Поискаха от КС да отмени забраната за 16-годишните да се женят

Тя бе въведена в края на декември
9 яну 2024 10:13, Петър Бойчев
86
Поискаха от КС да отмени забраната за 16-годишните да се женят
Снимка БГНЕС

Първи редови съдия се обърна към Конституционния съд, след като в края на м.г. с промените в основния закон тази възможност беше дадена на всички съдии. Конституцията вече гласи, че "всеки съд по искане на страна по делото или по своя инициатива може да сезира КС с искане за установяване на несъответствие между закон, приложим по конкретното дело, и Конституцията. Производството по делото продължава, като съдът, чието решение е окончателно, постановява съдебния акт след приключване на производството пред КС".

Искането на Елена Динева-Илиева от Софийския районен съд е за обявяване за противоконституционна на отмяната на разпоредбите от Семейния кодекс (СК), които уреждаха възможността по изключение и след разрешение на районния съд навършилите 16 години да сключат брак, пише "Лекс".

Те бяха отменени с последните изменения в СК и не съществуват в правния мир от 22 декември 2023 г. Предложението да бъде премахната възможността навършилите 16 години да сключват брак след разрешение на съда е на три депутатки от ГЕРБ - Деница Сачева, Илиана Жекова и Екатерина Захариева. Техният мотив бе, че ранните бракове са форма на насилие над детето и Комитетът на ООН за правата на детето настоява България да премахне възможността по изключение да се сключва брак преди настъпване на пълнолетие.

Конкретното дело, заради което съдия Динева-Илиева сезира КС, е по искането на 16-годишно момиче да ѝ се разреши се омъжи за 20-годишен мъж. Двамата живеят заедно, а през ноември 2023 г. им се ражда дъщеря и непълнолетната майка изтъква, че двамата искат заедно да отглеждат детето си.

Районната съдийка смята, че въпросната промяна в СК е противоконституционна, защото, на първо място, не е спазена процедурата по приемането ѝ. Отмяната е предложена между първо и второ четене на промените в СК и на практика е гласувана само един път, а не два пъти, както изисква Конституцията. Според съдията така не е допуснат публичен дебат по предложения, които засягат основни права на гражданите.

Вторият аргумент е, че не са уредени заварените случаи като този, който виси пред нея. В искането се изтъква, че е налице нарушение на принципа на правовата държава, тъй като атакуваният закон не предвижда особен режим за тези висящи случаи, а така се засяга правната сигурност.

Отмяната нарушава правото на личен живот, както и текста от Конституцията, който предвижда, че "отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата", смята още съдията.

Тя напомня, че основната причина за разрешаване на брак на ненавършили пълнолетие винаги е била бременността на желаещата да се омъжи. "Доколкото установяването на бащинство извън брака е поставено в зависимост от волята на бащата, която може да се промени от узнаването за бременността до раждането на детето, разрешението за брак в тези случаи има важно значение за установяване на произхода", посочва Динева-Илиева в искането си. Тя смята, че така е гарантирано и правото на децата да бъдат възпитавани и от двамата си родители.

Съдията подчертава също, че на 16 години приключва задължителното образование и непълнолетният може да започне самостоятелно да води живота си, освен това със същата възраст е свързано и настъпването на дееспособността по трудовото право. "Така се оказва, че един непълнолетен, който може да има собствено домакинство, да работи сам и да се издържа, не може да официализира връзката си с човека, с когото живее, като по този начин, доколкото българският закон не предвижда алтернативни форми на официализиране на интимна връзка освен брака, се нарушава и правото на защита на личния живот", пише Динева-Илиева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
20
 
! Отговори
никой преди 4 месеца
Да познаем ли етноса на оплакалата се? Ми разрешете им да се женят от 10 годишна възраст! И веднага в Афганистан след това - ще им се зарадват. Цялата трябва да изхранва малолетни чаавета фабрикуващи други чаавета. А кой ще работе да ги изхранва?
29
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Свалят бариерата заради латиносите защото се получава парадокс съдят българи за, секс с 16 годишна а тях не ги хваща закина било традиция
28
0
 
30
 
! Отговори
баба мара преди 4 месеца
мястото на тези деца е в училището и университета нито могат да гледат децанито да ги възпитават нито са полезни на себе си и обществото по цял ден поулиците и по контеинерите търсят нещо за ядене и за бране
27
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Такива "умни" предложения само доказват, че сме първи братовчеди с племената от Пакистан и Бангладеш.
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сега всички педофили трябва да се реабилитират щото са били далновидни какво ще решат в бъдеще управляващите.
25
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тази съдийка би следвало да я уволнят дисциплинарно и повече никога да не може да упражнява дейност в съдебната система. Тотален срам! Ако иска да предложи на 14г да сключват брак.
24
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ахахах съдийката май не изпълнява функцията си да Се подчинява на закона, да дава пример с поведението си за спазването на закона,а в случая съдейства на една група хора от обществото чиито жени раждат на 10-16г. Хайде стига -закона ясно го е казал вече брак на 18г. Точка по въпроса. Тази г-ба защо не се поинтересува дали и какви присъди се налагат на тези дето жените им раждат на 10-16г? В най добрия случай условни за няколко месеца с мотива-особеност на етноса. Закона не дели хората!
23
1
 
23
 
! Отговори
Най-естественното преди 4 месеца
Как така на 16 ще ражда? Какво е правила цели 4 години. Не може така. Какви са тези своеволия. Веднага да се накаже. В закона е записано - всяка цiгaнka трябва да ражда на най-много 12. До 16 трябва да е родила поне 5. Какви са тея работи. Ражда 5 и на 16 годишна възраст взима 100 000 лева и си купува апартамент. Ражда още 5 до 22 годишна възраст и купува още 1 за децата. Мъжа рови по кофите за да ги хранят.
22
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Колко платиха на тази съдийка???
21
2
 
28
 
! Отговори
Ужас преди 4 месеца
Това значи разрешаване на педофилията....
20
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ох, сега като текнат едни пищни ромски сватби и не само ромски. И разбира се, никакво училище, университети. Ще гледаме дечурлига и ще поправяме демографската криза с неграмотници, увиснали на социалните служби и ще настане купон невероятен. Правата на човека преди всичко.
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
КС няма да отмени,т.к. няма такава забрана. Забраната касае лица до 16 години, а 16-годишните могат да се женят при спазване на определени от СК условия. Освен това тези правила са си съвсем наред - има социална и житейска логика в тях и не са противоконституционни. Връзват се и със санкциите по НК за съжителство и определен вид отношения с малолетни и непълнолетни. Някой съдия си прави просто евтин пиар.
18
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
След като почват да правят секс на 14, не виждам какъв е проблема да се женят на 16?! Не обвинявайте държавата, а си вижте децата, и преценете що за родители сте
17
0
 
7
 
! Отговори
Ха ха ха до 9 преди 4 месеца
Първо - НИКОЙ НЕ ЗНАЕ ТОЧНАТА ГОДИНА НА РАЖДАНЕ НА ГИНА КУНЧЕВА, ЧЕ ДА ЗНАЕШ ТИ КОГА ТЯ СЕ Е ОМЪЖИЛА. МЕРСИЯ МАКДЕРМОТ ПОСОЧВА ДАТА НА РАЖДАНЕ 1905 ГОД - 5 ГОД ПРЕДИ ПОСОЧЕНАТА НА ПАМЕТТИКА Й.
16
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Евроатлантически ценности
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сигурно е имало и други случаи на момичета , омъжени още в пубертета, но изискването на народните традиции е ясно и е записано от старите етнографи - девойката се е замомявала на 15 г. Така че, не взимайте изключенията като доказателства за нрави, които не са били традиция.
14
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 9 Ти знаеш ли каква е била средната продължителност на живота по онова време? 32-34 г. Ако момичето не роди първото си дете още на 16 г., а младият баща е над 18 г., тогава какво се получава? Когато родителите починат, няма да има поне едно 16-18-годишно тяхно дете, което да се грижи за по-малките. Част от хората са доживявали по-напреднала възраст, но те са били много малко. Вземи прочети народоведска литература и нещата ще ти се изяснят.
13
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ето така се бори демография демократично и се попълва пенсионен фонд. Браво на коалицията.
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пратете *** да се развъждат по парковете пред бабите като кравите, псевдо демократи без контрол и ченгета спящи с елитни компаньонки, които не ловят поради тази причина!
11
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В наше време хората незавършили средно образование са излишно бреме за цялото общество. Не разрешение за брак, а строго наказание за малката лигла и за нейните родители, както и за 20-годишния безполезник. Човек създава деца едва тогава, когато може да ги храни и да им осигури условия за отглеждане. Ако се съгласим 16-годишни да се омъжват и раждат, тогава какво правим? Качваме малките мързелани на гърба на данъкоплатците. От къде накъде?