Хампарцумян: Левовете ще са вечно обменяеми, оттук до края на света

Превалутирането ще бъде за сметка на държавата, няма да има такси
18 яну 2024 23:00, Елка Василева
261
Хампарцумян: Левовете ще са вечно обменяеми, оттук до края на света
Снимка: архив, БГНЕС

Спор по новия закон за БНБ беляза началото на работната седмица на парламента. Опозицията отправи критики към ръководството на банката, че все още липса пълен анализ на плюсовете и минусите от въвеждането на единната валута.

Пред БНР банкерът и икономист Левон Хампарцумян изрази надежда датата за влизане на България в еврозоната да не се отложи, защото освен всичко друго това според него има смисъла и на "геополитическа котва".

Още по темата
"Засега това е декларирано от страна на европейските институции, прието като наше желание. Не бива да забравяме, че ние се присъединяваме към една относително добре работеща система, а не тя към нас", каза банкерът.

Запитан защо българите се страхуват от еврото, Хампарцумян заяви, че това се дължи на недостатъчна информираност.

"Нищо няма да стане. Системата, с която измерваме нашия икономически успех или неуспех, ще бъде в евро, вместо в левове. Аз съм висок 1,80 см. В инчове ще бъда наполовината на това, обаче пак съм си толкова висок. Не бива да виним еврото за собствените си страхове и неуспехи", каза Хампарцумян.

Превалутирането ще бъде за сметка на държавата, няма да има такси и комисионни за това. Банките ще се разберат с държавата как това да стане, без да бъде за сметка на гражданите, обясни банкерът.

При ипотечните кредити няма да има закръгляне. "Най-вероятно ще е автоматично, защото преподписване на такъв голям брой договори административно би било кошмар", посочи още Хампарцумян.

Следва да разграничим нормалните инфлационни процеси – поскъпването и без еврото, от очаквани ефекти след въвеждането му, коментира Левон Хампарцумян. По думите му "има други фактори, които правят нещата по-скъпи и подхранват инфлацията".

Дори след гратисния период за обмен на левовете "тези пари са обменяеми вечно, само че в Централната банка или банки, които ще го направят това", ако отидете в Централната банка, това ще бъде безплатно оттук до края на света", увери банкерът.

"Стойността на тези пари не изгаря от промяната". Има изчисления, че в Германия все още по къщите има около 30 милиарда марки, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
0
 
0
 
! Отговори
Коментатор преди 3 месеца
До уточнениеГлавният финансов директор на Джей Пи Морган също е химик. Това не му е попречило да стане успешен трейдър и финансист. Специалност банково дело в никой университет няма. Най-успешните банкери са физици, химици и инженери.
169
0
 
1
 
! Отговори
Краси преди 3 месеца
До Българин 182 пише лъжи на ,които и той не си вярва!
168
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Ако сте ходили в Германия ще знаете ,че едни дънки там струат 60евр, у нас същите 60лв. ,маратонки 100евр, унас 100лв. Кото сменят парете ,ще стане 1-1 ама в Евро. Хърватите го изпитаха.
167
0
 
6
 
! Отговори
уточнение преди 3 месеца
Хампарцуци не е нито икономист ,нито банкер.Обикновен даскал по химия е алчния арменец.Кой и защо го сложи за управител на Уникредит ,никой не разбра.Но крадливия Хампарцуци успя да гепи над 5 милиона евро само от заплати.И сега ръси арменски мозък и бърка манджи в черешката на тортата.Абсолютен шмекер и измамник.
166
0
 
0
 
! Отговори
Мда преди 3 месеца
Да ама как байчо че отиде у БНБ със стотачките вързани на ластици от 20 години плочкаджийство съответно 0.00 платен данък да си ги смени? А официално се води безработен...
165
0
 
5
 
! Отговори
Прозира преди 3 месеца
Гола кука за наивници. Стръвта е виртуална.
164
0
 
2
 
! Отговори
Красавицата преди 3 месеца
Така и бизнесменът Максим Каракаш сменя жените като носни кърпи, докато не хване нещо венерическо. Най много да зарази грозноватата си жена, която я бие почти всеки ден
163
0
 
4
 
! Отговори
Финансист нелегален преди 3 месеца
Истината е че левът е подценен. Затова сме им нужни толкова . Има за до изсмукване.
162
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
НЯМАМ ИЗЛИШНИ ПАРИ И ВРЕМЕ ДА СЕ ВЛАЧА ДО БНБ ЗА ОБМЯНА ОТТУК ДО КРАЯ НА СВЕТА!!...
161
8
 
3
 
! Отговори
Помнещ смяната в ЕС. преди 3 месеца
Заделяте по някой лев само за храна , останалото превръщате в евро. Идва смяната и това е . Никакво сътресение. Хляббът вместо 5 лв ще го купувате за 2,50 евро.Какво му е толкова трудното?
160
2
 
9
 
! Отговори
Инчове и сантиметри преди 3 месеца
добре, ама кога тока поскъпне с 10% в евро няма да е същото в левове. Това важи и за всичко останало. Ако един инвеститор очаква 10% годишна печалба, той няма да мине на 5%, а ще натиска за 10% но вече в евро. Лихвените проценти по заемите тихо-мълком ще се изкатерят до сегашните им стойности, но ще плащате в евро. Нищо няма да е същото след въвеждането на еврото. Ако някой ще става по-богат, това няма е тоя дето става в 7:00ч, за да е на работа в 9:00ч. демек 95% от населението ще обеднее.
159
0
 
2
 
! Отговори
Всъщност, преди 3 месеца
има резон да са вечно обменяеми, защото ако потънат някви милиарди в дюшеци, буркани и т.н. защото е пропуснат срока за обмен това ще доведе до загуба за цялата страна, понеже тези пари ще изчезнат от икономиката. Има и друга страна на медала, че това ще насърчи някои хора да си държат парите във въпросните дюшеци, буркани и т.н.
158
0
 
6
 
! Отговори
Танас преди 3 месеца
Банковите директори минават ли през обстойни психологически изследвания?!
157
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кой от копейките има спестявания в рубла !
156
2
 
4
 
! Отговори
Мноу са дубре преди 3 месеца
Всеки трети медик в Хърватия напуска, масови протести заради лоши условия на труд2000 лекари и 4000 медицински сестри трябват още в здравната система
155
9
 
5
 
! Отговори
Страшно е преди 3 месеца
Да нападнеш 25 пъти по-малка държава като територия и да те счупят от бой.10 години ракета да строиш и да се пукне като пуканка.Армия от пандизчии да сбереш и тя да избяга.Флагманът по дъното да лази.Да крещиш Европа ще замръзне,докато ти тракат зъбите. Страшно е!
154
0
 
4
 
! Отговори
Намеква, преди 3 месеца
че краят на света ще е скоро... Знаем... Ако не съвсем окончателен край, то със сигурност край на каквато и да било нормалност.
153
3
 
12
 
! Отговори
ПРАЯЧ СЕ НА ГЛЕДАЧ преди 3 месеца
А КАТО ГРЪМНАТ ИТАЛИЯ, ГЪРЦИЯ, ИСПАНИЯ И ПОРТУГАЛИЯ БАРАБАР С ДРУГИТЕ ЩЕ ИМ ПЛАЩАМЕ ДЪЛГОВЕТЕ, А НИЕ СМЕ С НАЙ-МАЛКО ТАКИВА.
152
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Хаха Нали вече стана в Хърватия. ........... и какво точно е станало в Хърватия? Живеят си добре хората щото си нямат копейкаджии и близачи на *** ***.
151
4
 
12
 
! Отговори
Клеций II преди 3 месеца
"Превалутирането ще бъде за сметка на държавата, няма да има такси" - само забрави да спомене на какъв курс, но това е дребен детайл. Мръдне ли "държавния" курс, мърда всичко по веригата. Да видим ...