Поискаха от КС да отмени забраната за 16-годишните да се женят

Тя бе въведена в края на декември
9 яну 2024 10:13, Петър Бойчев
86
Поискаха от КС да отмени забраната за 16-годишните да се женят
Снимка БГНЕС

Първи редови съдия се обърна към Конституционния съд, след като в края на м.г. с промените в основния закон тази възможност беше дадена на всички съдии. Конституцията вече гласи, че "всеки съд по искане на страна по делото или по своя инициатива може да сезира КС с искане за установяване на несъответствие между закон, приложим по конкретното дело, и Конституцията. Производството по делото продължава, като съдът, чието решение е окончателно, постановява съдебния акт след приключване на производството пред КС".

Искането на Елена Динева-Илиева от Софийския районен съд е за обявяване за противоконституционна на отмяната на разпоредбите от Семейния кодекс (СК), които уреждаха възможността по изключение и след разрешение на районния съд навършилите 16 години да сключат брак, пише "Лекс".

Те бяха отменени с последните изменения в СК и не съществуват в правния мир от 22 декември 2023 г. Предложението да бъде премахната възможността навършилите 16 години да сключват брак след разрешение на съда е на три депутатки от ГЕРБ - Деница Сачева, Илиана Жекова и Екатерина Захариева. Техният мотив бе, че ранните бракове са форма на насилие над детето и Комитетът на ООН за правата на детето настоява България да премахне възможността по изключение да се сключва брак преди настъпване на пълнолетие.

Конкретното дело, заради което съдия Динева-Илиева сезира КС, е по искането на 16-годишно момиче да ѝ се разреши се омъжи за 20-годишен мъж. Двамата живеят заедно, а през ноември 2023 г. им се ражда дъщеря и непълнолетната майка изтъква, че двамата искат заедно да отглеждат детето си.

Районната съдийка смята, че въпросната промяна в СК е противоконституционна, защото, на първо място, не е спазена процедурата по приемането ѝ. Отмяната е предложена между първо и второ четене на промените в СК и на практика е гласувана само един път, а не два пъти, както изисква Конституцията. Според съдията така не е допуснат публичен дебат по предложения, които засягат основни права на гражданите.

Вторият аргумент е, че не са уредени заварените случаи като този, който виси пред нея. В искането се изтъква, че е налице нарушение на принципа на правовата държава, тъй като атакуваният закон не предвижда особен режим за тези висящи случаи, а така се засяга правната сигурност.

Отмяната нарушава правото на личен живот, както и текста от Конституцията, който предвижда, че "отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата", смята още съдията.

Тя напомня, че основната причина за разрешаване на брак на ненавършили пълнолетие винаги е била бременността на желаещата да се омъжи. "Доколкото установяването на бащинство извън брака е поставено в зависимост от волята на бащата, която може да се промени от узнаването за бременността до раждането на детето, разрешението за брак в тези случаи има важно значение за установяване на произхода", посочва Динева-Илиева в искането си. Тя смята, че така е гарантирано и правото на децата да бъдат възпитавани и от двамата си родители.

Съдията подчертава също, че на 16 години приключва задължителното образование и непълнолетният може да започне самостоятелно да води живота си, освен това със същата възраст е свързано и настъпването на дееспособността по трудовото право. "Така се оказва, че един непълнолетен, който може да има собствено домакинство, да работи сам и да се издържа, не може да официализира връзката си с човека, с когото живее, като по този начин, доколкото българският закон не предвижда алтернативни форми на официализиране на интимна връзка освен брака, се нарушава и правото на защита на личния живот", пише Динева-Илиева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
2
 
! Отговори
Нео преди 3 месеца
Това си е скрита педофилия, която мечтае да бъде узаконена. Не е нормално тези, които са под 18 години, да нямат правото да избират, а да имат правото да създават семейства!
69
0
 
0
 
! Отговори
Спонсор преди 3 месеца
ТАЯ БУЦА НА СНИМКАТА САЧЕВАТА ЛИ Е? На времето лично познавах генерала от полицията ПЕТКО САЧЕВ!
68
0
 
0
 
! Отговори
Спонсор преди 3 месеца
Да са направи орден на него поч етна баба и да са дава на РОМКИ след 25 години! И да имат 10 ром чета/внучета/ и всеки месец да зимат 1500 лв. кат социално сла би ве! И да им са дава партамент кат на оня ром в Кържалито, щот кат додат децата с внуците и вну чките- цялта ЧЕТА!
67
1
 
0
 
! Отговори
Спонсор преди 3 месеца
Че те Испанките се омъжват след 20 гишнина, че и след 25-тата си!
66
0
 
0
 
! Отговори
Спонсор преди 3 месеца
В ТЕРИТОРИЯТА ВСИЧКО МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ! Предлагам долна та граница за братчедките да бъде 12 годишни КЮРПЕТА, кои то МНОГО СА АЙБИЧАТ! Не може иначе, ко ша кажат от БХК-ато?
65
0
 
2
 
! Отговори
Евророма: преди 3 месеца
"Дицриминация!!! Анаааааа,сикими! Не хубуу тос! Айшету как ша взима децки цоциални кат стани баба на 25?!? Ни можи! Ней димукрадичну! Ши пишим ду Вартбург да са жалвами! Туй българити не хубав ора! Утри ши искат и мойту Асан да работи ощи малку аве?!? Ай ай ай! Не хубууу! "
64
4
 
4
 
! Отговори
ммм преди 3 месеца
В пиесата Ромео и Жулиета последната става на 14г и родителите решават да я задомят и правят бал, но тя там среща Ромео/16/-непоканен на бала и т.н.
63
1
 
12
 
! Отговори
мак преди 3 месеца
Това е подготовка за легализиране на ранни бракове на гости всякакви. Освен това - непълнолетна майка дали ще получава детски за себе си +за детето, или ще бъде третирана като възрастна, за която се полага само детска надбавка за детето?
62
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Християнска традиция е момичетата да раждат на 13-14 години... като Дева Мария!
61
2
 
16
 
! Отговори
999 преди 3 месеца
Непълнолетни или малолетни законово все още са деца и независимо от желанията им,нито имат възможността да издържат материално поколението си,нито са психически зрели да възпитават деца.Ако ще се отменя забраната за 16 - годишните да се женят,то и наказанията за извършено престъпление от лица на тази възраст трябва да се променят като за пълнолетен извършител.Да не се забравя,че правата са функция от задълженията.
60
1
 
23
 
! Отговори
и те така преди 3 месеца
знаете в коя етност това е нормално , а сега като официално им бъде разрешено ше изхранваме децата на децата . вече ше се развъждат спокойно а повечето ше се водят самотни майки та да зимат помощи .
59
9
 
5
 
! Отговори
До 41 преди 3 месеца
Отнемането на почти всички права на тези до 18 години, включително и да се женят и да имат сексуални отношение, е от САЩ, преди да се хапчето, за да се спре нарастването на населението по естествен път (индианците). Почти винаги предизвиква демографски срив. В Китай по същата причина не беше разрешено да имат деца до 23 години. Целта на всички тези ограничения на младите е да се намали населението. Сега се решава и проблема с липса на бебета за гейове - отнемат ги от майката в тяхна полза.
58
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е защо да е забанено? Дада се е женила на 16. Тя беше счетоводител. Майка е директор, а чичо управител на голям бизнес. Аз работя като банкер, а брат ми е чакнв Калифорния и 20000 долара на месвц не ги харесва. Така че, оатавете хирата, ако се обичат, да се вземат. А тя тая сачева, каквато е дебела, грозна, злобна и с крив нос, олтъде ще знае, шо е то любов? Естествено, че щемисла на всички да ние гадно?
57
4
 
17
 
! Отговори
Има прецеденти преди 3 месеца
Основният проблем е за бебето. Когато премахнаха правото да се женят до 18 години в Испания, момичетата които забременяваха и раждаха деца, нямаше начин да се издържат сами. Тъй като бащата официално дори нямаше право да съжителства с нея като непълнолетна по ИК, легално изпадаше в състояние да не може да поддържа материалния минимум за да има дете и социалните им го отнемаха. Бебетата бяха възпитавани в Ибица и осиновявани от нестандартни семейства. Та това са поръчали на ГЕРБ. Износ на бебета
56
2
 
10
 
! Отговори
до 49 преди 3 месеца
Няма такова нещо като "формален закон"!Всеки закон се създава за решаване на определен проблем!Това,че в нашенското Нар.събрание ги бичат серийно не променя принципа!Между другото,в древния Рим ако един приет закон не върши работа вносителя е бил принуждаван да се самоубие!
55
1
 
18
 
! Отговори
питам сромно преди 3 месеца
С мнението на мешерето съобразихте ли се.
54
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Неандерталска му работа, гейско-педофилска. Защо КС трябва да подпомага такива противоестествени прояви? Дано членовете му не склонят срещу плащане от педофилските организации да уздаконят у нас сексуалното съжителство с деца! Това ще е пореден пиром в комчега на държавата ни.
53
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Съдията или търси евтин пиар, или му е платено да започне кампания за официална педофилизация И у нас, като в останалите евроGейски държави. Не бива да се позволява такова нещо. Разчитам КС да си е на мястото и да не разрешава законно сексуално съжителство с деца! Това, че някои живеят извън законите на държавата, не прави нужда този неестествен животински акт нужен да се узаконява и не може да служи като легално оправдание за педофилите.
52
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво им пречи да живеят на семейни начала, вече не е забранено?? Ако искат могат да се оженят след навършване на 18 години, като пълнолетни. Така ще разберат дали стават за родители и могат ли да живеят като семейство, а може да спестят пари за сватба и развод....
51
3
 
24
 
! Отговори
До Анонимен 49 преди 3 месеца
"Все пак не забравяйте, че ВСИЧКИ ваши баби са се женили на по 12-14 г...." - - Съжалявам, но Вашите роднини не са мои роднини. Аз нямам такива поне от 100 години, които да са се женили в детска възраст. Нито сме от малцинствата, нито сме хора с малко акъл, че да го правим. Да, следва да е забранено да се женят деца! Компромисът по СК за навършени 16 години със съответните разрешения е максимумът, който законодателят следва да допусне и правилно се е ограничил с това. Другото е животинско.

Спонсорирани публикации