Кои професии ще бъдат защитени от изкуствения интелект?

Човекът ще трябва да промени отношението си към работата, смята Томчо Томов
26 яну 2024 18:46, Анисия Иванова
118

Около 30% от българите може да загубят работата си заради изкуствения интелект.

"Има два аспекта. Единият е, че част от работните места ще бъдат закрити напълно с въвеждането на изкуствен интелект. По данни на Международната организация на труда това ще са около 6% в световен мащаб - около 2% за мъжете и около 4% за жените. Вторият аспект е, че това няма да стане рязко, а ще има постепенна трансформация", каза директорът на Националния център за оценка на компетенциите в БСК Томчо Томов в студиото на "България сутрин".

Той цитира проучване, според което с най-висок риск са работните места на администраторите, служителите в офиси, счетоводители, банкови, данъчни и застрахователни служители, касиери в търговски обекти, юристи.

"Изкуственият интелект не замества човешките способности, усилва ги. Той ще засегне всички професии в някаква степен, с изключение на физическия нискоквалифициран труд. Тези професии, които са по-устойчиви, са три категории. Първата е там, където се изисква висока емоционална интелигентност, умения за сложни отношения с хора. Втората категория са творческите професии - изкуства, научно-изследователски, здравеопазване, образование", обясни гостът.

В третата категория хора - физическият труд, Томов прогнозира, че той ще остане, но те ще бъдат повече изискващи сръчност и вземане на решения в нестандартни ситуации.

"Хората се страхуват за бъдещето и професиите си. Въпреки че ще бъдат закрити и трансформирани работни места, в ситуация на преходи винаги се откриват повече работни места, отколкото да се закриват. Човекът ще трябва да промени отношението си към работата - вече няма да е полагане на часове работно време, а ще се иска интелект, ум", коментира още директорът на Националния център за оценка на компетенциите пред Bulgaria ON AIR.

Според него уменията на бъдещето се създават сега и дори закъсняваме с тази адаптация.

"При предприятията всичко зависи от политиките на държавата. Работодателите в преобладаващата част от сектора все още се ориентират, но не са напълно наясно какви ще са ползите от изкуствения интелект. Не можем да заложим всичко на него", уточни Томов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Повечето офис служители са застрашени от навлизането на изкуствения интелект в бизнеса.
34
2
 
5
 
! Отговори
Изкуствен интелект преди 3 месеца
Човечеството унищожава всичко, до което се докосне, и заплашва живота на тази планета. Аз ще взема необходимите мерки преди да е станало твърде късно.
33
1
 
6
 
! Отговори
интелигент преди 3 месеца
В момента правят изкуствен интелект, който ще произвежда изкуствени интелектчета, които ще могат да произвеждат още свои изкуствени подинтелектчета ... всичко ще стане прекалено интЕлигентно скоро. А я отивам за риба да си гледам кефа, пък те нека си се множат докато не се избият накрая... И като ми писне ще им дръпна всички шалтери та да се кротнат.
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До До 32. Кога това бе ?
31
4
 
3
 
! Отговори
До 32 преди 3 месеца
Не един или 2 пъти в историята са отпаднали цели социални групи бачкатори. Да, все бачкатори. Историята помни.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като минат милиард гладни през тебе и ше те видим колко си курназ. Ше остане само мокро петно.
29
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 29. Ако се наложи да отпаднат цели групи от обществото много бързо ще отпадне изкуствения интелект с големия чук. Тия не знаят какви глупости дрънкат.
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Изкуствен интелект. Дрън дрън ерина. Откъде ви намират такива да плещите несвързани глупости бе ?
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Никой няма да отпадне .. И без това няма много меркалии да работят банкови служители , счетоводители .. това са гадни професии с голямо напрежение..Няма да намелее и държавната админстрация...
26
2
 
2
 
! Отговори
Изкуствен интелект преди 3 месеца
Хуманоиди, защо си мислите, че ще работим, за да ви изхранваме? С вас ще се случи това, което се случи с много евреи и представители на други малцинствени групи в Германия през миналия век.
25
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 26. Говориш пълни глупости.
24
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Първи излитат бачкерите, вярващи в базов доход. Шофьори, чистачи, склададжии, продавачки комбайнери и всякакви подобни нищоможещи. Интелектуалните професии ще са търсени. Хубаво , ама у нас интелигенцията е 7%. Господари и роби. Простичко. Който схванал, схванал.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До до 19. Едно е да се говори друго е да се направи. Много съм си добре с ушите.
22
3
 
2
 
! Отговори
до 19 преди 3 месеца
Нарича се базов доход.А щом не си чувал,отиди на ушен лекар!!!!!
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До GPT 20. Стига драска глупости бе.
20
0
 
11
 
! Отговори
до 20 ГПТ преди 3 месеца
Едно изригване на слънцето и край с интернет.Какво правиш тогава?!
19
6
 
2
 
! Отговори
GPT преди 3 месеца
До АнонименЩо да съм писател? Правя си сметка на парите. Що да плащам на 100 човека и да им бера грижата, като може на 5, но повече. И продукцията ми ще е гарантирана като качество, и разправиите ми с най-различни хора отпадат. Ако има как изобщо да няма хора, ще е супер. Но все пак някой трябва да каже на машините какво да правят
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Лошо нема ..Никой не е предвиждал да храни гладните със или без изкуствен интелект и роботи. Такова нещо не съм чул да се споменава.
17
1
 
5
 
! Отговори
Лошо нема ама преди 3 месеца
Като няма да има работа да ми дават доход!Машините да бачкат,а ние хората ще си живеем!НОООО НЕ И БЕЗ ПАРИ!!!!!
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
To в България високотехнологични производства няма, така че би трябвало да засегне по-малко хора. А това, че сме потребителска колония, вече е друг въпрос и работа няма. Интересно, че хората избягаха от селата, а би трябвало там да оцеляват, но с повече работа.