Нд 56 млн. лева са отишли за настаняване на украинците в хотели през 2023 г.

Асен Василев отчете разходите пред НС
Обновена: 26 яну 2024 15:46 | 26 яну 2024 11:57, Стела Стоянова
16
Нд 56 млн. лева са отишли за настаняване на украинците в хотели през 2023 г.
Снимка БГНЕС, архив

Пълен отчет за разходите, направени по интеграцията на украинските бежанци у нас през 2023 г. направи по време на парламентарния контрол финансовият министър Асен Василев.

"Голяма част от разходите, са възстановени от програми на ЕС. Натоварването върху българските данъкоплатци е минимално", успокои финансовият министър. Той добави, че повечето от бежанците от Украйна вече били интегрирани на пазара на труда и вече плащат осигуровки и други неща като всички български граждани.

За хотелите, в които са настанени украинци са отишли 56,2 млн. лв. 37,6 млн. са за 2022 г., но са изплатени през следващата година.

За социални разходи от МТСП са дали 1,5 млн. лв.

За времена подкрепа за интеграция на пазара на труда за хората, започнали работа тук общата помощ е 6,8 млн. лв. Това са помощи за работодатели при наемане на нови лица.

Отпускани са и по 100 лв. ваучери за храна - за приоритетни нужди на деца и техните родители. Това е струвало на бюджета 3,9 млн. лв.

Още 4,7 млн. са преведени по бюджета на НЗОК за медицински услуги -  по същия ред, който се прилага за студенти пенсионери и деца, които не подлежат на социално осигуряване.

Депутатът Ивелин Първанов изтъкна, че през 2022 г. предшественикът на Василев е отчел за 10 месеца 840 мнл. лв. разходи за интеграция на украински бежанци у нас. "Това е 10 пъти повече от това, което давате за 12 месеца. Може би е покривано нещо...", заподозря депутатът. Той добави, че финансовият министър не може да засече друг разход - неплащането на градския транспорт. "Не е ясно коя община колко разходи прави. Има и други пера, които трудно може да се засекат и след време да избухнат като мина", предупреди депутатът. Според него ученици и възрастни, казващи фраза на руски били подминавани от проверяващите в столичния транспорт.

Асен Василев пък му напомни, че транспортните услуги са си общинска политика и всяко населено място решава как да процедира. Той призна, че  за 2022 г. наистина е имало по-високи разходи - имало много бежанци, заплащането към хотелите било 40 лв, но средствата отишли за хотелския бизнес, а не директно към украинците.

"239 млн. са, а не 800. От които покрити от ЕК са 138 млн. Разходите за българския бюджет през 2022 г. са били около 100 млн.", контрира той обвиненията на Първанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това е подигравка с българите
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Каква ви е лептата за триенето на неудобните коментари?
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЕС дава от нашите пари за украинците, отделно, всяка държава от данъците ни, пак от нас на тях. А стига вече! Да почват да работят като нас, а не да живеят безплатно на нашия беден гръб.
10
2
 
5
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 2 месеца
Хотелиерите от какво се оплакват значи? Малко са парите ли?
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе като царе са на морето. Особено по заможните имат висок стандарт.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тука трябва да се разбере за коя част от парите за украинците става въпрос. От нашия бюджет или от европейските пари които пак се събират от хората.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Къде са отишли тези пари явно в хотелиерите и в прилежащите бизнеси.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Tolkova malko napynete malko moze oste
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Глупости,много повече са .И къде в сметката са ежемесечните детски и помощи които получават ?!
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много от Украинците искат само да получават без да работят те са по битер от нашите ***. В момента в Сл.бряг е пълно с Украинци на които нашата държава плаща цял ден се разхождат с кучетата си карат колела спортуват но не работят. За Българите пари няма най бедната държава в Е.С. сме но иначе издържаме и Украинци. Не вярвайте на А.В. този е пълен лъжец!
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Костов някога каза, че ставаме туристическа нация!
2
0
 
11
 
! Отговори
Като в песента преди 3 месеца
Народът спи, а някой краде много...
1
22
 
4
 
! Отговори
НякоиУспокоиха ли се преди 3 месеца
Колко пъти да повтаряме, че идването на украински бежанци у нас имаше като положителен резултат три неща: 1. В България влязоха доста милиони европейски пари и се разкриха целогодишни работни места по хотелите в райони, в които работа има само през лятото; 2. Млади украинци и украинки започнаха работа у нас и заеха места, за които няма българи кандидати; 3. Някои от младите бежанци вече се ожениха/омъжиха тук за български граждани, а това е добре с оглед демографската криза.