BBC с интервю на български каналджии: Мислехме, че помагаме на мигрантите

Балканският миграционен път отново придобива значение
Обновена: 18 яну 2024 21:43 | 18 яну 2024 21:32, Нели Христова
29
BBC с интервю на български каналджии: Мислехме, че помагаме на мигрантите
Снимка: БГНЕС

"Карахме нагоре по хълма по еднолентов път и полицейската кола се спускаше по него. Сигурно са разбрали, че сме четири коли в редица."

Слави си спомня добре деня, в който бяха заловени той и колегите му контрабандисти. Той току-що излежа две години и половина в прословутия затвор в Бойчиновци.

Всяка от четирите коли беше натъпкана с афганистански мигранти, като сардини, по 9-10 във всяка
. Само на няколко метра беше българо-сръбската граница.

"Те включиха синята светлина и подкараха точно към нас. Нямаше начин да избягаме."

Балканският миграционен път отново придобива значение
. Миналия септември, според организацията на граничната полиция на ЕС Frontex, този маршрут е изпреварил централносредиземноморския маршрут през Италия по брой нередовни преминавания на границата. Много преминават през България.

Някои от приятелите на Слави все още са в затвора за трафик на хора. Осем мъже в килия, 110 в баня. Ужасни условия на студ, влага и глад са, казва той, причината, поради която иска да предупреди хората за рисковете.

Един приятел, Ивайло, беше осъден за контрабанда в Унгария, след като караше афганистанци от България на път за Австрия. В затвора в Унгария той получава инсулт. Унгарските власти го върнаха в България да излежи присъдата си и сега той е в Бойчиновци. Слави твърди, че приятелят му не може да си набави нужните лекарства и се страхува, че ще умре там.

Българските власти не отговориха на молбата за посещение в затвора на BBC, отбелязват от медията.

Слави и приятелят му Светльо водят екипа на британската медия до едно мазе в родното им село Септемврици, област Монтана, където можем да поговорим насаме.

Това са равнините, където Стара планина се спуска към река Дунав. Румъния е на далечния бряг, Сърбия през сухопътната граница на запад.

Контрабандистите по-нагоре по веригата идват тук, за да набират шофьори
, да прекарват мигранти през България, от турската граница до сръбската.

Това е и най-доброто място за преминаване, или с лодка до Румъния, или пеша през полетата в Сърбия, за да бъдете прибрани от контрабандисти там. Слави е получавал по 50 евро на мигрант за пътуванията от българската столица София до границата.

Попитан как се чувства от факта, че е правил пари на гърба на уязвими хора, той отговаря:

"Беше добре за мигрантите, които бягаха, и за мен беше добре. Сега не го виждам така, но тогава беше така. Давахме им нещо да хапнат. Мисля, че помагахме на тези хора. Те търсеха нов живот, по-добър живот."

Мигрантите бяха предимно мъже, но понякога жени и деца. Мръсни, слаби, гладни хора, легнали един върху друг в колите със затъмнени стъкла. Афганистански "гид" щеше да седи до Слави по време на пътуванията, тяхната работа да превеждат мигрантите през границата.

Причината да ги хванат, казва Слави, беше че не печелели достатъчно, за да плащат на полицията, въпреки че той знаел на кого да плати.

Те бяха в дъното на контрабандната пирамида. В деня, в който бяха заловени, "пилотната кола", движеща се пред тях, не успяла да предупреди останалите, защото нямала мобилен сигнал.

Твърденията му за корупция в полицията са подкрепени от Павлин Коджахристов, който до миналата година е шеф на антикорупционното звено в МВР. Примерите са много, казва г-н Коджахристов.

"Имаше служител от гранична полиция, който криеше хора в колата си и ги докарваше от Турция. Друг предоставяше подвеждаща информация на колегите си от полицията, изпращаше ги на дива преследване на една част от границата, докато 40 или 40 г. 50 души пресичаха на друго място“.

В един забележителен случай полицай се предаде, убеден, че парите, които е спечелил, са белязани и че е под наблюдение. Те не бяха, но дотогава той беше изгорил повечето пари.

За шофьорите рискът от арест е съчетан с нарастващата опасност от пътни инциденти при избягване на ареста.

През февруари 2023 г. камион беше намерен изоставен на Локорско, близо до околовръстното шосе около българската столица София. 18 афганистанци бяха задушени. Хедаятула беше един от оцелелите. След повече от месец в кома той се възстановява и може да пътува законно до Германия.

"Обвинявам контрабандистите и особено шофьора, защото когато стана инцидентът, ние блъскахме отстрани, но никой не дойде да ни помогне, никой не дойде да отвори вратите", разказва той. "Хората отчаяно искат да предприемат това пътуване, а в същото време контрабандистите печелят пари и обещават много неща, но не спазват обещанията си."

Слави и Светльо нямат нищо общо с тази случка, но споделят, че са били ужасени, когато са разбрали за нея.

"Мисля, че шофьорите са били доста тъпи. Тези камиони са запечатани. Как не им хрумна да направят дупка и да пуснат малко въздух?" коментира Светльо. "Такова нещо можеше да ни се случи и ние сме много благодарни на Бог, защото никой не умря, когато беше с нас."

Освен че акцентират върху условията в затворите, мъжете казват, че имат за цел и да разубедят други млади българи да се включат в контрабандата.

Светльо е лежал в затвора и за контрабанда. Той казва, че наскоро са му предложили 15 000 евро за едно бягане. Той го отказал.

И двамата мъже вече са чисти.

"Не беше лесно за жена ми, докато бях в затвора", казва Светльо. "Бях излъгал за работата си, откъде идват парите. И тя остана сама с малки деца."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Послушен преди 3 месеца
Тези емигранти.... слаби, мършави, дрипави... Такава им е културата. До де не дойдат в Европа и не вкусят свинско, акъла им е първобитен, не ги съжалявайте защото те нас не го правят. За съжаление са тия дето се виждат принудени да се радват на 50 евро и другите, уж, големи над тях в българи, дето се правят на патрони в бизнеса, да еб*т собствените си сънародници. Българите сме били и винаги във всяка сфера ще бъдем евтина работна ръка. Не ни уважат. Трябва да ги накараме.
19
1
 
5
 
! Отговори
Абе, Моди преди 3 месеца
Защо ,бе миличък, ми изтри коментара? Да не би нещо да съм излъгал? Вярно ли е, че тази статия "оправдава" и оневинява братята Хавстрийци, които ни таковаха майката на бизнеса? Ти българин ли си, африканец ли си или инглишмен, кът тез юнаци от BBS-то, които , ако могат, в една капка вода ще удавят България? Можеш ли да ни просветлиш - кога Инглатерра е защитила Български интерес за толкова векове?!? Кога?!? Не трай мненията на хората, които си обичат Родината, моля!
18
1
 
7
 
! Отговори
Ми да де то е преди 3 месеца
Същото само,където им взимате пари за да ги помагате!!ДЖИВОТЕН ЗАТВОР ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ПРЕДАТЕЛИ,И СТРЕЛЯНЕ НА МЕСО АКО НЯКОЙ ПРЕМИНЕ ГРАНИЦАТА НИ,ТОВА СА МЕРКИТЕ КОИТО ПОМАГАТ,ДРУГОТО Е САМО ЗАПАДНИ ПРОПАГАНДИ ЛЪЖИ И *** СХЕМИ ЗА СПРАВЯНЕ С БЕЖАНЦИТЕ,КОИТО НЕ ДЕЙСТВАТ!!!
17
0
 
2
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 3 месеца
Хахах това по темата за шенгена!Слави закопава европеиските мечти на българина чрез BBC-то)),никъв шенген тук много мигранти минават)
16
0
 
9
 
! Отговори
Шегобиец преди 3 месеца
Ооо, мислели били... Доброто сърце на българина е пословично! Неговата безкористност - също!
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гледай ти какви алтруисти........
14
1
 
4
 
! Отговори
Тихомир преди 3 месеца
Добре го е превъзпитал бай Ставри
13
0
 
7
 
! Отговори
Кукунела Снайпера преди 3 месеца
Ключовата дума е "мислехме..." :)
12
0
 
8
 
! Отговори
Стамат преди 3 месеца
"Такова нещо можеше да ни се случи и ние сме много благодарни на Бог, защото никой не умря, когато беше с нас." - Хубаво е да се види, че религията за пореден път е стожер на морала в България.
11
2
 
11
 
! Отговори
В коя година живеете преди 3 месеца
Отдавна няма такова нещо като държавни граници. Съвсем спокойно можете да отидете във всяка съседна държава през гората. Нито има огради, нито граничари да пазят нещо. Единствено на границата с Турция има няколко участъка с двойна ограда но тя се преминава за няколко минути с едни обикновени клещи резачки. Има и участъци в Странджа където изобщо няма ограда.
10
0
 
11
 
! Отговори
Нео преди 3 месеца
И тези нямат мярка в лъжите!
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като не си плащат рекета ще ги хващат ами!
8
2
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До 7 "Тези о.лигофрени кой ги развъжда ? " - пак са по-добре от гласувалите на 2 Април за ЕС.
7
3
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Брюкселският фронтекс са същите трафиканти, но никой не ги гони.
6
4
 
10
 
! Отговори
маалатъ преди 3 месеца
Ееех..., де го Соца и Бай Тошо..., кога не пиле, ами комар не можеше да пресече браздата на българската граница!!!!
5
3
 
8
 
! Отговори
Мдаа преди 3 месеца
Малко им е на тея не човеци трафиканти да гният по затворите до живот заслужават!!
4
2
 
9
 
! Отговори
до Гери преди 3 месеца
по принцип е по добре да преминат транзит отколкото да ги връщат сега от Австрия
3
3
 
19
 
! Отговори
Гери преди 3 месеца
"Мисля, че помагахме на тези хора. Те търсеха нов живот, по-добър живот." - Тези о.лигофрени кой ги развъжда ? Мислели били. Значи да нарушаваш Държавна граница било помощ ?!!
2
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ИЗМИСЛИЦИТЕ НА БИБИСИ НЕ ВЪЛНУВАТ НИКОГО.
1
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ха ха ха и защо разпространявате измислиците на правещи се на улави ? Те трябва да са в затвора а не да дават интервюта.