Продавачи у нас отказвали да обслужват евреи

Със 75% повече са сигналите за антисемитски прояви
Обновена: 22 яну 2024 19:47 | 22 яну 2024 19:24, Нели Христова
54
Продавачи у нас отказвали да обслужват евреи
Снимка: БГНЕС

Със 75% повече са сигналите за антисемитски прояви у нас от началото на войната между Израел и "Хамас" на 7 октомври. Евреите у нас се оплаквали дори че им е било отказвано обслужване в магазини.

Това разказа Максим Делчев - председател на Централния духовен съвет и част от ръководството на Организацията на евреите в България "Шалом", пред комисиите по правата на човека и за взаимодействието с гражданското общество в петък. Тогава двете комисии заседаваха заедно и изслушаха представители на правозащитни организации.

"От 7 октомври след атаката на "Хамас" над Израел сигналите към нас по отношение на антисемитски прояви към обикновени хора и наши членове са се увеличили със 75%. Става дума за хора, на които виждайки, че носят еврейска звезда на врата, им се отказва да бъдат обслужвани в магазини, за ученици в елитни столични гимназии, на които са им казвали "Ето, Холокоста продължава за вас", за младежи в Сливен и Варна, които ни се обаждат с въпроси как да обяснят, че евреите не са убийци", разказа Делчев.

Той припомни и за залепянето на некролог на Хитлер на вратите на Софийската синагога. По това време вътре е имало молитва. Делчев разказа, че някои не са погледнали сериозно на случилото се, а като на "невинна шега". "Тази невинна шега води до всички други неща, за които после четем, до насилие, до онези неща, които пълнят новините ни и не ни дават да спим вечер", каза Делчев.

Той призова депутатите, а и обществото, да направят така, че децата да са по-запознати с Холокоста, да обичат повече, да няма омраза в тях, както и да не се провежда отново провеждането на Луковмарш.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
8
 
13
 
! Отговори
Влади преди 4 месеца
Глупости! Да не им е написано на челото , че са евреи, а ако носят посред зима на гърди еврейска шестолъчка, това си е нахалство. Един вид, вижте ни ние сме Богоизбрания народ и никой не бива с пръст да ни покаже, даже да не си помисли лошо за нас. Иначе обвинения в антисемитизъм, Холокост и пр. простотии. А колкото до некролога на Хитлер, това си е чиста провокация от 5-тата колона на Путин тук, нали рашистите играят с Иран, Хамас, Хизбулла и другите бо.кл.уци.
3
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не вярвам да е точно така . Първо в магазина много ги знаят какви са по произход ,че да не ги обслужват .Второ и да ги знаят магазинерката трябва да е арабка или палестинка
2
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да се радват че не са яли бой.
1
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Горките те пак само се оплакват.Всички не ги харесват.Защо ли ? Преди да се оплакват да се замислят коя нация държи парите в света и съответно заради коя нация има толкова глад и мизерия?