Василев: Държавата да дава 20 000 лв. за раждане на дете заради демографската криза

Познавате ли семейство, което живее на кредити, да е забогатяло, коментира той бюджета
Обновена: 9 яну 2024 07:05 | 9 яну 2024 07:00, Анисия Иванова
320
Василев: Държавата да дава 20 000 лв. за раждане на дете заради демографската криза
Снимка: БГНЕС, архив

Държавата трябва да дава около 20 000 лева за раждането на дете, ако наистина иска да се реши демографската криза. Това предлага бившият министър на транспорта, икономиката и държавната администрация Николай Василев пред БНР.

Василев критикува управляващите за липсата на реформи и коментира, че с пари от държавния бюджет не се решават проблеми.

Той призна, че е привърженик на трупането на пари от държавата в добрите икономически години, защото с тях могат да се посрещнат евентуално лошите, които ще дойдат.

"В икономическата наука има две противоположни школи. Аз съм от тази, че когато има растеж и няма проблеми – добри години, трябва да се спестяват пари за лошите годините, които могат да дойдат. А добрите държавници трябва да предположат, че може да има такива години и да трупаме резерви. Ние правим обратното – трупаме огромни дългове и ако ни се струпат беди, няма с какво да ги посрещнем. 11,4 млрд. лева са похарчени незнайно за какво", коментира Николай Василев.

За това, че сме най-бедни в Европа, той заяви, че са виновни правителствата до 1997 г. Средната заплата от 2000 година досега се е вдигнала над 10 пъти, "настигаме средното ниво в Европа, но от много ниска база".

"Ако имаше икономически и световен закон, когато харчим и раздаваме пари през бюджета, нацията забогатява, дайте да го правим. Познавате ли семейство, което живее на кредити, да е забогатяло. Обикновено затъват", аргументира се Николай Василев.

За съотношението между дълг и БВП у нас той каза, че сегашните правителства наследиха от 2009 г. държава с най-нисък дълг спрямо БВП.

"Българските граждани и деца ще дължат 70 млрд. лева в края на този мандат. И Гърция така започна. Преди 25 години Гърция беше десетки пъти по-богата, журналистите получаваха 10 пъти по-високи заплати. Тази разлика сега е 2:1. Моята теза е, че политиката на дефицит е вредна и се чудя как управляващите се похвалиха, че дефицитът им е успешен 2,2. Те смятат, че лимитът на дефицита е 3%, аз смятам, че е 0", коментира Василев.

И е категоричен, че бюджетът е достатъчен да се решат много проблеми в държавата, а не се решават.

"Няма реформи – държавната администрация е раздута и с ниски заплати, защото са много хора. Продължаваме с неефективни обществени поръчки – инхаус", критикува той и припомни, че Асен Василев е четири пъти министър и не е направил съкращения.

"Реформите в държавата са нулеви", добави бившият вицепремиер.

"За какво и защо 11,4 млрд. лева  изхарчиха през декември, за какво и защо? Знам, че много от тези пари са отишли не за каквото трябва. Знам, че не са отишли за демографска политика. През 2023 година броят на ражданията намалява, нацията се топи и с приказки не става. Моето предложение за новородено дете е да се плаща средно 20 000 лева. И ако някой смята, че е много, кое друго в бюджета от 80 млрд. лева е по-важно от това. Колко десетки години са нужни да се построят всички детски градини. Дългове има, но детски градини и демография няма", продължи с критиките бившият министър на държавната администрация.

Той коментира и дерогацията на "Лукойл", влизането на България в Шенген и очакванията му за икономиката ни през 2024 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Гласуват ли 20 000лв за родено ***,махалите ще се напълнят с бебета-''шведи''!
29
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Айшето харрсва тва
28
0
 
21
 
! Отговори
Бюджетът се задъхва, преди 4 месеца
отделяйки по няколко милиарда годишно, за да храни децата на нищоправци. Редно е бонус от 20 000 за новородено да получават само онези, които работят, плащат данъци и осигуровки и не са част от криминалния контингент и от категорията на така наречените трайно безработни.Да си трайно безработен в държава, в която не достига работна ръка, в това число и неквалифицирана, това какво означава? Означава тъpтeu на гърба на работещите и плащащите данъци. На такива - спиране на всякакви помощи и надбавки
27
0
 
4
 
! Отговори
Щели преди 4 месеца
Да местят фундамента на ПСА във Факултета. Местните ще правят паметник на Харито Потър.
26
0
 
23
 
! Отговори
Как иначе преди 4 месеца
по-бързо ще станем циг.. ска държава?
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Как нулев дефицит,като има външен дълг?Тоя май верва в дедо Мраз?!
24
0
 
5
 
! Отговори
България няма нужда преди 4 месеца
От па ра зи тииии,Само ще бездействате и ше живеете от помощи това е инкубатор за бял *** както и за черен
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И какво като "дава" държавата? След година-две, грабвате детето от родителите му и започвате редовия тормоз /ясли, детски градини, не знам си какво обучение/... А пък родителите след година-две ще трябва още по-усърдно да работят. Предстои им да бачкат до преклонна възраст. Впрочем, да не гоните елелекторат на етническа основа? Защото май няма по-лесно нещо от раждането на дете. После е трудното, а то е създадено от държавата.
22
2
 
20
 
! Отговори
Public enemies преди 4 месеца
Отново празни приказки, сестра ми е лекар в Германия с 3 малки деца, повечето ми колеги създадоха семейства в чужбина, мъжете на 35 които са без деца най-вероятно трудно издържат самите себе си, нови работни места с високи заплати са необходими, с тези 20 000 ще стимулират единствено възпроизводство на.малцинства.
21
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Държавата има нужда от градивни граждани, които да живеят на нейна територия. Затова трябва да стимулира само онези семейства, които са способни да възпитат такива граждани.
20
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако стане бг етноса ще изчезне по - бързо и от социализма.Просто ще ражат само р..те за пари.Този т.п ли е?
19
0
 
10
 
! Отговори
А ха! преди 4 месеца
Муrgаva било обидна дума.
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Пенсионер - Хайде сега да ни кажеш какво ще спечели народ и държава, ако всяка индийка роди "само" по три себеподобни?
17
1
 
19
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 месеца
Ще има ядене и пиене докато опукат парите и след това същото.Сещате се за кои става въпрос.Само до трето дете.
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сините венци харесват това
15
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Има един контингент, който се плоди само за да може да живее от детски надбавки и помощи за самотни майки. Ако се дават по 20 000 за всяко тяхно новородено,това означава никога да не похванат каквато и да било работа. Не, че сега работят, де.
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Давай ти бе малкия Мук - опрай държавата за 800 дни с Царя мадритския мошеник :)))
13
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Първото и най важно условие -жилище. Държавата да строи и да продава на себестойност ,на млади семейства
12
3
 
8
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 месеца
Съгласен , но само до трето дете. След това няма.
11
0
 
39
 
! Отговори
Не!!!! преди 4 месеца
По 20 000 лв само за дете на родители с минимум средно образование, които учат или работят! Не стига, че 45 години червена върхушка, част от която е и бащата на НикитУ Василев съсипва България, не стига, че точно техният лидер хайдукът Тодор Правешки докара тук 400 000 безделници катунари, събрани от целия Балк. п-ов, ами сега да взимат от джоба ни по 20 000 за всяко индийче, създадено от неграмотни и малограмотни нищоправци?! От къде накъде?