Втори ден протести: Блокадите на земеделски производители ще са час повече

Ще бъдат блокирани ключови пътища в цялата страна
7 фев 2024 08:40, Елка Василева
35
Втори ден протести: Блокадите на земеделски производители ще са час повече
Снимка: БГНЕС

Втори ден земеделски производители в страната излизат на протест. Очаква се и днес те да блокират ключови пътища в цялата страна. Както обявиха представители от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), времето на протестните действия ще се увеличава с всеки изминал ден (освен събота и неделя, когато няма да бъдат затваряни пътища в интерес на гражданите), докато не бъдат приети исканията на земеделците. Днес те са планирани в интервала от 10:00 до 13:00 часа.

Още по темата
Вчера протести имаше на над 80 места в цялата страна.

Фермерите не са съгласни с пакета от мерки в размер на 150 милиона лева, които предложи правителството. От бранша не приемат и предложението земеделците да представят данъчните си декларации от НАП, за да се провери дали са били на загуба.

Недоволството на фермерите е и срещу Зелената сделка и Зелените мерки, които се налагат от ЕК, защото според тях те са в ущърб на българското земеделие. Искат и законови промени за дългосрочно решение на проблемите в сектора.

Земеделските производители настояват да се преразгледа предложението за разпределение на помощите и бюджета, които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие, както и за ясни гаранции за законодателни промени, които да гарантират устойчивост на сектора.

Вчера министърът на земеделието и храните Кирил Вътев представи законодателните инициативи, които екипът му подготвя за преодоляване на кризата в сектора, в отговор на постъпилите искания от неправителствения сектор. Това стана на изнесено заседание на Комисията по земеделието, храните и горите, което се проведе в Министерството на земеделието и храните по инициатива на Вътев.

Преди заседанието министърът участва в брифинг в Министерския съвет заедно с премиера акад. Николай Денков. "Имаме готовност с основните точки в новия меморандум, който предлагаме да подпишем със земеделските производители. Целта е ясна - максимално бързо отпушване на процеса, който ще позволи на правителството да подпомогне зърнопроизводителите, които са претърпели загуби през 2023 г.", посочи Денков. Той очаква представителите на сектора днес в 18:00 часа за постигане на споразумение с правителството по всички точки от новия меморандум, предаде БТА.

Снощи от Българската аграрна камара приеха поканата му.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Пламена Стефанова преди 2 месеца
Искам тоя *** дето се закани да трови живота на хората като утре щял изцяло да блокира Петолъчката да го арестуват и накажат за нарушение на обществения ред.Кои сте вие че да блокирате пътища бе защо не отидат в София пред парламента какъв е ефекта освен да тровят народа.Какъв ефект очакват?Пука им на управляващите ко ще и 1 година стойте ама народа преди това ще ви изхвърли от България.
30
1
 
0
 
! Отговори
хехе преди 2 месеца
Значи, за да те обезщетят заради укро дъмпинга, тябва да си на червено! Ми що за по-лесно не обявят една донорска кампания - "всичко за укрина" и да фалират държавата (не, че не наливат $ под масата)? Тъкмо да не се мъчим повече...
29
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колко си наивен и г...в.Тези трактори са взети с кредит.Така се изисква от ЕС.И затова се изплащат субсидии.Уникално сте невежи плювачите срещу земеделските производители.Нима не видяхте тракторите пред ЕП.Същите са.Така върви икономиката.Ти какво искаш, с Белчо и Сивушка.
28
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не се наядоха
27
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Удивително забавно е как най-бедната класа (копейките) подкрепя протестите на най-богатата класа (зърнарите) за още пари! Копейки, само един от тия трактори струва минимум 250 хил. лева, докато вие се чудите как да вържете от заплата до заплата!?!
26
4
 
2
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 2 месеца
Вижте какво : не сте на дневен ред. Както разпореди лай ненова : всичко за уср. Няма да има земеделие.Точка
25
3
 
5
 
! Отговори
За неразбралите... преди 2 месеца
Т.нар. протести са изцяло организирани от "управляващите" (зърнопроизводителите са част от това, не виждам никъде животновъди, които са най-ощететени), като това явление е по целия свят и има изключително добър синхрон. Целта - да доведе то дефицит на основни храни, допълнителен контрол от страна на "управляващите", купонна система и дажби, НО само за послушната "стока".
24
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези ако са по-умни ще блокират всички гравични КПП та и няма да пускат пиле да хвърчи като в Гърция и не трябва да отстъпват до като продажниците не им осигурят размер на субсидиите каквито са в западна Евро и нито цент по малко както и стимули за по големи производства а не да забраняват тук да се гледа всичко.
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Малките също са ударени, спрели са субсидиите на всички.Там е проблема.Защо се мачкат кооперации даващи работа на стотици?То няма логика, освен някакво инатесто протакане на Денков.Той се държи точно като Гай Баню.Отмъстителен.
22
3
 
4
 
! Отговори
Кирил Петков Харвард преди 2 месеца
Промяната е факт ! Приятно пътуване.
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
нямат натъпкване някои фермери - де що имаше субсидии - отидоха при зърнарите
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Обръщам се към средните фермери, обработващи 5-6 хил.дка земя: не ставайте слуги на едрите фермери и агроолигарсите, владеещи по няколкостотин хиляди и над 1 млн.дка земя! Вие протестирате срещу действията на фрау Лайен, която без да разбира нещо иска намаляване на фунгицидите и инсектицидите наполовина! Тя вече се отказа.Но не се хващайте на въдицата на тези, които изнасят големи количества зърно навън и искат държавата да им заплаща загубите в износа. Да се оправят износителите сами!
19
0
 
8
 
! Отговори
Пепе преди 2 месеца
Не се наядоха!!!!
18
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 19:Не съди за другите по себе си!Искате да ни набутвате замърсено укро зърно,за да си се возите на скъпите коли докато сте по безплатните 5-звездни хотели по Черноморието.
17
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 17:Те ако са фслирали вече няма да се занимават с това повече никога.Близко е до акъла.Идеята е да не фалират.
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 13Е такива коли само тролея ги е виждал щото така са му казали от фермата за тролеи
15
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
половината ей там са закъсали щото не могат да си купят новия модел Тесла, а другите новия модел Майбах и ся грачат, а другите които имат нужда са използвани от тази половина за да се облажат
14
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 8:Демокрация е и хората имат право на протести,за да запазят хляба си.Всичко,което не ви е угодно го приписвате на руснаците,защото сте некадърници.Скакалците и обогатеното с обеднен уран зърно си ги яжте сами!От укро пропагандата само пишат за някакви майбаси,защото мислят,че всички карат хубави коли като тях и съдят по себе си.На цял ЕС прави впечатление кой точно кара хубавите коли...
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
значи искат да получават помощи за загуби, а не искат да предоставят на НАП информация, за да се уточни има ли загуба или е на печалба производителя... И аз искам да получавам заплата, но да не работя... Нагли зърнари милионерчета разглезени!!!
12
1
 
3
 
! Отговори
Хеки преди 2 месеца
Да блокират входа на тоалетната с час повече!