84% от българите разчитат само на заплата или пенсия

73 процента не спестяват пари, правят го 22 процента
11 яну 2024 17:05, Елка Василева
213
84% от българите разчитат само на заплата или пенсия
Снимка: архив, БГНЕС

Според проучване 84 процента от българите разчитат само на доходи от заплата и/или пенсия, съобщават от организацията "Файнънс академи" (Finance Academy).

Допитването е на изследователски център "Тренд" по поръчка на организацията и е за финансовата грамотност и инвестиционните навици в България. В него са участвали 1008 души над 18 години. Проведено е между 1 и 7 декември 2023 г.

Според данните 90 процента от анкетираните посочват, че не инвестират, а само 7 процента инвестират при средно 24 процента за ЕС. 73 процента не спестяват пари, правят го 22 процента.

Проучването показва, че само 7 процента вярват, че повишаване на данъците ще повиши качеството им на живот.

29 процента от участвалите в допитването оценяват личния си стандарт на живот като по-скоро нисък, малко над половината го определят за среден – 52 процента, 4 процента посочват, че имат по-скоро висок стандарт на живот.

Данните показват още, че 55 процента от анкетираните не използват онлайн банкиране, а 44 процента използват. 16 процента казват, че биха използвали електронни пари вместо печатни.

39 на сто от участвалите в проучването очакват животът им да остане същия и през новата година, докато 32 на сто са по-скоро оптимисти и очакват повишаване на стандарта си на живот.

"Според резултатите от проучването българите не инвестират, масово не спестяват и не мислят дългосрочно за финансовото си спокойствие и подобряване на живот. Разчитат на живот от заплата до заплата и/или пенсия и не се грижат за повишаването на стандарта си. За да достигнем средноевропейския стандарт на живот, е нужно да предприемем ефективни действия в посока повишаване на финансовата грамотност или ще продължим да бъдем в дъното на Европа по стандарт на живот", коментира Георги Захариев, изпълнителен директор на "Файнънс академи", цитиран в съобщението.

"В развитите държави вече е известно, че създаването на финансово спокойствие и благополучие не е функция на заплатата, а на добри лични финансови знания, умения, както и изграждане и управление на финансови активи", отбеляза още Захариев.   
 (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
8
 
9
 
! Отговори
Бат ви Пламен преди 3 месеца
Аз разчитрам на общо шест наема на месец от разни тарикати, които са решили да дирят щастието в София. Върви ми някаква заплата, ама тя е по-скоро да съм спокоен за осигуровките, пък ако докопам нещо от пенсия - берекет версим, така или иначе няма да съм опрял до нея. Да му мислят тия дето смятат, че труда облагородява.
155
3
 
11
 
! Отговори
95% мизеруват преди 3 месеца
Защото парите стигат за сметки, заеми(или вересии) и хляб. Ако има и за лютеница, това е вече лукс. Ако си на квартира с жена, деца и имаш автомобил, тежко ти и горко.
154
3
 
3
 
! Отговори
Нали уж преди 3 месеца
Се унерими заплатата от януари и кво правиме ако сее унелимила само на думи а реално Янкошумкаро ни даде същата социална помощ?!Да се оправиме на папата у Вагикана и да приемем католицизма.
153
5
 
5
 
! Отговори
Друго си е преди 3 месеца
Да си ДДС измамник укриващ данъци с многото си фирми да си милионер още по наследство от соца от комунистически Янкошумкарски род обрал България!Тогава нява нужда да разчиташ на заплата.
152
2
 
20
 
! Отговори
Извинете преди 3 месеца
Това не е заплата а социална помощ
151
1
 
14
 
! Отговори
Любомир преди 3 месеца
Ами на какво друго?!?!
150
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мухахаха, народът това си е избрал!!!
149
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Как ще повишите финансовата грамотност като 90% от бугарете са функционално неграмотни веее?!?!
148
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тези данни не казват нищо ново. Всички знаят че българите са супер миззерници.
147
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Влезте в дома на най- нисшия данъчен. Ум ви зайде- кашони с уиски, луканки, бонбони, пликове с пари...Асортиментът е голям, зависи къде е ходил на проверка. Иначе е с " малка" заплата.
146
1
 
9
 
! Отговори
ОСТАВКА! преди 3 месеца
На некомпетентното и корумпирано правителство!
145
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
има доста хора с висок стандарт на живот, а никога не са работили, време е да бъдат проверявани, то че бедните няма да станем богати с работа е ясно, но поне измамници и крадци да не си веят байрака безнаказано
144
5
 
13
 
! Отговори
Абе преди 3 месеца
Нали средната беше 2700, а?? Хахаха Зашо не спестяват???
143
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То пък интересно в какво ли да инвестираш с 1500 лв заплата или 600 лв пенсия?
142
16
 
4
 
! Отговори
Социолог преди 3 месеца
Сложете ми минус,ако нямте спестявания
141
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И Бойко Борисов така - разчита на максимална пенсия и тлъста заплата само. А и на по някое и друго кюлче, ама нещо напоследък няма. Магнитски му ги взе.
140
8
 
1
 
! Отговори
Изхаубен(пенсионер) преди 3 месеца
Глупости,всички пенсионери работата като охранители за 600-700 лева.
139
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Човек трябва да има спестени пари за черни дни.
138
4
 
10
 
! Отговори
Безимен. преди 3 месеца
Останалите 16 процента се занимават със политика и Държавни деиности .Предимно във правосъдието и вишата администрация. Е и усвояват едни европейски средства по проекти 50 /30/20.
137
6
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Процентът съвпада с този на гласувалите на 2 Април за ЕС - бедни и неграмотни про'с'таци, чакащи някой да им даде "европейска МРЗ".