Не достигат лични асистенти, трудно се намират рехабилитатори

От тази година помощите за хора с увреждания нарастват с 26%
3 яну 2024 09:50, Анисия Иванова
8

От 1 януари линията на бедност стана 526 лв. С нея нарастват някои социални помощи и месечната финансова подкрепа за хора с увреждания. Помощите, които получават децата с увреждания, обаче не са увеличавани от 2017 г. От тази година те нарастват с около 26%.

"Дали си човек с увреждане, или не няма значение - всички сме различни. Трябва да има контрол дали средствата се изразходват в правилна посока. Трябва да са насочени към човека. Трябва да има контрол и ясно на хората да се каже, че се дават за психолог, за логопед, за рехабилитация. Рехабилитацията е изключително скъпа. Трудно се намират специалисти, тъй като ставката на частно е изключително висока. Предвидени са от 930 лв. до 1180 лв. Трябва да има и план, в който да се работи с тези хора, да се проследява процесът за постигане на успех", заяви зам.-председателят на Националния съвет за хора с увреждания Веска Събева в студиото на "България сутрин".

Според нея в новите правила трябва да има план за действие. Най-важно е родителят или близките, които се грижат за човека, да участват. Важно е да са запознати с процеса, за да може и да проследят дали се работи качествено.

"Не може да намерим асистенти. Работата не е достатъчно престижна и не е високо платена. Трябва да има и дневна грижа, центрове за рехабилитация, центрове за обществена подкрепа", каза Събева в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ ТЕЛК-ът, независимо от това, че медицината е точна наука, в същото време работи със субективност на хората, които дават оценката.

"Работейки по документи, взимат това, което е написано в документа. Ако епикризата не е добре описана, комисията ще вземе решение, което е в ущърб, но в същото време може да бъде и завишена. Потребностите са различни в различните състояния", добави зам.-председателят на Националния съвет за хора с увреждания

"Доколко човекът може да се развива, трябва да каже училището. В училището все още няма социална работа, а искаме тези деца да бъдат интегрирани. Липсва социален работник, място, в което да може да се грижи за детето", посочи Събева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: рехабилитацияBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
При моментна нужда от рехабилитация (травми разни) съм чувал, че на хората в някои системи им покриват 30 рехабилитационни процедури. За простия народ с направление и кандърми за него - само 7 посещения, което е едно нищо. Трябва да направиш няколко курса, но не може веднага, а трябва да изчакаш края на месеца, за да вземеш ново, щото ще вземеш да се предОбриш нещо. Ей това е системата.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Стига р'вали! Рехабилитация никога не е имало като хората - ни преди, ни сега. Никой не се интересува, че човек с увреждане понякога трябва да ходи на такива неща доживот и затова и няма центрове за възрастни. Има някакви за деца, но какво правят там е друг въпрос. Ако искаш да постигаш нещо, трябва да ходиш на частно, където има. Парите обаче са убийствени, а кой гарантира, че точно това е подходящата и най-добрата терапия за съответното състояние? Никой. Нещата са на принципа проба-грешка.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Геноцид насочен към реално работещия данъкоплатец.Много гърла му се събраха да изхранва.Ненаситни,зейнали гърла.И накрая отново няма за истински нуждаещите се,защото преди да стигне до тях,се разпределя по други правила.Продажна, 👽 поклоннически политика,обслужваща интереси различни от тези на хората,които реално осигуряват и плащат на тези,които УЖ трябва да работят за нас.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За децата с увреждания няма,за инвалидите няма,за работилите ни по 40 години родители няма,но за калпавата политическа мафия и за избирателите им *** от всички знаем какъв произход,винаги има,за огромната неработеща държавна администрация с по 4-5 "зам .еди какво си"има,за охраната им също,за общински,държавни жилища,за качествена храна на смешни цени има,за коли,самолети,здравеопазване-специални,не като за простосмъртни-има.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Започват проблемите на запада - всеки е тарикат и няма бачкатори. Бачкаторите пък ги експлоотират като в "Животинска ферма" на Оруел и те напускат, умират или стават и те тарикати. Нещо като комунизма, но с възможност парите, а не държавата да ви превръща в роби.
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Асистентите са достатъчно, но все повече хора, които не могат да се пенсионират, защото не работят и не им достига стаж, прибягват до пенсиониране по инвалидност. А веднъж стигнали до заветния телк и процент инвалидност, те започват да ползват всички привилегии, които им се предоставят от държавата. Трябва да се премахне тази порочна практика. Така се източват пари, както от здравната, така и от социалната система.
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не достигали лични асистенти. Нямате ли вносни? Шенген няма ли да помогне?
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Въобще не е вярно, че липсват асистенти! Има много желаещи, но казват ,че няма места , за да се спестят пари! Един от примерите е община Нова Загора! Това е от лични наблюдения и сблъсък с действителността!

Спонсорирани публикации