Демографска криза: Семейството е пренебрегнато, скъпо е да имаш дете

Това е лично решение, но държавата може да направи така, че то да е по-лесно
319

Премиерът акад. Николай Денков организира среща за демографската политика на страната. В следващите 6 месеца трябва да бъде изготвен план за справяне с демографската криза. Какви са решенията?

"Няма как да имаме добра демографска политика, ако българското семейство е пренебрегнато. Със социални помощи няма как да се вдигне раждаемостта. Трябва да се подкрепят българските семейства и всички обществени услуги трябва да бъдат много по-добри, както за семействата, така и за децата", заяви изпълнителният директор на Национална мрежа за деца Георги Богданов в студиото на "България сутрин".

Според акушер-гинеколога д-р Александър Кобаков са необходими повече превенция и повече разговори с младите хора.

"След 35-годишна възраст рязко възможността да имаш дете намаля, защото се изчерпва яйчниковият резерв. Има възможност за подпомагане чрез фонда, но има много хора, които не могат да се включат, защото не отговарят на условията. Нямаме национална банка за яйцеклетки. Скъпо е да имаш дете", добави Кобаков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите на Богданов хората, които решават да имат деца, обикновено имат по едно или две.

"Трябва да имаме здравно образование. Лекарствата трябва да бъдат безплатни - това е ключово важно. Нямаме и достатъчно детски градини", посочи той.

Според Кобаков най-добрия избор прави информираният човек. По думите му това е лично решение, но държавата може да се намеси и да направи процеса по-лесен.

На въпрос какви мерки трябва да се набележат по отношение на демографската криза, акушер-гинекологът добави, че мъжете в България не получават никакво финансиране, за да проследят здравето си. Това отлага откриването на проблема и неговото решаване, тъй като здравното образование е важно. Той  призова на бременните жени да се предоставят повече възможности за изследвания, които да се покриват от Здравната каса.

"Освен здравният аспект е много важно да се засегнат и другите теми в демографската политика. Образованието трябва да е достъпно и качествено. Другата тема е свързана с правосъдието за деца - трябва да бъде достъпно и човешко, а не децата да бъдат наказвани, като възрастни. Голямата тема е свързана с психичното здраве, има много сериозни проблеми, които трябва да бъдат решени", смята Богданов.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
286
1
 
10
 
! Отговори
KGB преди 3 месеца
До Доктор Сър ПичукЧовек може да стане и алкохолик, наркоман, убиец, крадец и много други неща. Едва ли всички са ги раждали майки над 40. По-добре да се замислим дали средата в която се развиват децата не определя какви стават. Чисто генетичните проблеми са отговорни за 2-3 % от дефектите при хората. Никой не говори за стреса, радиацията, химията в храната и много други фактори свързани с цивилизацията в която живеем.
285
3
 
7
 
! Отговори
две неща преди 3 месеца
1. За цяла София има само един кабинет УНГ в почивни дни. Още ли има нещо неясно? И това е само един пример, има много такива. 2. Децата, родени сега и оттук нататък, ще живеят по-зле от родителите си - разбирай климат, енергия и тн.3. След 2-3 години повечето хора - не само в България - няма да има какво да работят. Нужни ли са деца, които цял живот ще са на помощи, в най-добрия случай? Според мен само човек, който не вижда по-далече от носа си, може да иска да се раждат повече деца.
284
5
 
6
 
! Отговори
Посмали преди 3 месеца
До 4 - Мизерните заплати и тъжната перспектива да се видиш в собствено,но маломерно жилище едва през втората половина на живота си - това са причините за днешната демографска криза, започнала още преди 60-70 години. Пак това е причината, поради която си остана несемеен всеки трети човек от двете поколения, израснали по времето на соца. Огромните панелни квартали в някои градове не бяха грижа за младите, а решение на проблем - повече от половината селяни се преместиха в градовете.
283
2
 
27
 
! Отговори
4 преди 3 месеца
Работа има ,нямат жилища младите да се отделят в самостоятелен живот и да се женят ,кактои да иматпонедве деца!Бай Тошо усети това и се изградиха огромни квартали в градовете с нисколихвен заем -не усещахме че плащаме!След това се откриха много заводи от съвременен тип ,привлекателни за младите ,построиха се и много училища,детски ясли и градини ,които фактически отгледаха децата ни!това е-друготоса празни приказки1
282
4
 
22
 
! Отговори
Ланселот преди 3 месеца
На всички са поне малко мозък е ясно, че българите сме бита карта. В момента сме към 4млн , другите са от малцинствата, като много от тези 4млн са на възраст над 50. Реално към 2050 или 2060г ще сме между 2 и 3 млн, а сега си представете какво ще е 2100г. Добре че няма да съм жив тогава. Не че ние сме качествен народ и ще е голяма загуба за света, но все пак е малко жалко. Аз имам доста средства , но в България да правя семейство някак не е рентабилно. А и нашенките не са вече wife material.
281
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като не искате българи защо говорите за демографска криза?? Светът става все по-населен... къде ви е проблемът?? Вече сме 8 милиарда на Планетата.
280
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
16 годишна роди днес първото и във Враца.....
279
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
228 те в Африка не мислят за децата , аз ако съм там изобщо мъж няма да погледна , а за дете не бих мислила . Нормално е да не раждат , защото искат децата им да са добре , а не да са гладни . Аз имам две . Родих ги преди 30 и изобщо не ми пука на 34 дали имам изчерпан яйчников резерв . Всеки си решава . Аз ,ако нямах кой да гледа децата докато съм на работа , на смени работя , ако съм всеки ден без помощ , няма да ме държат на работа , децата се разболяват доста .
278
0
 
9
 
! Отговори
От местна медия ... преди 3 месеца
16- годишна роди първото бебе на Дупница за тази година.
277
3
 
10
 
! Отговори
Един Българин преди 3 месеца
Всичко с деца включително и зоологически градини , спортове, музеи и театри и каквото се сетиш са много скъпи с деца, но не са само парите. Аз искам трето дете, но на жената не и се занимава, а аз отнасям повечето гледане. Единствен вариант да подобря демографската криза е "смени жената и децата", което не е оферта. Ние нямаме баби и дядовци ,на които да им се занимава с деца,други нямат в града, в който живеят и това че градините затварят в 18 (а не 19),а училищата в 17:30 ти убива живота :)
276
3
 
18
 
! Отговори
Браво 282! преди 3 месеца
Търтеите в бг трябва да се изкоренят. Всеки от нас, които работим и ни дерат за осигуровки осигуряваме размножаването и веселия живот на нищонеправещите и нищонеплащащите. Ако ги отхвърлим като разход, българите ще живеят в пъти по-добре! И денкофф и свинпеевски няма да има кой да ги избира!
275
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 281 - Ще ни унищожат, ако се дадем. Като ви казвам, че тази либерастия ще има за последица жесток фашизъм, не знам дали вярвате. Но обществото е жив организъм, който сам произвежда защитата си и стимулира защитни процеси, в това число и идеологии, социални движения и т.н.
274
1
 
37
 
! Отговори
До ДОКОГА С ПРАГА274 преди 3 месеца
Хората са го измислили - надбавки за всяко дете, но само под формата на суми, приспадани от данъците. Не внасяш данъци в хазната - няма детски надбавки. АЗ ЩЕ ДОБАВЯ: Създал дете,но не работи? Веднага на принудителен труд, за да изкарва пари, с които да издържа детето си. Никакви помощи! Децата са лична отговорност и никой няма право да ощетява данъкоплатците, за да хрантути с парите им чужди деца! Изключение само за кръглите сираци и за децата на хора с много тежка инвалидност (но при условия)
273
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
275 не запада и западняците искат да пълнят България със АфроАзиятци самите западняци са подложени на геноцид от Хазарската мафия големите градове в западна Европа са заселени предимно болшинството са със Афроазиятско населениеХазарската мафия вижда че Европейдните са прости и продажни и ги заменя със Афроазиятско и Цветнокожи Латиноси. Недей те забравя думите на Хазарката Барбара Спектра че Бялата раса ще бъде унищожена.
272
6
 
13
 
! Отговори
Ха ха ха ха ха ха ха преди 3 месеца
До Феминизма е зло - Трябваше да напишеш "феминизмЪТ". Освен това, кой ти каза, че феминистките си нямат семейства, дечица и влюбени в тях съпрузи? Седиш си у дома сам пред компютър, който ти е даден от някоя благотворителна организация и докато маминка ти готви постната сиромашка манджица, която е успяла да осигури с пенсийката си, ти цедиш злоба по тема, от която нямаш и понятие. Опитай се да бъдеш с нещо полезен за някого и ще забравиш да злобееш. Пък може и да те хареса някоя, кой знае?
271
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Тодор Живков - Правешкият овчар ни докара до днешното дередже. Децата на съучастниците му направиха договорките за разбойническия преход, а внуците - това са днешните ни олигарси, богати с крадени пари. Правешкият малограмотник докара тук няколкостотин хиляди бхаратци и им създаде условия за развъждане и чувство за безнаказаност. Заради Тошовата слабоумна социална политика и тогавашните мизерни заплати 1/3 част от две поколения градивни граждани са несемейни, а останалите - с по 1-2 деца.
270
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 272 - Много ли ти се иска, роме? Аз пък предлагам у нас да се дават по 50 000 ЗА ВСЯКО ЖИВОРОДЕНО ДЕТЕ, но само при условие, че и двамата родители са с минимум средно образование и поне единият от тях работи и се осигурява!
269
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Все едно не им е ясно, че добрият жизнен стандарт, а не социалните придобивки дават сигурност и спокойствие на човек, за да реши да има деца. Плюс вяра в утрешния ден, а какво ни обещават тези господа - още от същото, че и по-лошо. Да не говорим за задълженията, които се вменяват на родителите, като задължителна детска градина за 4-годишни. Държавата е естествен враг при отглеждането на дете - бележки по уважителни причини, опашки пред лекарските кабинети, критерий за уседналост при прием в у-ще
268
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бедничкия!
267
7
 
19
 
! Отговори
над етническите преди 3 месеца
българи се извърша геноцид.............от продажни политици, прозападни и проамерикански НПО-та..............Западът иска слаба България, която да е гето на целия ЕС............Волен Сидеров ви пееше тая песен от преди 20 години............ама вие викате луд бил..............но скро ще разберете откъде изгравя слънцето!!!