84% от българите разчитат само на заплата или пенсия

73 процента не спестяват пари, правят го 22 процента
11 яну 2024 17:05, Елка Василева
213
84% от българите разчитат само на заплата или пенсия
Снимка: архив, БГНЕС

Според проучване 84 процента от българите разчитат само на доходи от заплата и/или пенсия, съобщават от организацията "Файнънс академи" (Finance Academy).

Допитването е на изследователски център "Тренд" по поръчка на организацията и е за финансовата грамотност и инвестиционните навици в България. В него са участвали 1008 души над 18 години. Проведено е между 1 и 7 декември 2023 г.

Според данните 90 процента от анкетираните посочват, че не инвестират, а само 7 процента инвестират при средно 24 процента за ЕС. 73 процента не спестяват пари, правят го 22 процента.

Проучването показва, че само 7 процента вярват, че повишаване на данъците ще повиши качеството им на живот.

29 процента от участвалите в допитването оценяват личния си стандарт на живот като по-скоро нисък, малко над половината го определят за среден – 52 процента, 4 процента посочват, че имат по-скоро висок стандарт на живот.

Данните показват още, че 55 процента от анкетираните не използват онлайн банкиране, а 44 процента използват. 16 процента казват, че биха използвали електронни пари вместо печатни.

39 на сто от участвалите в проучването очакват животът им да остане същия и през новата година, докато 32 на сто са по-скоро оптимисти и очакват повишаване на стандарта си на живот.

"Според резултатите от проучването българите не инвестират, масово не спестяват и не мислят дългосрочно за финансовото си спокойствие и подобряване на живот. Разчитат на живот от заплата до заплата и/или пенсия и не се грижат за повишаването на стандарта си. За да достигнем средноевропейския стандарт на живот, е нужно да предприемем ефективни действия в посока повишаване на финансовата грамотност или ще продължим да бъдем в дъното на Европа по стандарт на живот", коментира Георги Захариев, изпълнителен директор на "Файнънс академи", цитиран в съобщението.

"В развитите държави вече е известно, че създаването на финансово спокойствие и благополучие не е функция на заплатата, а на добри лични финансови знания, умения, както и изграждане и управление на финансови активи", отбеляза още Захариев.   
 (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво да спестиш с 1-2к заплата това са пари за оцеляване не пишете глупости
175
1
 
3
 
! Отговори
Чорбаджи Юрдан преди 3 месеца
И на кво да разчитат???? На печалба от тото ли?
174
0
 
2
 
! Отговори
Нелепи сравнения преди 3 месеца
Все едно да сравняваш орел и колибри и да се чешеш по главата защо колибрито не лови зайци за закуска! Просто нивото на "старите" държави от ЕС е едно, а нашето съвсем съвсем друго.Да не говорим за "социализЪма" и неговите изкривени представи за финансов ред и благополучие и резултата е налице.Ще минат още доста години докато нещата си дойдат на мястото.Нищо в реалния живот не става лесно и революционно, а само чрез ЕВОЛЮЦИЯ!
173
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Hulk Hogan, как се бирят да оцеляват? Какво правят всеки ден в тази борба? Нарамват оръжие? Лопата? Кирка? Какво? Ей това е проблемът, че нищо не правят! Седят си, мрънкат, обвиняват работодателя... и толкова. А да и накрая прибират плика с парите. Стига с това оцеляване, че магазините, моловете, ресторантите не са пълни от оцеляващи! Лятото по морето също не виждам хърби, които гладуват. Виждам основно тюлени с диагоналки и леопардови принтове. Така че, не е оцеляване! Мързел е!
172
1
 
4
 
! Отговори
Hulk Hogan преди 3 месеца
Каква финансова грамотност какви пет лева хората се борят да оцелеят! Какво искат тия? Да продам панелката и да им дам парите да ги инвестират? Като имам останали пари в края на месеца ги слагам в Бурканбанк!!!
171
0
 
9
 
! Отговори
пенсионер преди 3 месеца
Как да финансираш икономиката чрез акции и други инструменти при положение, че трябва да си плащаш лечението на всички нива, лекарства, болнично и амбулаторно. При възраст над 60 години това е определящо. Ами храната и сметките? При пенсия от 600 лв как да стане?
170
2
 
1
 
! Отговори
Извод: преди 3 месеца
Е щом не скачат и си траят,значи са добре бе!Заплатата и пенсията явно им стига на тези 84% от българите.Ето немците сега скачат,значи не са добре!
169
0
 
3
 
! Отговори
Хххх преди 3 месеца
До 168Млякото на овцете му било безплатно...какво не ги ли храниш...или дават мляко от въздуха...а кокошките как правят яйца от дъждовна вода ли?
168
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А на какво да разчитат...на печалба от тотот ли?А на други места по света на какво разчитат...не получават заплати ли?
167
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Иван (173) Когато си роден лузър е нямало смисъл да живееш, нали?!
166
2
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 3 месеца
До Анонимен 172 - Вярно, което си написал, но не руснаци, а юдео-комунисти управляваха България. СССР бе катализаторът за установяването на юдейската власт в БГ. Юдеите убиха без съд и присъда, непосредствено в дните след 9.9.1944 г., цветът на българската интелигенция. Когато професор Божидар Димитров разкри тези истини за юдеите - бе махнат от ефир и не след дълго почина скоропостижно...
165
7
 
10
 
! Отговори
Иван преди 3 месеца
Не виждам логика в спестяването при положение, че всички ще умрем. Не виждам логика и в това да имаш собственост, при положение, че ако имаш деца само ще чакат да починеш, че да ти я вземат, а ако нямаш, ще дойдат бразилци да ти ги вземат и насила, ще те накарат да се подпишеш, че им я прехвърляш срещу гледане. Живейте си от заплата до заплата и си теглете кредити на воля и си угаждайте.
164
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Щерю ... ако не беше стъпил руския ботуш на българската земя след 1944г и унищожил Българските Ковбои - Селяни и да въведе Крепосническото право на Сталин - да им изземе земите и да ги натика в колхозите, сега България щеше да бъде Раят на Планетата Земя. Българите щяхме да се раждаме и нямаше да ни управляват комунистически чалгаджийски цингурели!
163
4
 
8
 
! Отговори
??? преди 3 месеца
Един пенсионер за какво да инвестира ако не е тайна? То не се знае дали утре няма някой да го намери вкоченен в леглото, той ще мисли за инвестиции и за след 15-20 години. Пенсионерите трябва да си харчат порите, а не да ги спестяват и инвестират. А тези, които спестяват, после ги мятат през балкона на ало измамници. Живейте си живота, ходете си по екскурзии, носете си новите дрехи, а дядовците да се възползват и от пеперудките всеки месец като вземат пенсия, че не се знае още колко им остава.
162
1
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 3 месеца
- Да, ама важното е, че Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков и Бойко Борисов продължават промяната! Скоро 94 % от живеещите в България ще разчитат само на заплата или пенсия! Срам и резил - след 35 години "демокрация"...
161
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз не разчитам само на заплата или на пенсия. В двора си имам кокошки - снасят ми безплатно яйца. Има си овце - дават ми безплатно мляко. Имам крави - дават ми безплатно мляко. Имам си кон с каруца - безплатно ме превозва да отида на пазара и да продам яйца, мляко и зеленчуци. Дрехи почти не си купувам, понеже имам памук и преда на хурка вълна... Имам топли зимни дрехи от агнешка кожа и мечки стръвници... Понякога вземам влака и отивам до София да видя как комунистите живеят сега с чалгата?
160
1
 
15
 
! Отговори
84% преди 3 месеца
Време е да престанем с делюзиите, манипулациите и лъжите. Истината е, че нито един нормален човек не иска да живее на тази прокълната територия.
159
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Извинете, като не ти харесва направи нещо смилено и я промени. Кой ти е крив, че си се подписал на минималка?
158
0
 
0
 
! Отговори
До Forever преди 3 месеца
"Мога да ти отговоря ,но не искам, не обичам словесната агресия, а ти се отнасяш точно като тези за които говориш.Все пак ти желая здраве и благоденствие." - Не можеш и лъхаш на слабост. Ако бях като тези, за котио говоря, сега аз щях да съм мулти милионер, а те и децата им да са мъртви. Благодар за пожеланията, ще ги приема използвам, но на теб ти желая противоположното.
157
4
 
5
 
! Отговори
А тия с хотелите преди 3 месеца
И заведенията и казината по морето и те ри разчитат на заплата мутро комуноидите ченгесарски.