За какво настояват земеделците и имат ли политически искания?

Исканията касаят целия земеделски сектор , посочи Симеон Караколев
82

От днес земеделците излизат на национален протест в цялата страна. Те отхвърлиха предложението на правителството за финансова помощ за тези, които докажат, че са били на загуба през 2023 година.

"Самото искане не касае само зърнопроизводството, касае целия земеделски сектор - "Животновъдство", "Зеленчуци и плодове", "Розопроизводство", "Тютюнопроизводство", като там основното искане е запазване на нивата на подпомагане от 2023 година за последиците от войната в Украйна. Тя продължава, затрудненията в реализацията на доставки са останали, няма промяна. Второто искане е свързано със зърнопроизводството - то е за подкрепа, тъй като по данни на НСИ средната загуба на зърнопроизводството е 27 лв. на декар", каза председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев за "България сутрин".

Той е категоричен, че 13 човека не могат да решат вместо 13 000, без да има съгласуване.

Още по темата
"Това, което се предлага от правителството за чувствителните сектори - 150 млн. лв., е с около 30 млн. по-ниско подпомагане в сравнение с миналата година. Второто недоволство е за доказването на загуби. Има много специфики, особено от малките стопанства, които много трудно оформят своя финансов резултат в данъчните си декларации", допълни Караколев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му има нормативно признати разходи: "Те не работят като всички останали еднолични търговци, става много сложно. И другото, което е, че на много от тях в момента им е належащо да получат тези средства в рамките на април. А знаете, че срокът за подаване на данъчни декларации е краят на юли".

Той поясни, че протестът днес ще е от 10:00 ч. до 12:00 ч., като всеки следващ ден този диапазон ще се удължава с един час, като в това време ще бъдат затворени пътищата, за които са предвидени тези протести. "На този етап сме взели решение да не правим блокади в събота и неделя, за да не затрудняваме придвижването в почивните дни", коментира Симеон Караколев.

Председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация е категоричен, че Българската аграрна камара няма политически искания.

"Политическите искания са на няколко организации, които видяхте вчера. Цялата им организация беше свързана основно с искането за оставката на министър Вътев. При нас това не е на дневен ред. Надявам се да стигнем до разумно решение. Ние предложихме двуразово изплащане на средствата за зърнопроизводството, стига те да са в пълния им размер", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
2
 
! Отговори
Питам преди 2 месеца
До Анонимен 79 Това което си написал вярно ли ? Като си ИТ спец , кога ходиш на работа ?
80
1
 
4
 
! Отговори
До 79 преди 2 месеца
Ей, не спря да ни убеждаваш тука в тоя анонимен форум колко си велик хахаха.
79
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Айде у лЕво! НИКАКВА помощ за тия! Не един път съм го писал- ИТ спец съм, накупих сума земи около вилата до София. Био продукция гледам- плодове, зеленчуци, месо, яйца, мляко. Уж за себе си започнах да го правя. После стана бизнес. Толкова клиенти имам, че не мога да смогна. Печалбата е сериозна, а плащам заплати на сума хора и то не малки- доста над средните. Ако някой седне да ми говори как не печели добре, не си върши добре работата. ТОлкоз.
78
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До пияница мистик Чел ли си параграф 22. Майор Майор, дето баща му бил крупен фермер и държавата му давала пари да НЕ произвежда царевица, за да е висока цената. С взетите пари за НЕпроизведената царевица, се купува още земя и следващата година държавата дава още повече пари да НЕ се произведе царевица. Това в Америка.
77
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Българските земевладелци с добив 650-750 кг/дка , а те в Северна България са само няколко десетки агроолигарси, произвеждат доста повече пшеница от необходимата за държавата и изнасят останалата навън. През 2022 г. оставиха житото на склад с надежда да припечелят през пролетта, но кабинетът закупи по-евтиното украинско жито, а и Украйна конкурираше износа. През 2023 същото. Защо БГ трябва да заплаща загубите на едрите земевладелци от неосъществен износ и несбъднато очакване за по-висока цена?
76
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Денков срещу Европа. Г-жо Лайен, нещо не мога да разбера: в Европа най-голямият производител на пшеница е Русия 8,3% от световния добив, но тя не изнася в ЕС, следва Франция с 5% и чак на 3-о място е Украйна с 3,3%. Как така украинската пшеница влияе на Франция, Германия? Би следвало да влияе само на своите съседи. Или Полша, БГ, Унгария, Франция, Гърция изнасят жито в своите съседи и именно там се сритва Украйна с посочените държави?
75
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не ги знам колко са им загубите , но познавам 5-*** фермери и все с нови S класи и Q-та ...Ми те като приемат Украйна в ЕС, значи трябва да лягат и да умират.
74
0
 
2
 
! Отговори
преди 2 месеца
Нямам идея какво според авторите искат фермерите. Може би същото като другите в ЕС- отмяна на зелената сделка и щуротиите да им отнемат земя и да искат да им колят добитъка, че отделял метан, спиране на вноса от Украйна и т.н. Интересното е какво ще направят. В момента на живо в ютуб - dramatic scenes at eu parliament. Фермери са обсадили европарламента и са запалили огньове. Чуват се от време на време изстрели(може би сълзотворен газ).
73
0
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 месеца
Веднъж гледах един документален филма за американските фермери. Колко произвеждат, как го произвеждат. Никъде не се спомена за субсидиране, подпомагане или нещо подобно. Напротив, ако годината е с лоши климатични условия и не излезеш на печалба, на следващата година теглиш кредит от банка за семена, торове, гориво за трактора, ама всичко си връщаш след това или фалираш. Само в Европа я има тази мегапростотия. Веднъж искаш държавата да ти дава пари, после Европа и накрая искаш сам да си слагаш цената :)))
72
0
 
6
 
! Отговори
до 65 преди 2 месеца
До АНОНИМЕН Точно! Данъчна ревизия и проверка на складовете... Ако НАП и Финансовото министерство днес наредят дори по една финансова проверка, да не е чак ревизия, плюс проверка и на складовете, е напълно възможно веднага заедно с тракторите да се ометат от пътищата! Бойко ги научи на лесното, за да му гласуват, но сега май времената са други!
71
1
 
3
 
! Отговори
ами преди 2 месеца
Истината за цялата патаклама е много проста: това НЕ СА ПОСЛЕДИЦИ ОТ ВОЙНАТА. Махнаха всички такси и мита на украински стоки,а те от своя страна с ниската себестойност на производство(никой не ги задължава да влагат пари и да имат ограничния,както всички страни от ЕС имат) мътят цените в цяла Европа.Това с НЕжеланието да се спре от целият ЕС,а напротив да продължава с по голяма сила ни води до тези действия...
70
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
общо взето видяхме от Европа, протестираме и ние. Ама не искаме да отговаряме на условията да получим помощ, просто искаме да ни паднат едни пари ей така
69
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Настояват да им се възстановат парите които дадоха на местните избори във всяка малка община в България те са мнозинство в местната управа!
68
5
 
2
 
! Отговори
Юрист преди 2 месеца
ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
67
1
 
3
 
! Отговори
Кире харвардо преди 2 месеца
Ще пратя жандармите да ги пребият като ултрасите хехе продължаваме подмяната!
66
3
 
4
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Това в Февруарското въстание против американско робство!
65
0
 
6
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 месеца
До моля? Да ви допълня, че днъчна декларация се доказва с данъчна ревизия, плюс физическа проверка на складовете - да не се окажат празни!
64
3
 
5
 
! Отговори
Американофил преди 2 месеца
ВСИЧКИ ЕВРОПЕЙСКИ ФЕРМЕРИ СА ПУТИНИСТИ И ТРЯБВА ДА БЪДАТ ВКАРАН В ЗАТВОРА ДО ЕДИН! СЛАВА АМЕРИКА!
63
4
 
6
 
! Отговори
Елате ни на гости ! преди 2 месеца
Момчета,чакаме ви да влезете в София,тук гражданите ще ви помогнемза да изметем тази евро-атлантическа *** извън България !
62
4
 
2
 
! Отговори
Денков срещу Европа преди 2 месеца
Днес Фон дер Лайен подкрепи протестите на европейските фермери и каза че имат пълно право. Нашия пишман премиер сега ще води война с ЕС ли? Денков вие путин ли подкрепяяте????

Спонсорирани публикации