Най-трудно се намират готвачи, продавачи, шивачи, шофьори, строители...

Бизнесът ще се нуждае от над 268 000 работници и специалисти през годината
27 яну 2024 18:19, Анисия Иванова
293
Най-трудно се намират готвачи, продавачи, шивачи, шофьори, строители...
Снимка: БГНЕС

 

В следващите 12 месеца в страната ще има нужда от над 268 000 работници и специалисти от различни професионални направления. Това сочат данните от най-новото проучване на Агенцията по заетостта за потребностите на работодателите. То е проведено през миналата година, съобщи БНР.

В следващата една година ще се търсят над 160 000 специалисти с квалификация и 58 000 с правоспособност или висше образование. Поне 49 000 работници без специалност ще са нужни в различните сектори на икономиката. Най голямо търсене на кадри се очаква в индустрията - общо 82 000 души или над 30% от всички заявени потребности.

Намалява делът на работодателите, които заявяват, че ще срещнат трудности при намиране на нужните им кадри. От средно 74% за 2022 година на 64 на сто през 2023-та, а най често споменаваната причина е липсата на достатъчна квалификация на кандидатите.

Най-сериозни затруднения работодателите срещат при намиране на готвачи, продавачи, консултанти, машинни оператори, шивачи и шофьори за обществения превоз, строители, монтажници, оперативни счетоводители и други.

В доклада се посочва още, че в следващите 3 до 5 години ще се търсят 243 000 висшисти и 444 000 специалисти със средно образование. В областта, в която работодателите ще търсят най много работници и специалисти е Бургас, следвана от София - столица, Варна и Пловдив.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


293
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
17
 
5
 
! Отговори
до 136 преди 4 месеца
С тия 4к лева в Германия не може да си платиш наем в жилище в квартал без турци, албанци и араби, тръгнал си да обясняваш колко е добре там! В малките градове в България наистина положението е зле, ама в София не е толкова невероятно за вземаш по 3-4 хиляди лева заплата! Е, ако си учил и искаш да работиш! Ако си със средно образование, какво очакваш, ще работиш за 1200 лева!
103
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Само криминален тип може да работи за великия лайню български великия връзкар бизнесмен смрад българска
102
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Баси, паси, държавата абдекира ли? защо само бизнеса трябва да се опрвдава за икономическият ръст?
101
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Как да се намират работници в държава намаляваща със 100к на година, със най-застаряващото население, с окаяно образование, с 10.8% ромско население в по- голямата си част зле образовани. Както и че на 2 часа път от тука, минималната е 4к лева. Тия където си ги избирахте последните 30 години доведоха България до тука, никой друг не ни е виновен.
100
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абе чорбаджии ,нали си имате А I ,ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ ??? Той да ви мие чиниите,да ви готви и пере .
99
8
 
15
 
! Отговори
до 129 преди 4 месеца
Мога да се хвана на бас, че Западна Европа ще се закрие доста по-бързо! От Англия ,Германия, Испания, Франция и Италия не е останало нищо, скоро България ще граничи с Ислямска държава на Запад!
98
1
 
8
 
! Отговори
Минуващ преди 4 месеца
Въобще не се притеснявам от липса на кадри в една пазарна икономика. Не се притеснявайте и вие, а оставете невидимата ръка на пазара да действа, да повиши заплатите на готвачи, продавачи, шивачи, шофьори и строители до приемливи за хората нива. Защо мислите на IT-тата заплатите са високи? Щото няма хора нито тук, нито никъде по света, които да разбират IT на прилично ниво. На запад и лекари няма отдавна и затова IT-тата там въобще не се котират като прилично платени, има по-сериозни липси.
97
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пълно е с безработни хора в провинцията. Нови раб. места се откриват само в София, Бургас, Пловдив, Варна. Бизнесът да започне да заплаща адекватно труда на работещите, а не да се чуди откъде да внася чужди работници, само и само да запази нищожните заплати.
96
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 131 Е те изрожденсаките таксиджии от Пловдив станаха депутати. "Патриотите" вкарахте бакшиш в парламента, смятай...
95
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами да преквалифицират депутати, политици...
94
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Няма и да има....закривай теритирията !!!
93
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До РендетуВ момента завършилите средно образование излизат с диплома за средно и не са специализирани в дадена област, докато по времето на соца са се специализирали в дадена област и след това са почвали работа по специалността.
92
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Верно е хадри, хадри нема, ядец!
91
0
 
29
 
! Отговори
Рендету преди 4 месеца
Ами до 1990 г. имаше Средно Професионални Училища - СПТУ по изброените професии, та и още по много други професии - стругари, шлосери, фрезисти, електротехници, химици, лаборанти, счетоводетели, но...., дойде "демокрацията" и средно професионалното образование в Бг почти изчезна!!! Мислите, че сега е зле при липса на средни професионалисти!? Представете си какво ще стане след десетина години - ами, още по-зле!!!
90
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А философи не търсят ли? Завършил съм фолософия и си търся работа като философ.
89
0
 
33
 
! Отговори
Хе Хе преди 4 месеца
Под 3000 евра балъци за мутрите нема. Самолето до Германия е 100 евра. Мутракис да свирят на кавалакис.
88
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
KpaBapopo6,турчин и xoMocekcyaлист са синоними
87
2
 
30
 
! Отговори
Ватман Евгени Минчев преди 4 месеца
То пък голяма оферта да си тираджия - спиш в метална кутия като куче, храниш се с консерви ежедневно, жена ти спи с комшията и ти харчи парите, а ти се къпеш по мизерни тоалетни с албанци и турци!
86
0
 
22
 
! Отговори
Баба. преди 4 месеца
Всички се натискат да работят като дипломати! Можеш да убиваш и крадеш( дори и кремчета)! Всеки иска държавна работа,,а държава няма!
85
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До БанкеръМного от договорите са в полза на работодателя. С една дума работодателя може да освободи работника в срока на изпитване без да пусне предиззвестие но работника не може да напусне без предизвестие. Един трудов договор със срок на изпитване трябва да е в полза и на двете страни.