Репресираните ще могат да си купят до 3 години стаж за пенсиониране

Кръгът включва хората, които са лежали в затвори и лагери
42
Репресираните ще могат да си купят до 3 години стаж за пенсиониране
Снимка БГНЕС

Репресираните лица ще могат да закупуват до 3 години недостигащ осигурителен стаж за пенсиониране, решиха депутатите, като приеха на първо и второ четене в едно заседание промени в Кодекса за социално осигуряване.

Предложението е с вносители Делян Пеевски, Бойко Борисов, Кирил Петков, Атанас Атанасов, Деница Сачева.
Според приетите промени се дава възможност за пенсиониране по специалния текст от Кодекса за социално осигуряване за пенсиониране без достатъчно стаж. По него човек може да се пенсионира само с 15 години действителен осигурителен стаж, но когато навърши 67-годишна възраст.

Предвижда се репресирани лица, които са били в затвори, трудововъзпитателни общежития, лагери и места за задържане, както и времето, през което лица, навършили 16 години, не са работили, когато са били интернирани, да имат възможност да закупят до три години недостигащ осигурителен стаж.

По време на дебата против промените се обявиха от БСП и „Възраждане“. Левият Георги Гьоков призова да не се настройва обществото срещу репресираните, като им се дават сега привилегии. Според Цвета Рангелова от „Възраждане“ промените са дискриминационни и без мотиви.

Севим Али от ДПС увери, че поправките в закона няма да се отразят негативно на бюджета на общественото осигуряване. „Промените засягат 100–150 души“, добави той и пресметна, че това би струвала не повече от един милион лева на бюджета.

"Става въпрос за лица, които са попаднали под ударите на репресивния апарат на тоталитарната държава, които са лежали в затворите, за да защитят демокрацията", коментира Али.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Ангелина преди 2 месеца
"Големи привилегии". А ,ние репресираните от "новите демократи" ,една част от посочените по- горе лица ,ще дадем тези "привилегии" да ги ползват те ,след специализираните заведения със строг режим ,заедно с техните поръчкови изпълнители от институциите ,които убиват.
30
2
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 месеца
eдин вид, на пето поколение раздадоме вишо, за чичаците сега пенция, а после ако искат да идват американците
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Къде е бонусът тук? За това, че са те тормозили, държавата трябва да ти ги подари тези години, а не да те кара да пазаруваш от нея.
28
3
 
1
 
! Отговори
Обективен преди 2 месеца
По времето на Тодор Живков така се раздаваха пенсии без стаж на " активни борци" , явно онова време се завръща.
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За да е репресиран, трябва да е вършил золуми до 9 септември 1944 година, т.е. трябва да е бил роден преди 1925-1926 години. Сега ще е на 98-99 години или повече.
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Относно турците, ако не е правил зулуми като на гара Буново и други подобни, а само не си е давал името и заради това е бил в затвора, може да му се даде възможност да си купи стаж.
25
2
 
5
 
! Отговори
Според мен, преди 2 месеца
ако е доказано, че някой е бил репресиран само защото е набеден единствено защото е инакомислещ и споделя идеи, различни от марксизма, би трябвало да му се подарят недостигащите години за пенсия. Обществото има вина, защото не е защитило правото на тези хора да упражняват онова, което им гарантира конституцията - СВОБОДА НА МИСЛЕНЕ. След като с пасивността си нашите предци са допуснали тези хора да не могат да работят, ние сме длъжни да осигурим пенсиите на 150-200 човека.
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Обществото може да се настрои не срещу репресираните, а срещу онези, които са ги репресирали. На какво отгоре се казва, че тази възможност за закупуване САМО на ТРИ години стаж била привилегия?! Нали човекът не е хайлазувал по свой избор, а насила са го държали затворен и не е имал възможност да работи?
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво става, защо ме триете постоянно, що за журналисти сте.
22
2
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
категорично съм против тези привилегии на дпс електората никои не ги е гонил отбългария доброволно напуснаха със злоба впрегнати в каруци натоварени с пружинидюшеци компоти и др някои се върнаха и им върнаха къщите които бяха вече продаденина други лица това на нищо не прилича ами да върнем пенсиите на акт борцивместо да се спре изд на бълг документи ние разширяваме облагите категорично съмпротив това са номера преди избори които не трябва да ни касаят
21
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Коментиращите,не се правете на ,,не чули не разбрали"!!! Става вьпрос за хилядите невинни турци,хвърлени по затворите и принудително изселените далече от родните места!!! Правихте най големите зулумлуци на един мирен народ и всичките се изпокрихте-ни лук яли ни лук мирисали! Сега ще плащате!!!!
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ама разбира се бе, какво са някакви си 1 милион лева. Направо без пари, особено когато е за сметка на данъкоплатците и съвестните вносители в пенсионната система. Бълха ги ухапала. Политиците се надпреварват да вземат популистки решения, които единствено и приоритетно ощетяват съвестните и работливи хора, които си плащат данъците и осигуровките. Нещо прекалено много взеха да стават онези с привилегиите. Това подкопава допълнително доверието в пенсионната и здравни системи.
19
2
 
7
 
! Отговори
до 23 преди 2 месеца
""""" Теоретично някой роден 1970 може да са го репресирали"""" -------- Как, бе, че той ще е бил на 19 години през 1989 г., единствената репресия требва да е била, че е служил срочна служба, че гаджето му го е зарязала докато е служил или просто не му е пуснала , че то тогава шъ излезе, че всички сме "реприсирани"! -)))))))))))))))
18
5
 
1
 
! Отговори
до 15 преди 2 месеца
Репресирани има до '89. Теоретично някой роден 1970 може да са го репресирали '88. Лично аз се съмнявам да има работещи репресирани в момента.
17
2
 
5
 
! Отговори
Рендету преди 2 месеца
"""""Репресираните ще могат да си купят до 3 години стаж за пенсиониране. Предложението е с вносители Делян Пеевски, Бойко Борисов, Кирил Петков, Атанас Атанасов, Деница Сачева"""""" --------- Тоест, емигриралите турци!!! Бедната ни и ограбена държва шъ продължава да изплаща пенсии на чужди граждани, в чужда държава - Турция, един вид Репарации!!! Ердоган съ кефи, а "Матрялъ" продължава да гласува за Мутрата от ДС "Буда"ла и неговите ортаци!!!!
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гледам добре се стиковаха изчегъртватчите Кирил Петков и Живковският прокурор Атанас Атанасов с санкционираният по Магнитски Делян Пеевски и изчегъртваниянт Бойко Борисов. Всички основни закони и промени ги внася в тамдем заедно
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На про100то баба му да купува ще е единственият репресиран пенсионер в маАлата.
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Въпрос Посолството на Козяк.
13
5
 
8
 
! Отговори
Въпрос преди 2 месеца
Къде мога да се запиша за репресиран..или най малкото ром?
12
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не е ясно какво означава репресирани, но каквото и да означава, те трябва да са били на повече от 18 години през 1944 година, т.е. родени са преди 1926 и сега ще са на повече от 98 години. Ако става дума за децата им, то и децата им трябва да са родени преди 1940 година, т.е. сега ще са на повече от 84 години.