Поскъпва недостигащият стаж за пенсиониране

Откупуването на една година вече ще струва 2216 лева
39
Поскъпва недостигащият стаж за пенсиониране
Снимка: Dnes.bg, архив

От първи януари поскъпва покупката на недостигащия стаж за пенсиониране. Заради минималния осигурителен доход, който от 1-и януари ще бъде 933 лева, откупуването на една година стаж вече ще струва 2216 лева, докато сега за това са необходими 1853 лева.

154 лева 44 стотинки струва сега месецът недостигащ стаж за пенсия. От 1-ви януари ще са необходими 184 лева 73 стотинки. Максимумът недостигащ стаж за пенсия, който може да се закупи, е до пет години. Това могат да направят предварително и хора, които са били редовни студенти, за срока на обучението, предаде БНР.

От НОИ периодично отчитат, че всяка година нараства броят на закупилите недостигащите месеци стаж, като това всяка година струва и повече пари заради увеличението на минималната осигуровка. 19,8 процента от нея е цената за месец. За миналата година близо 4100 човека са купили стаж. Година по-рано те са били малко над 3800.

Междувременно продължава ежегодното нарастване както на изискваните стаж, така и на възраст за излизане в пенсия. Догодина за масовата трета категория труд за жените ще се изискват навършени 62 години и 2 месеца и стаж от 36 години и 6 месеца. За мъжете - съответно навършени 64 години и 7 месеца, и стаж от 39 години и 6 месеца. През 2037-ма година общата пенсионна възраст за двата пола ще се изравни на 65 години при осигурителен стаж 40 години за трета категория труд.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: стажпенсиониране
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
8
 
4
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 месеца
Преди 8 години стрваше 74 лв на месец. Купих си стажа за 4 и половина следване само за 2220 евро. Отдавна съм си ги избил тези пари.
13
2
 
9
 
! Отговори
за бокови и кирови преди 4 месеца
преизбиратели Поскъпва недостигащият стаж за пенсиониране
12
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз имам стаж в Англия 17 години. Сега правя стаж в Швейцария и България. Нашата държава се гаври с хората.
11
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А може ли да си купя всичките години стаж който са ми необходими за пенсия и да си получавам пенсия до 100 в момента съм на 20.
10
5
 
6
 
! Отговори
Един Българин преди 4 месеца
Братле, внимавай какво си пожелаваш. Този път "обединението" с Турция ще е вечно и фатално за нас! Има и логика в ранното пенсиониране - те не искат да се пенсионират за разлика от нас и гърлежите, които само чакаме да лапаме. Аз бях "пенсионер" по неволя 3 месеца, защото никой не ми цени труда. Ако можех щях да извадя 90 хилки и да си откупя всичкия стаж. Безсмислено е да се работи за половин заплата от това, което плащат другите. Да изкарват повече от тройно от мен ще бъда "пенсионер"да пестят
9
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Няма необходимата маса хора , които да имат волята да променят загиването на държавата. По добре да се обединяваме с Турция, поне закони , туризъм и икономика да има.
8
8
 
6
 
! Отговори
ИТ пенсионер 40г преди 4 месеца
20 години ви наливах макс осигуровки, влачете пиявици долни, само баламите бачкат! Умнокрасивите да ми дойдат, ще имат нужда от кредит да си платят наема!
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ще рече да жулиш без спиране от 25-годишен...не мерси. Оня ден в катастрофа си отиде поредния набор.
6
1
 
26
 
! Отговори
(-_-) преди 4 месеца
Каква е тази дискриминация спрямо мъжете и пенсионната възраст? Не стига, че умират по-рано, ами се и пенсионират по-късно!? Нали уж бяхме равни?
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За Турция приеха тази година без възраст 7200 работни дни. Колко е някой да сметне, ако иска.
4
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Каква полза от стажа,имам 51г.стаж,а пенсията ми е 620лв.а тези без стаж ,получават 523лв.
3
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пенсията трябва да се изчислява според вноските а не колко години е стажа. Ако на някокой не му достигат повече от пет години стаж и не може да си закупи останалото става кофти ситуация хем е внасял пари хем е без пенсия.
2
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Българина живее най-малко, а се пенсионира най-късно. Кога ще изметат от хранилките всички пенсионери и то на ръководни постове. Да ходят в частния бизнес.
1
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Незнам какво вдигат само, явно целта е да няма пенсионери. Руска рулетка, не е ясно дали ще си ги върнеш тез пари, както е тръгнало 67 пенсиониране ще стане. А после избивай и до кога така не е ясно. В Турция Ердоган може да е всякакъв, но стаж 25 години без значение на колко си, имаш ли го пенсиониране, ако искаш, ей тва е на 22 започнал на 47 пенсионер. Евала.