Кои професии ще бъдат защитени от изкуствения интелект?

Човекът ще трябва да промени отношението си към работата, смята Томчо Томов
26 яну 2024 18:46, Анисия Иванова
118

Около 30% от българите може да загубят работата си заради изкуствения интелект.

"Има два аспекта. Единият е, че част от работните места ще бъдат закрити напълно с въвеждането на изкуствен интелект. По данни на Международната организация на труда това ще са около 6% в световен мащаб - около 2% за мъжете и около 4% за жените. Вторият аспект е, че това няма да стане рязко, а ще има постепенна трансформация", каза директорът на Националния център за оценка на компетенциите в БСК Томчо Томов в студиото на "България сутрин".

Той цитира проучване, според което с най-висок риск са работните места на администраторите, служителите в офиси, счетоводители, банкови, данъчни и застрахователни служители, касиери в търговски обекти, юристи.

"Изкуственият интелект не замества човешките способности, усилва ги. Той ще засегне всички професии в някаква степен, с изключение на физическия нискоквалифициран труд. Тези професии, които са по-устойчиви, са три категории. Първата е там, където се изисква висока емоционална интелигентност, умения за сложни отношения с хора. Втората категория са творческите професии - изкуства, научно-изследователски, здравеопазване, образование", обясни гостът.

В третата категория хора - физическият труд, Томов прогнозира, че той ще остане, но те ще бъдат повече изискващи сръчност и вземане на решения в нестандартни ситуации.

"Хората се страхуват за бъдещето и професиите си. Въпреки че ще бъдат закрити и трансформирани работни места, в ситуация на преходи винаги се откриват повече работни места, отколкото да се закриват. Човекът ще трябва да промени отношението си към работата - вече няма да е полагане на часове работно време, а ще се иска интелект, ум", коментира още директорът на Националния център за оценка на компетенциите пред Bulgaria ON AIR.

Според него уменията на бъдещето се създават сега и дори закъсняваме с тази адаптация.

"При предприятията всичко зависи от политиките на държавата. Работодателите в преобладаващата част от сектора все още се ориентират, но не са напълно наясно какви ще са ползите от изкуствения интелект. Не можем да заложим всичко на него", уточни Томов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много Изкуствения Интелект не може да замени тези които го създадоха както и тези които ще го унищожат :))))
94
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много ясно, че който може да замени човек с машина, ще го направи. Хората са проблем в производството и бизнеса. Поне, да работеха, като хората, но и това вече не умеят повечето. Особено в България, 30% с кеф ще бъдат заменени. За ИИ не знам, но работите със сигурност все повече ще се ползват.
93
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Angelov, Valve Corp. Човек земи въри се прегледай
92
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То в България естествен интелект няма, добре, че измислиха това нещо, че да има бизнесът тука някакъв шанс работата да се подобри
91
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма такива.
90
0
 
0
 
! Отговори
Машината преди 2 месеца
До GPTЗависи от настройките ми:))
89
2
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 2 месеца
Тоя стар модел е заразен господа, заразява до каквото се докосне, но тук може да го спрете. Тук в Стара планина може да го спрете, Старопланинските проходи и чистка на Север....да се оправят сами долу ....
88
2
 
1
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 2 месеца
Пак ще повторя и аз: Докато не сложите тънката червена линия между стария и новия модел, между Северна и Южна България няма смисъл да говорим, но, че стария не функционален модел е на ЮГ това е 100% сигурно.
87
2
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 2 месеца
Пак ще повторя и аз: Докато не сложите тънката червена линия между стария и новия модел, между Северна и Южна България няма смисъл да говорим, но че стария не функционален модел е на ЮГ това е 100 сигурно.
86
0
 
5
 
! Отговори
Леле ква Пумия преди 2 месеца
Първо трябва да закрием Политиците с Изкуствен Интелект. Знаете ли що ? Политиката не изисква умения
85
1
 
2
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 2 месеца
Не ме разбирай погрешно T.A.R.S и S.A.R.S. аз си ги харесвам и тяхното невидимо и симбиотично присъствие, ама вие не това сте направили!
84
2
 
1
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 2 месеца
И пак не разбрахте Тео Янсен! Човешката технология съществува за направи човешкият живот възможен, а не лесен! Трябва да е невидима и симбиотично!
83
2
 
1
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 2 месеца
Доген Сан би казал, всички само мислите искам това, искам онова , но сатори задължава това , което искаш да е на заден план от това, което трябва да направиш. Направи каквото трябва пък после искай и може да ти бъде дадено! Мушин пък казва може изобщо да не ти е до битка, но трябва да си готов за нея.Полза за мен, полза за мен.....а другите по Адам Смит? То е ясно, че винаги има губещ, но помнете господа, че това трябва да е стария модел , а не новия!
82
1
 
2
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 2 месеца
Всичко е въпрос на трансформация на енергии ....същата площ фотоволтаика приложена в транспорта чрез алтернативна може да доведе до пет пъти повече ползи.... Отколкото слънце грее аз правя пари, слънце не грее аз губя пари и затова ще гледам повече слънце да грее....
81
1
 
3
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 2 месеца
Същото валидно за Хидропониката е валидно за фотоволтаиката .... Но в друг аспект симбиотичен дизайн . Пак не я ползвате как трябва....тия огромни соларни площи отнемат жизнено пространство и изискват редовна поддръжка, а и не са АК 47, а М16 работи как трябва само на слънчево и сухо. И понеже тенденциите са за слънчево и сухо и имате намерение да остане слънчево и сухо и юриуууш фотоволтаици навсякъде ...
80
2
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 2 месеца
Проблемът с Хидропониката е проблемът на Марсианеца! Вие го разбирайте както искате, ама сме си вкъщи да правите марсиански парници!
79
1
 
1
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 2 месеца
Шефе видяхте ли новите 21 парчета. Ще ги направя 100 още как се разбрахме!
78
2
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 2 месеца
Както се казва може да не съм в позиция да водя бой, а и все пак съм човек на мира , но нищо не пречи да ви пращам редовни поздрави! Тоя единия е прав 30% без работ, заради нещо като T.A.R.S и S.A.R.S- обаче това е ако слушаш технократите! Алтруистичното решение му недостига работна ръка - кладенци от фосилни горива за пълнене, ливади, събиране на ресурса на двата приоритета.Пермакултурно, а не механизирано земеделие!Хидропоника та Хидропоника!А къде е ползата за околната среда от хидропоника?
77
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Мъск и останалите технократи искат трансхуманизъм - достигане на безсмъртие чрез машината, като алтернатива на безсмъртието чрез Христос." - Океййй ...
76
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Около 30% от българите може да загубят работата си заради изкуствения интелект." О уаууу .... На нека да обречем милиардо на гладна смърт ... Колко сме дорби и развити ...