Премиерът Денков и еврозоната: Коя дата е "сакрална" и за кого е "фатална"?

Трябва ясна посока и да се работи по нея
20 яну 2024 12:33, Петър Бойчев
74
Премиерът Денков и еврозоната: Коя дата е "сакрална" и за кого е "фатална"?
Снимка БГНЕС

Датата 1 януари 2025 г. за влизане на България в еврозоната не е "сакрална", каза премиерът Николай Денков в предаването „Стълбището“ по Дарик радио, в  което участва и вицепремиерът Мария Габриел.

"Няма нищо фатално, ако стане не от 1 януари, а от 1 юли, и това е възможно. Датата не е сакрална, сакрално е да имаме ясна посока и да работим по нея. Това е от полза за бизнеса, за гражданите, за повишаване на благосъстоянието и на контрола върху финансовите институции", каза министър-председателят.

Денков подчерта, че правителството работи присъединяването да стане възможно най-скоро.

Премиерът обясни, че по време на разговорите му в Давос е станало ясно, че единственият проблем, който стои пред влизането ни в еврозоната е инфлацията, която е свързана с външни фактори като цените на горивата и на храните. Инфлацията продължава да спада, но, за съжаление, в еврозоната тя по принцип е по-ниска и затова е по-трудно да се вместим в изискванията, обясни Николай Денков, предаде БТА.

Затова и България преговаря показателят за инфлацията да бъде оценен по-късно през годината, допълни Денков. Самият доклад, който ще определи дали и кога ще бъде отправена покана към страната ни за присъединяване към еврозоната, се очаква да бъде представен през юни.

Ротацията

Първите стъпки към ротация са заложени, още когато направихме споразумението как и кога ще се случи тази ротация. Второ, направихме лидерска среща, на която принципите бяха обсъдени. Това, което не сме започнали, е да обсъждаме конкретни имена, защото в момента правим анализ на работата на министрите по изпълнението на програмата, каза премиерът.

Денков увери, че процесът върви спокойно, конструктивно и е оптимист в това отношение.

От своя страна вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел каза, че за нея е важно да бъде завършен анализът и да имат много голяма яснота за свършената работа на всеки един от министрите. "На този етап най-важно е да имаме яснота къде сме се справили със заложените срокове в управленската програма, къде има може би риск от забавяне и какви са мерките той да бъде преодолян", подчерта тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
15
 
4
 
! Отговори
Евроатлантик преди 4 месеца
Айде копейките пак почнаха да вият безпомощно в коментарите. Болезнен факт е за русофилиците, че българския народ е доволен от управлението на ПП-ДБ и кабинета на Академик Денков!
19
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Денков това Тони Блеар ли ти го каза?Нали си го цанил за съветник!Питай го що не въведоха еврото ами избегаха с 200км от тоз съюз.
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За какво бързат да ви вкарат в една разпада ща се Евро зона не виждате ли навсякъде стачки целта е ако влезем е Евро зоната пада, валутния борд там има едно пари които са гаранция за заемите ще ги лапнат като топъл хляб
17
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Има закон, закона казва че трябва да има референдум. Толкова ли ви е страх какво ще кжат хората??
16
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Жалко, че не падна един астероид в Давос, когато цялата сатанинска клика беше там. Жалко.
15
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вие и за Шенген се провалихте (не влязохме в Шенген напълно и на време), сега и за Еврозоната ще се провалите (най-вероятно няма да влезем от 1 януари 2025 г.). Стратегическите цели на тази сглобка не са изпълнени, защо тогава още седите на власт?
14
2
 
12
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 4 месеца
Този Денко - Не Прилича На БЪЛГАРИН - Прилича На Албански Поооммаак.......ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА
13
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Еврозоната е мечтата на българската политическа мафия, за да краде на воля лесни заеми с милиарди , а кой ще ги връща изобщо не ги интересува ! За обикновените хора има една-единствена полза - спасение от евентуален провал на валутния борд, което е много вероятно да стане.
12
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Инфлацията прави войната в Украйна, в която Денков ни въвлича, за да влезе в глобалния оборот!
11
2
 
9
 
! Отговори
академично незнание преди 4 месеца
Ти по-добре обясни и то от трибуната на НС , официално , колка " мушна " на оня мошеник Тони , дето кяма нищо общо с ЕС , освен корупционни свързаности с чиновничеството му , олицетворявано от Урсулки , Борелци , Веберовци и тем подобна из..ет , да лобирал за нещо за което няма как да се получи . Що не фана некой от Маорските острови , вероятно щото се шматка по Давос , ама корумпетата имат имоти и ходят на екзотични почивки и маора можеше да се окаже по-полезен и по-евтин , щото Тонката е алчен
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кога ще му издигнем паметник на Сорос Денков?
9
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А питахте ли народа иска ли евро? Демокрация?
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Поредните Денкови сънища.
7
2
 
3
 
! Отговори
SWAN преди 4 месеца
Ако при тази сакрална посока се опъвате, и понеже датата не е сакрална, ще ви спретнем едно превалутиране на валутния борд и после сами ще искате еврото! Така че маймуни, имате още 6м да преосмислите позицията си прямо сакралната посока...
6
8
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 4 месеца
Денкоглу може би трябва да предвиди това ,което неизбежно иде.САЩ и ЕС,плюс Израел и Великобритания ще бъдем ЕДНА ДЪРЖАВА.Може една инициатива българска за изпреварване на събитията няма да е зле за нас.Не е за пренебрегване да се поканят Британски и Щатски политици,които да вържат Българската икономика с тази на САЩ. Това е бъдещето. Още от сега България трябва да предложи условия за идещата реунификация на Келти и Викинги.Всеки грамотен Българин вече знае,че Древна България бе Келто-Викингска
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Казах ви снощи, че Денков ще дава интервю днес сутринта по Дарик радио
4
1
 
5
 
! Отговори
Избирател преди 4 месеца
Представям си аз в работата да работя така, да викам абе това ще го свършим някога, ама няма сакрална и фатална дата шефе, нема да се плашии ша работим па кога стане някой ден! Ей, размечтах се!
3
3
 
3
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 4 месеца
Всички Пишат , че Министъра на Отбраната на САЩ - Остин Лоййчо е Умрял при Посещение в Украйна- При Нападение от Руски Ракети - И От Тогава Никой Не Го Е Виждал Жив, и Че Това Че Бил Болен от Рак - Било Измислица На ЦРУ - Реално Бил в Кончета.....Вярно Ли е Това ?????......ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ОСТАВКА!
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
НЕ на еврото!