ПП-ДБ режат възрастните - ограничават до 12 заплатите при пенсиониране

Сега държавните служители вземат 20, някъде и до 30 заплати
Обновена: 19 яну 2024 09:29 | 19 яну 2024 09:09, Петър Бойчев
54
ПП-ДБ режат възрастните - ограничават до 12 заплатите при пенсиониране
Снимка БГНЕС

Служителите в държавните предприятия ще получават максимум 12 заплати при пенсиониране. Това предлагат народни представители от ПП-ДБ с промени в закона за публичните предприятия.

Според Кодекса на труда работодателят дължи минимални обезщетения според трудовия стаж в предприятието, които в общия случай са две брутни заплати, а при стаж повече от 10 години през последните 20 години при един и същ работодател обезщетението е шест заплати. Тези обезщетения обаче са минимални. Поради това през колективни трудови договори, решения на МС и пр. в държавните дружества съществуват доста по-големи обезщетения, стигащи до 20 или 30 заплати - многократно повече от обичайното в частния сектор, пише "Сега".

Проучване на народния представител от ПП-ДБ Димитър Найденов, който е инициатор на законопроекта, показва значителни аномалии при получаването на обезщетения при пенсиониране в държавните предприятия, твърдят вносителите. За пример обаче е посочено предприятие, което е много различно от останалите - „Ръководство на въздушното движение“. В РВД работят някои от най-високо специализираните и поради това - най-високо платени - служители в бюджетния сектор. От друга страна предприятието редовно става пристан и на верни кадри, които нямат никаква специализация за него.

В РВД за последните пет години са раздадени около 20 милиона лева на нови пенсионери, като през 2021 г. четирима души са взели около един милион лева, изтъкват вносителите от ПП-ДБ. Това прави средно около 250 000 лева на човек. От справка за получените при пенсиониране суми е видно, че в периода 2018-2022 г., са изплащани индивидуално на пенсионер суми над 370 000 лв. по силата на формула в колективен трудов договор.

Димитър Найденов, който е предприемач от Бургас и член на “Да, България”, изтъква, че има огромна диспропорция между обезщетенията в частния бизнес и държавните предприятия. “Очевидно е, че чрез колективен договор (а дори индивидуално) в публичните предприятия се дължат обезщетения поради придобиване на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, които далеч надхвърлят пазарните, ако се проследи практика във фирмите частна собственост. Очевидно е също така, че тези обезщетения позволяват легално да се „награждават“ трудоустроени на високи ръководни позиции в публични предприятия лица, които много често са свързани под една или друга форма с принципала – държавата или общината”, мотивира се Найденов.

С предлаганото допълнение на Закона за публичните предприятия се въвежда горна граница на обезщетенията при прекратяване на трудово правоотношение след придобито право на пенсия, което не може да надхвърля брутното трудово възнаграждение за срок от 12 месеца. Това, както отбелязват и вносителите, е двойно повече от минималното обезщетение, предвидено в Кодекса на труда. Т.е. в публичните предприятия отново ще остане възможността за много по-големи обезщетения от обичайните за всички останали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
Възмезден преди 3 месеца
Предприемача да се замисли, като вземе на некой пенсиониращ се въоръжен военен едни добри пари какво ще му се случи!
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Господин предприемач, не е ли по-удачно да се увеличат парите при пенсиониране в частния сектор за да се избегне това неравенство.
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
...като всички останали. Освен това е глупаво да се слагат всички в един кюп и да се дава най-тъпия пример - с РВД, където наистина заплатите са високи и то много. Мислите ли, че всички на държавна работа са с такива пари? Колко според вас ще вземе шофьора на линейката при пенсиониране? Един милион? Той работи държавна работа, но не е държавен служител. Затова искате и парите на хората, изкарани с труд, да ги орежете. Тепенари!
49
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не може полицаи и военни да са първа категория и да се пенсионират рано, че им била стресираща работата, а много други хора, които работят тежка работа или полагат вреден за здравето нощен труд да са трета. Нощният труд освен това е мизерно заплатен - къде са шофьори на линейки, лекари в спешна помощ и пр. За тях стрес няма. Освен това не всички, които работят държавна работа, са държавни служители - на тези, които не са, си им удържат всичко и държавата нищо не им покрива, те са на договор...
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Миналата година около мен се пенсионираха 4 човека. Единият получи 2 заплати, работеше в публичния сектор. Вторият получи 6 заплати и също работеше публичния сектор. Третият получи 18 заплати, но работеше в частния сектор. Четвъртия беше жена и постави рекорд - 60 заплати при пенсиониране при пет цифрена заплата.
47
1
 
1
 
! Отговори
Няма спеаведливост преди 3 месеца
Явна неравнопоставеност между публичния и частния сектор. В публичния сектор масовата практика е да се дават минималния брой заплати при пенсиониране, докато в частният сектор обикновено са повече, а някъде достигат и до над 50 заплати при пенсиониране и то при високи заплати.
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Те какви не са отрязали ,но в далавери са 1 място
45
0
 
3
 
! Отговори
Бюджетни преди 3 месеца
организации са и училища, университети, музеи, библиотеки, театри и т.н. . Ако си работил в тях над 10 години, получаваш при пенсиониране - шест брутни заплати. А военните и МВР, пожарникари получаваха по- рано при пенсиониране - 20 заплати. Не всички, които работят в държавни институции, са държавни служители.
44
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Радвайте се по метода разделяй и владей, ама и вас ще ви порежат със сметките за парно и ток...
43
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А така ,избрахте си резачите, нека ви режат. Български избиратели, да ви припомня народната поговорка... патки пасете с вашия ум.
42
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Христо 30 Какво са работили военните през последните 30 год. в Бг? На война ли са ходили, държавата ли са бранили, че ще им дават десетки заплати при пенсиониране?
41
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ПП/ДБ режат не възрастните, а мързеливите чиновници, които не изкарват заплатите си с пот на челото и стигат до пенсия не с пот на челото, а клатейки краката си под бюро. Какви заслуги има номенклатурата, че да и дадат 20 заплати при пенсиониране? Трябва да орежат до 3 заплати.
40
1
 
7
 
! Отговори
Андрей преди 3 месеца
Ами колко заплати, те по държавните институции може по 50 да искат. Скоро ще променят и това искане
39
5
 
6
 
! Отговори
Епа преди 3 месеца
Тоя държавен служител дето до пенсия да не е откраднал и взел рушвети като Рашкоф поне за палат с 12 ВЦ та, и Тесла за 100 бона значи не е работил качествено и не заслужава повече от 12 заплати при пенсиониране.
38
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Фирмите трябва да започнат да изплащат например по 50-60 заплати при пенсиониране, за да се конкурират с държавата като работодател, а не това..
37
0
 
6
 
! Отговори
Венци преди 3 месеца
Гениални са направо!
36
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ДАЖЕ ТРЯБВА С 0, защо трябва на някой държавата да му дава 20 30 заплати щото клатил стола 50 години....в частната фирма дават ли ти 20 30 заплати при пенсиониране???
35
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До АнонименЗАЩОТО ХЕМ НЯМАТ АКЪЛ , ХЕМ СА *** ХЕМ МЪРЗЕЛИВИ ХЕМ НАГЛИ - ЗАЩО ДА СТАВА ЧОВЕК ТЯХНО ПОДОБИЕ ! ТРЯБВА ДА ГИ ЛИШАТ ОТ ВСИЧКИ ПРАВА !
34
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЗАДА Е СПРАВЕДЛИВО - ДАВАЙТЕ НА ВСЕКИ ПЕНСИОНИРАЛ СЕ 12 ЗАПЛАТИ И ТОЧКА !
33
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Някои изкривявате темата лаейки срещу военните, ами кой ви е спрял да станете и вие военни? Трудно са набирали хора за военни дори и през соца... Станете военни и се ползвайте с големите им според вас привилегии, вместо да бълвате огън и жупел.