ КЪДЕ НАКЪДЕ?
25
0
 
8
 
! Отговори
До25 преди 3 месеца
От доста им време България използва така нареченият модел създаден от Бисмарк"договор между поколенията"където няма натрупване а всички вноски биват изплащани мигновено на пенсионерите,моделът не е лош,лошото идва когато намалеят заетите и се увеличат пенсионерите,нещо на което сме свидетели!
24
4
 
12
 
! Отговори
(-_-) преди 3 месеца
Още веднъж ще кажа - пенсионерите са работили и са плащали данъци, осигуровки и прочие.. Как точно стана така, че работещите да издържат пенсии?? А кой ще издържа вас след 30-40г.?? Пак ли така? Всичко е ужасно сбъркано просто. Има огромно количество пари, които някакси липсват.. Като черната материя във физиката, само тук нещата са адски по-прости и трябва да бъдат решени в полза на хората.
23
2
 
14
 
! Отговори
До22 преди 3 месеца
От тия 60 хиляди пенсионери вземащи над две хиляди пенсия,над две трети от тях или приблизително около 45-50 хиляди са високо платени бивши нищоправци на държавна служба или пък висши офицери от МВР и БА,ако ти е такава средата,определено не е нужно да се парадираш с нея!
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Питаш "Къде са им парите?" !!! Не знаеш ли?! Със осигурителните вноски на работещите се плащат пенсиите на пенсионерите. Там са им парите.
21
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Така е, през септември 2023 само 62288 пенсионери да получавали над 2000 лева. Това не пречи повечето пенсионери около мен да получават над 2000 лева. Около мен никой не укриваше доходи. Въпрос на среда.
20
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най-сигурният начин да имаме пенсии е немската система - работещите плащат пенсиите на пенсионерите Всичко останало е или илюзия или доста несигурно.
19
0
 
6
 
! Отговори
До18 преди 3 месеца
Колко доста?Статистиката казва,от два милиона пенсионери във България,едва около 60 хиляди вземат над 2000 лева пенсия!
18
4
 
6
 
! Отговори
(-_-) преди 3 месеца
До16: то в това е проблема, че младите нямат нищо общо със старите, защото тия дъртите цял живот са си плащали, за да имат пенсия... Къде са им парите? Абсолютна илюзия е, че работещите трябвало да издържат пенсионери! Тия хора, както всички са ПЛАЩАЛИ години наред, за да имат пенсия!!
17
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Доста хора около мен получавт пенсии над 2000 лева. Защо да си мислим, че няма да получаваме?! Е, ако доживеем до 200 години, може и да няма пенсии.
16
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен7200 работни дни са към 29 години. Работните дни годишно са към 250. Леле, ако приемат нещо такова тук, след 3-4 години ще съм за пенсия на под 50. Нека сме сериозни. Турция е единствената страна в Европа, която има голям процент младо население. Там са май беше 70ина % млади. Тук имаме почти 2 мил. пенсионери или 1:1 като брой с работещите и отиваме на 2:1 скоро. Кой да плаща пенсиите? Затова и искат да измрем преди пенсия и ще направят възрастта и 80г. Цял ЕС е така.
15
3
 
4
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 месеца
девет семестъра, 4 и половина години следване.