84% от българите разчитат само на заплата или пенсия

73 процента не спестяват пари, правят го 22 процента
11 яну 2024 17:05, Елка Василева
213
84% от българите разчитат само на заплата или пенсия
Снимка: архив, БГНЕС

Според проучване 84 процента от българите разчитат само на доходи от заплата и/или пенсия, съобщават от организацията "Файнънс академи" (Finance Academy).

Допитването е на изследователски център "Тренд" по поръчка на организацията и е за финансовата грамотност и инвестиционните навици в България. В него са участвали 1008 души над 18 години. Проведено е между 1 и 7 декември 2023 г.

Според данните 90 процента от анкетираните посочват, че не инвестират, а само 7 процента инвестират при средно 24 процента за ЕС. 73 процента не спестяват пари, правят го 22 процента.

Проучването показва, че само 7 процента вярват, че повишаване на данъците ще повиши качеството им на живот.

29 процента от участвалите в допитването оценяват личния си стандарт на живот като по-скоро нисък, малко над половината го определят за среден – 52 процента, 4 процента посочват, че имат по-скоро висок стандарт на живот.

Данните показват още, че 55 процента от анкетираните не използват онлайн банкиране, а 44 процента използват. 16 процента казват, че биха използвали електронни пари вместо печатни.

39 на сто от участвалите в проучването очакват животът им да остане същия и през новата година, докато 32 на сто са по-скоро оптимисти и очакват повишаване на стандарта си на живот.

"Според резултатите от проучването българите не инвестират, масово не спестяват и не мислят дългосрочно за финансовото си спокойствие и подобряване на живот. Разчитат на живот от заплата до заплата и/или пенсия и не се грижат за повишаването на стандарта си. За да достигнем средноевропейския стандарт на живот, е нужно да предприемем ефективни действия в посока повишаване на финансовата грамотност или ще продължим да бъдем в дъното на Европа по стандарт на живот", коментира Георги Захариев, изпълнителен директор на "Файнънс академи", цитиран в съобщението.

"В развитите държави вече е известно, че създаването на финансово спокойствие и благополучие не е функция на заплатата, а на добри лични финансови знания, умения, както и изграждане и управление на финансови активи", отбеляза още Захариев.   
 (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Капитализмът ви даде свободата да изявите собствените си възможности и умения, някои хора се справят добре, други не," - Гръмни се! Честно! Спести ни мъките! Пред 96-а си загубихме малкия смеенбизнес, зщаото мутренските такси бяха непоносими. 2007-***, уж бяхме в ЕС, каквото изкарвахем от земеделие се срина, защото имаше една джипка с брадата чукундури, дето ни казваха, накъде да отиваме и да си продаваме продукцията. 2012-а един "общинар" ми каза, че или преписвам 50% или ... БГ капитализъм!
135
0
 
3
 
! Отговори
Сори преди 3 месеца
До Христо, я си дай егн-то бе ***, че не познавам такъв индивид в нашата компания?
134
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До икономист - Извън София, дори и програмисите не правят сериозни пари с малки изключения. Ако нямаш дохдои от поне 2500 лева (в софия поне 3500), да тръгнеш да инвестираш в активи е ... Ами не върви. Какво ще инвестираш? Ще живееш като пор 10 години ли, че да има нещо насреща ли? Това, че си паднал на някоя добре платена работа, не те прави чак таква голяма разбирачка.
133
9
 
5
 
! Отговори
Forever преди 3 месеца
Капитализмът ви даде свободата да изявите собствените си възможности и умения, някои хора се справят добре, други не, тези които разчитат само на заплата се нуждаят от добра финансова култура и правилно разпределяне на доходите. Радвайте се че все пак имате покрив над главите си.
132
0
 
11
 
! Отговори
Aнонимен преди 3 месеца
От какво и от къде ще отделяш да пестиш и инвестираш при минимална заплата или пенсия, бе изумен. Те не искали, не разбирали - не ти не си наясно, с много и баба и дядо знае.Пфу
131
20
 
1
 
! Отговори
Христо преди 3 месеца
Само биткойни, който иска да прави истински пари. 17 милиона долара спечелих 2022 година. Сега имам някъде около 30 милиона долара инвестирани в биткойни. Иначе имам и имоти оценени на 750 милиона долара. Само на 29 години съм. Очаквам след 30 годишна възраст да направя 2 милиарда долара и да се пенсионирам. Софтуерен инженер съм бай дъ уей ако се чудите какво работя и защо съм толкова прозорлив.
130
0
 
9
 
! Отговори
123 преди 3 месеца
Бяхте наглата статия!!!
129
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 129 Са задавиш и да се гътнеш дано, но както и да е. Писах на 105 (ама изтриха няколкокоментара) ... Ама и ти не си прав. Живели в Бъглария по-добре от всякога. ЖИвее се, както се живееше и с 2010-а. Само дето боядисаха няколко блокчета.
128
2
 
0
 
! Отговори
морски преди 3 месеца
Цени народни: Две за лев и едно бакшиш ти дават! Кеф!! Догодина ще живем по-добре, а след години ще сме в рая под небето.
127
4
 
7
 
! Отговори
комунист преди 3 месеца
Капиталистически упадък и морално разложение.
126
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До мижи да те лАжем, ти прочете ли предходното или тенденционно извади само това?
125
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това ви е отредено от господарите, така, че и да се пените няма да има полза, роби
124
5
 
4
 
! Отговори
банани и WC хартия преди 3 месеца
Тоалетната хартия ще ви трябва все по-рядко по предназначение. Нали "комунизма си отива" ? Изиграхте ли "последен валс" ? Все пак "времето е наше"... или ... ???
123
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 121, май не разбираш много от цифри, а? Къде си живял и колко си получавал изобщо не е засегнато в моето писание. Опитай да мислиш и после коментирай! Става въпрос за разпределение на парите в обществото и процент в различните класи. Твоите пари и без друго са смешни. Не бих се хвалил с работа в Макдоналдс :)
122
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 122 - Беше до преди 6-7 години. И преди това даваше леко назаде, ама не се усещаше. Само дето заплатите скочиха с 20%, а разходите с по 50%, а ЖИЛАЩТА са поне 3 пъти по-скъпи, спрямо преди 10 години.
121
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Подмамиха ви с бананите да станете капиталисти, а и до ден днешен 95% от вас не знает какво е капитализъм, наистина жалка работа не сте лоши хора, но много глупавички и наивни
120
3
 
4
 
! Отговори
мижи да те лАжем преди 3 месеца
"ще се окаже, че бедни в България са 1%" .... скоро, като им поскъпнат ток, вода и др. пак ще говорим за истинските процентИ бедни!
119
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 112 - Значи, това че имам странични доходи ме прави "нечетен" автоматично?
118
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 111 що бе в чужбина нали бяхте баровци ;)
117
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 115 - Сори пич, ама като заминах да уча в Дания, преди това бях работил в Макдоналдс, в България. В Пловдив ми даваха 380 лева, в Дания ми даваха 28 лева на час. Да, данъците големи, разходите и те голема, ама друго си беше.