Една сърдечна и две бъбречни трансплантации извършени на 2 януари

Операциите са реализирана от екип на УМБАЛ "Св. Анна" – София
3 яну 2024 12:30, Анисия Иванова
3
Една сърдечна и две бъбречни трансплантации извършени на 2 януари
Снимка: БГНЕС

Трима българи, нуждаещи се от животоспасяваща трансплантация, получиха втори шанс за живот след 22-та донорска ситуация на 2023 г., реализирана от екип на УМБАЛ „Св. Анна“ – София, с координатори доц. д-р Мария Костадинова и д-р Симеон Кузманов.

Това стана възможно след като вечерта на 31 декември близките на изпаднала в мозъчна смърт 35-годишна жена взеха благородното решение да дарят нейните органи и да дадат живот на други напълно непознати хора.

Благодарение на хуманното им решение на 2 януари т.г. медицински екип на УМБАЛ „Св. Екатерина“ трансплантира сърце на 37-годишен мъж, а медиците в УМБАЛ „Лозенец“ трансплантираха бъбреци на две жени – съответно на 68 и 56 години. Реципиентите са в стабилно състояние и остават под лекарско наблюдение в реанимациите на лечебните заведения. Другите органи не са били подходящи за трансплантация.

Министерството на здравеопазването и ИА „Медицински надзор“ поднасят искрени съболезнования към близките на жената и изразяват благодарност и уважение за взетото в тежък за тях момент благородно решение да спасят човешки животи. Благодарност изказваме и на екипите на лечебните заведения, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Добре е,ако е вярно,че органите са трансплантирани на чакащи БЪЛГАРИ!!! А не както често се случва, експресно да заминават в чужбина за богатите чичковци! БОГ да прости починалата млада жена! Съболезнования на близките!!!
2
0
 
6
 
! Отговори
100ЯНОВА преди 3 месеца
БРАВО ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА НА ПОЧИНАЛАТАПОКЛОН ПРЕД БЛИЗКИТЕ ПОКЛОН ПРЕД ЛЕКАРИТЕ
1
0
 
9
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 3 месеца
Браво! И близките на донора, и докторите са Хора с главно Х! Браво и поклон!