Промени в ГПК за родителската отговорност с международен елемент

Опростяват се и правилата при връчване на документи в ЕС
5
Промени в ГПК за родителската отговорност с международен елемент
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентът прие на първо четене промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК).

Целта е опростяване и рационализиране на механизмите за сътрудничество при събиране на доказателства и при предаване и връчване на съдебни и извънсъдебни документи между държавите членки на ЕС по граждански и търговски дела. Особен акцент е и по-ефективната защита на децата в производствата по признаване и изпълнение на решения по семейноправни въпроси с трансгранични последици.

Депутатите записаха в ГПК, че директното събиране на доказателства в друга държава-членка може да се извърши от съда, от делегиран член на съда или от определено от съда вещо лице. Исканията за събиране на доказателства в България се отправят до районния съд, в чийто район ще се извършва събирането. А компетентен да разреши и окаже практическа помощ при директно събиране на доказателства в е окръжният съд, в чийто район ще се извършва директното събиране.

С промените се установяват единни правила за компетентност при развод, законна раздяла и обявяване на брака за недействителен, както и при спорове относно родителската отговорност с международен елемент.

Въвеждат се нови правила за връщане на дете при международно отвличане, които се прилагат от държавите-членки в допълнение към правилата на Хагската конвенция от 1980 г. за гражданските аспекти на международното отвличане на деца.

Прецизират се и се доразвиват правилата за страните и представителството в съдебното производство пред българския съд, сезиран с молба за връщане на дете, изслушването на детето в съдебното производство и отдаване на дължимото значение на мнението му в съответствие с неговата възраст и степен на зрялост. Въведени са нови правила за определяне на мерки за контакти на детето с родителя, подал молбата за връщане, за определяне на мерки за закрила на детето по време на съдебното производство, както и на мерки, осигуряващи гарантиране на защитата на детето след неговото връщане, които съдът следва да предвиди в решението за връщане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
В коментар №4 преди 2 месеца
пиша за проблемите в България.Добавям и лицемерния морал от времето на соца, а също и бруталната намеса на т.нар. обществено мнение (разбирай махленките от ОФ), благодарение на които беше почти невъзможно предбрачното живеене на семейни начала, чрез което хората могат да преценят дали характерите им са съвместими и дали има смисъл да се женят и съвместно да създават потомство.Имало е опция да заживеят заедно като се регистрират, но са ставали обект на клюки, които понякога са проваляли живота им
4
1
 
1
 
! Отговори
Уви, уви преди 2 месеца
Вече повече от половин век основната причина за огромното количество несемейни хора, несъздали потомство, както и за разделените двойки, чиито деца носят последствията от раздялата, са НИСКИТЕ ДОХОДИ, особено при хората под 30-35-годишна възраст и свързаните с това затруднения, на първо място невъзможността да живеят без да мизерстват, ако се отделят в самостоятелно жилище.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Както вече посочих,в коментар под друга статия за случая с убийството на Пейо,че този случаи ще се използва политическиза да се промени стар Закон или да се сътвори новТака и става.Твори се поправка в стар Закон,заради интереса на някой си.Този факт потвърждава,че убийството освен криминално и за пари е и с политически отенък.Въпросът е:-"Защо трябваше да бъде убит човек,за да се промени Закон и от къде всъщност е"дошла"поръчката?Беше ясно,още в началото,че случая ще се ползва политически.
2
0
 
4
 
! Отговори
06923 преди 2 месеца
Абе много работите,ама искам да ви кажа нещо:Който гроб копае другото,сам пада в него.....Напоследък нещата ,по-който работите ви водят за съжаления в кривата пътека...Държавната машина не работила.....напротив работи,но не за когото трябва......
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като чета нещо за "съда" и почвам да се смея.