Вдигат парите на личните асистенти - 1312 лв. на месец

1399 лв. ще взема приемно семейство за едно дете
9 яну 2024 12:19, Петър Бойчев
24
Вдигат парите на личните асистенти - 1312 лв. на месец
Снимка БГНЕС

Няколко вида плащания се повишават от 1 януари заради новата минимална заплата, напомнят от социалното министерство. От Нова година най-ниското възнаграждение у нас е 933 лв. Увеличението спрямо 2023 г. е със 153 лв., или 19,6%. Минималната часова работна заплата вече е 5,58 лв. Над 500 000 българи работят за минимална заплата.

Основното брутно възнаграждение на личните асистенти вече е 1312 лв. на месец при отработени 168 часа. Заплащането на 1 час се повишава 7,81 лв. Повишението спрямо миналата година е с 21%.

По-високи са и възнагражденията за приемни семейства. От 1 януари те трябва да получават минимум 1399 лв. за отглеждане на едно дете. За две деца заплащането е 1492 лв., а за три и повече - 1568 лв. Ръстът спрямо 2023 г. е с 19,6% и е в резултат на увеличението на минималната заплата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 18 - Вместо да си изоставят дома, земята и всичко, защото едни гадни хиени направиха селския живот невъзможен ...
21
5
 
6
 
! Отговори
Kalin72 преди 3 месеца
До онзи, дето ми прави сметката на парите - Що не се хванеш ти да гледаш проблемни деца, с проблемни родители??? Мислиш ли, че за едно бебе на 6 месеца се харчат само 200 лева??? Млякото не е НАХ, ами Аптамил, дрехи - ританки и каквото е нужно, се купуват през месец. Памперсите са Памперс, защото от другите се обрива дупето.За по-голямото дете пък изобщо не искам да говоря относно разходите...А това, че са на топло, сухо, приятно място, пътуват с нас където и ние отидем, кино, курсове разни???
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Kalin72 - Ти даваш много интересна информация. Може да се направи извод, че трябва да се вземат по-твърди мерки по отношение на онези, които създават деца, но не полагат старания за отглеждането им. Онова, което не бива да се допуска в никакъв случай е да се дават на такива хора парите, които държавата би отделила за отглеждането на детето им от приемно семейство. Преди време някой тук правеше подобно милозливо, но необмислено предложение.
19
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вместо да се пилеят пари за отглеждането на децата на некачествени хора, трябва да се помисли за ограничаване на раждаемостта им. Рано или късно това ще се случи и според мен колкото по-рано се вземат мерки, толкова по-безболезнено и цивилизовано ще се справим с проблема. Който не разбира какво искам да кажа, нека да потърси информация относно плана "Калерги".
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До продълж. /15/ По селата има безработни семейства, които не крият, че редовно взимат по едно дете като приемно семейство "за да влизат някакви пари вкъщи". Тези пари плюс помощното стопанство са им достатъчни за да живеят. Предпочитат такова съществуване вместо да си направят труда да идат в голям град и да си потърсят работа.
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 11 Защото 45 години се втълпяваше на най-нищите духом, че те са солта на нацията. И резултатът е налице. Вече две поколения си въобразяват, че щом някой е много, ама много ***, всички са му длъжни. Така че тези, които природата е създала да бъдат помощен персонал искат да са на върха на обществената йерархия както си беше у нас през онези 45 години.
16
0
 
10
 
! Отговори
До 4 преди 3 месеца
Твоето изказване е най-точно. Взимането на дете в приемно семейство вече е вид бизнес в екзотичните махали. Масово такива деца се дават на бабата или на чичото на самото дете, чиято къща е съседна на тази на биологичните му родители, а често пъти дори е в същия двор.
15
3
 
13
 
! Отговори
продълж. преди 3 месеца
Сумата от минимум 1399 лв. за отглеждане на едно дете ми се струва прекалено голяма, при условие че тези приемни семейства се предполага, че се адекватни, стабилни и образовани хора, а не без доходи или такива с неособено висока интелигентност.Подкрепям изказването на Анонимен Вие нормални ли сте бе?
14
1
 
11
 
! Отговори
до калин72 преди 3 месеца
Съжалявам, но това което споделяш ми звучи като кризисно съчинение, целящо да оправдае схемата с приемното родителство пред читателите, попаднали на тази статия. Схемата сама по себе си е добра, но сумите които се дават, са много големи на фона на това, което изкарват с ежедневния си труд маса българи, много от които и семейни с деца. Сега, Ясно е, че можи би ще ми скочиш... (продълж.)
13
3
 
12
 
! Отговори
до 11 тежка форма преди 3 месеца
КОМПЛЕКСАР! Пък и неграмотен! Никой не те е спрял, срещу съответно заплащане да имаш и гледачки, и икономи и готвачи, и чистачи, ама гроздето е кисело! Ай сиктир!
12
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 10- Да, разбира се! Все пак е за всичкинсистематя, а и нека не св лъжем - едва 500 семейства и 20000 добрр платеби специалистта и бизнесмени, плащаме 85% от дабъците в тая клoaка. Така че, не ни ощетявай!! Ако не бяхме ние, щяхте да ровите в земята за коренчета и да ближете чакъла за сол ...
11
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да променят и законите, зашото вече е много трудно човек да си има легално слуги, т.е. прислуга де, по-модерно казано. Едно време, целият ми род е имал ратаи, дойки, чиатачки и прочие, живеели са в мазетата или в специашна къща и е било добре. Обаче след коминизма ... Така. А сега е трудно. Гледма много бедни и неориентирани млади има. Защо не им се позволи, да влязат в слугинаж , за 10-15 години и да си натрупат парички? Ше ги храним!
10
3
 
6
 
! Отговори
Това е добре преди 3 месеца
Но, питам, тези семейства с доходи хиляди и милиони, които също имат инвалиди и на тях ли ще се дават допълнителни средства?
9
5
 
13
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 3 месеца
До Kalin72 И за тях харчите 200, а другите 2600 прибирате за вас. Тия ги разправяй на друг! То и за това се плащат подкупи да станеш приемен родител. Негодници!
8
2
 
7
 
! Отговори
едно дете е вече преди 3 месеца
повече от 3000 лева на месец . За старците също са нужни средства . поне са с предимство в градините, яслите, а в училищата ще ги изучат . Не е редно да лъжат , да крадат , да се размножават след като не осигуряват минимума за детето . Социалните са така от години . Цените едни , а средствата към определени групи хора . Повечето са генетично предразположени към дрога и алкохол .
7
3
 
11
 
! Отговори
Kalin72 преди 3 месеца
До Фед КрасивияИмаме 2 приемни деца българчета, ние също сме българи. Защо са при нас - майката на едното дете не може да се грижи за себе би, камо ли за детето си - на възраст над 30 години все още не работи, няма постоянни доходи, а не е като да няма добро образования. Само че наркотиците и алкохола не прощават.Майката на другото дете казва, аз искам, но не мога да го гледам, нямам условията в къщи, но и няма желание да подобри тези условия поради не особено висока интелигентност.
6
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Баси мамата, българите станахте по долни и от джипситата. Злобнички, дребни, безчувствени. Няма да ви бъде така. Баща ми защо толкова обичаше тая България, така и не разцрах. Добре, че се махнах от тъпотията ви.
5
4
 
15
 
! Отговори
Дебелица СвиначевЪ : преди 3 месеца
"Важно е НПО-та да усвоят едни пари по "механизЪма" на" услугата" ... "
4
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вие нормални ли сте бе?*** ще продължат да рздат по 30 деца и да ги изоставят,за да могат близките им да ги вземат като приемни семейства.Това си е ограбване на всички нормални хора,срамота е
3
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кой плаща :)))