Плащат пенсиите от 8 януари

Влизат в сила промени в пенсионното законодателство
9
Плащат пенсиите от 8 януари
Снимка: БГНЕС

Изплащането на пенсиите през януари 2024 г. чрез пощенските станции ще започне на 8 януари (понеделник) и ще завърши на 22 януари (понеделник). Преводите на сумите за януарските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 8 януари 2023 г., съобщиха от НОИ.

От приетия в края на миналата година Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г. произтичат някои промени в пенсионното законодателство през настоящата година.

От 1 януари 2024 г. минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица (в т.ч. за земеделските стопани и тютюнопроизводителите) се увеличава на 933 лв. В обхвата на самоосигуряващите се лица вече са включени и регистрираните лица, извършващи дейност по събиране на диворастящи гъби и плодове, които се осигуряват изцяло за своя сметка за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт върху месечен осигурителен доход в размер на половината от минималната работна заплата за страната.

От същата дата размерът на осигурителната вноска за закупуване на един месец осигурителен стаж за завършено висше или полувисше образование, както и за недостигащ стаж при пенсиониране вече е 184,73 лв. (19,8% от новия минимален месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица) за един месец осигурителен стаж.

Максималният месечен размер на осигурителния доход нараства от 1 януари 2024 г. на 3750 лв.

От 1 юли 2024 г. всички пенсии, отпуснати преди 1 януари т.г., се предвижда да бъдат осъвременени с 11% по т. нар. „швейцарско правило“. От същата дата минималният размер на пенсията при пълен осигурителен стаж се увеличава на 580,57 лв., а размерът на добавката от пенсията на починал съпруг (вдовишка добавка) се определя в размер на 30% от размера на пенсията или сбора от пенсиите, които е получавал починалият съпруг/съпруга (при 26,5% към момента). Няма промяна в максималния размер на получаваните една или повече пенсии. Този размер остава същият като през 2023 г. - 3 400 лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: пенсии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
До 7/8 преди 3 месеца
Пълни безмислици си написал. Държава ти била виновна, как пък не. Индивидуални партиди е имало до около 1950 година за много малък брой хора, а болшинството хора не са се осигурявали. От работещите тогава я има някой жив, я не. После е възприета немската система на Бисмарк за пенсионно осигуряване, работещите плащат пенсиите и отчисленията за пенсия са били напълно достатъчни. Държавата и сега определя какви да са вноските за пенсии и за тези пенсии говорим, а не за допълнителни осигуровки.
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
След като държавата, без да се допита до работещите, е решила навремето да бъдат премахнати индивидуалните партиди, а парите от ежемесечно внасяните осигуровки да отиват направо в републиканския бюджет, значи е била длъжна да влага тези пари така, че днешните пенсионери да имат прилични доходи. Но не е направила това.
7
1
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 6 преди 3 месеца
Имаш ли представа колко са пенсионерите, на които осигуровките са удържани от заплатите в такъв размер, какъвто държавата е определила? Било е по времето, когато не е съществувала опцията да си внасяш допълнителни осигуровки, ако искаш. С гарантираната по онова време пенсия е можело да се купят много повече неща, отколкото могат да се купят днес. Тоест, държавата е измамила тези хора. Вината не е тяхна.
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не виждам основания да се индексира и минималния размер на пенсиите. Това е сума, която се определя административно и може да е 300 лева, 500 лева или 1000 лева, както реши правителството и това се приеме чрез съответния административен акт. Според мен минималната пенсия не трябва да е повече от 400 лева сега и не повече от 420 лева от първи юли. Да са внасяли осигуровки когато са работили, а не да укиват доходи и сега да искат големи пенсии.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всеки месец е различно, заради почивните дни. По принцип започват плащането на пенсиите от седмо число на месеца, но ако е почивен ден, започват от първия работен ден след седми.
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Винкелирайте панелните блокове конструкцията е остаряла заварките се скапват!
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
всеки месец на осмо число плащат пенсиите. Нои си има календар на страницата и го спазва стриктно. Защо това трябва да е новина всеки месец?
2
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
това , че плащат на някои хора дължимите им пенсии може да бъде новина само в страни от третия свят
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Между Лозен и Герман има една шуробадженакорушветчийска спяща красавица с камера. Камерата снима, красавицата спинка и чака пенсията на младини и торбата със заплатите.