Кои професии ще бъдат защитени от изкуствения интелект?

Човекът ще трябва да промени отношението си към работата, смята Томчо Томов
26 яну 2024 18:46, Анисия Иванова
118

Около 30% от българите може да загубят работата си заради изкуствения интелект.

"Има два аспекта. Единият е, че част от работните места ще бъдат закрити напълно с въвеждането на изкуствен интелект. По данни на Международната организация на труда това ще са около 6% в световен мащаб - около 2% за мъжете и около 4% за жените. Вторият аспект е, че това няма да стане рязко, а ще има постепенна трансформация", каза директорът на Националния център за оценка на компетенциите в БСК Томчо Томов в студиото на "България сутрин".

Той цитира проучване, според което с най-висок риск са работните места на администраторите, служителите в офиси, счетоводители, банкови, данъчни и застрахователни служители, касиери в търговски обекти, юристи.

"Изкуственият интелект не замества човешките способности, усилва ги. Той ще засегне всички професии в някаква степен, с изключение на физическия нискоквалифициран труд. Тези професии, които са по-устойчиви, са три категории. Първата е там, където се изисква висока емоционална интелигентност, умения за сложни отношения с хора. Втората категория са творческите професии - изкуства, научно-изследователски, здравеопазване, образование", обясни гостът.

В третата категория хора - физическият труд, Томов прогнозира, че той ще остане, но те ще бъдат повече изискващи сръчност и вземане на решения в нестандартни ситуации.

"Хората се страхуват за бъдещето и професиите си. Въпреки че ще бъдат закрити и трансформирани работни места, в ситуация на преходи винаги се откриват повече работни места, отколкото да се закриват. Човекът ще трябва да промени отношението си към работата - вече няма да е полагане на часове работно време, а ще се иска интелект, ум", коментира още директорът на Националния център за оценка на компетенциите пред Bulgaria ON AIR.

Според него уменията на бъдещето се създават сега и дори закъсняваме с тази адаптация.

"При предприятията всичко зависи от политиките на държавата. Работодателите в преобладаващата част от сектора все още се ориентират, но не са напълно наясно какви ще са ползите от изкуствения интелект. Не можем да заложим всичко на него", уточни Томов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
5
 
5
 
! Отговори
Ит преди 3 месеца
От 2 години няма нужда да работя, всичко досега съм купувал в кеш, от 20 години съм ИТ, умнокрасивите да се готвят за 20% увеличение на наема тази година, айде успех в живота да сте били умни ама не сте.
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най-добре са тия, които се набълбукаха с ипотеки в София на луди цени. Ся като им орежат заплатите и глад идва. *** Айтито ша мрее!
53
4
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 3 месеца
Това е пропаганда на краварите.. Искат да уплашат хората в останалия свят да видят те колко са непред краварите и да се страхуват.. Да ама никой не го е страх .. Това е измама като кацането на луната 1969
52
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Абе 50. По-добре ги питай за кого ще произвеждат продукция след като няма да има кой да я купува...
51
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Програмистчетата са следващите. Роботя коди перфектно. Почнаха да им намалят заплатите и да им бият шута.
50
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Глупавите айтита са толкова смешни да мислят, че ИИ няма да замени и тях. :)))
49
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 49. Ха ха ха ха ха стига се напъва с тия глупости бе не знам защо се мъчиш...Още повече че каквото и да се случи ти няма да си от страната на интелигентите...
48
1
 
7
 
! Отговори
Абе преди 3 месеца
Те хубаво ще премахнат хората за пари. Ама, когато хората без работа се вдигнат на бунт, да не гледаме реални филми. Хора, срещу машини.
47
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ясно е, че т. Нар. Работническа класа си заминава и дори ден днешен е заменима на 99% от ИИ. Ама дали ще ми е по-евтино ИИ да ми слугува или някой за смешни 3к месечно, примерно?! Ясно е, че ИИ е светлинни години напред по интелект от нашиО, ама...
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 44. Чекай бъдищиту
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само ще ви кажа, че за напълно роботизиран комплекс е необходима територия 10 пъти по-голяма от тази за нероботизиран (може и да се досетите защо) пък вие си драскайте тука...
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ИИ може ли да копа с мотиkа?
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Депутат професия ли е?
42
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До ХахахахахахахахахахаВ бъдеще 99 процента от работниците и служителите ще са непотребни.
41
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 41. Значи отглеждането на пилета и саденето на домати е висококвалифицирана професия...
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всъщност мисля, че тоя изкусттвен интелект първо ще затрие работата на Томчо, който "анализира". Трябва да си тотален идииииооот, за да плащаш на нещо със странното име "Национален център за оценка на компетенциите в БСК". Тотална безмислица.
39
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вече 90% от нискоквалифицираните професии са заменени от ИИ. Автономни ферми, супермаркети, складове, доставки, строителство и какво ли не. За всякакъв тип шофьори и оператори на машини да не говорим. Колкото и да се залъгват нищоможещите, че са ценни, ми не сте, мили. И по доходите ви си личи. Толкоз. Прави са хората долу в коментарите.
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 38. Как ше стане тая работа като там и без друго се държи минимален персонал ? Кое по-конкретно ще замени в една частна фирма изкуствения интелект ?
37
3
 
8
 
! Отговори
Истината преди 3 месеца
ИИ е прелюдия към царството на Антихриста.
36
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 28В държавната администрация няма да има отпадане на кадри но в частните фирми лека полека ще има съкращения на персонал.