Пенсии и добавки ще се закръглят в евро в полза на хората

Не се очаква сътресение в покупателната способност
Обновена: 12 фев 2024 08:49 | 12 фев 2024 08:47, Петър Бойчев
58
Пенсии и добавки ще се закръглят в евро в полза на хората
Снимка БГНЕС

Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова увери, че социалните плащания и пенсиите ще се закръглят в полза на хората, при въвеждане на еврото у нас. "Преминаването към еврото няма да бъде толкова болезнено, колкото хората се притесняват. Не очакваме сътресение в покупателната способност", заяви министърът пред БНР.

"Напълно разбираемо е защо така плашещо е влизането ни в еврозоната. Това е нормална реакция, защото това е нещо ново. България може да черпи опита от вече 20-те страни, които са преминали към еврозоната и в които е имало същите страхове", посочи тя.

Доходите, кредитите, депозитите ще се преизчислят автоматично в евро, обясни социалният министър.
Според нея използването на общата европейска валута създава много удобства. А основната цел в крайна сметка е страната да стане още по-привлекателна за инвестиции:

"Това би било изключително добра стъпка за България, за да може да има и устойчиво развитие и да вървим напред".

Шалапатова препоръча хората да се доверяват на достоверни източници и да не се поддават на фалшиви новини и страх. Няма повод за притеснение, категорична бе тя. И продължи:
"Финансовото състояние в страната е добро. Дългът ни към брутния вътрешен продукт е 22% - вторият най-нисък в ЕС, много по-нисък от допустимия 60% от БВП, бюджетният дефицит е 2,2% през миналата година, курсът на лева е стабилен, той е фиксиран. Остава да изпълним критериите за ценова стабилност. ".

Социалният министър напомни, че пенсиите се увеличават по швейцарското правило, което е в закона.
"Това е инструментът. Той до някаква степен цели да има адекватност на размера на пенсиите", каза тя и цитира статистически данни, според които средната продължителност на получаване на пенсия за осигурителен стаж и възраст е над 23 години. Това означава, че е изключително важно пенсиите да останат свързани с осигурителния принос, смята министърът. По думите ѝ предизвикателствата в България са свързани със застаряващото население и демографската характеристика на обществото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вие не разбрахте ли че Българския Народ Не Иска еврото ,той иска да си остане с лева.
43
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До бг смешки 2- много добре знаем- платени протести срещу еврото, а после отиваме да си го харчим със здраве и чакаме да си го приемем и ха дано стане от 1.1.2025г че ми писна да ми устройват много бързо инфлация- виж какво направиха служебните на чорапа.
42
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В ЕС живее и работи и против еврото в сайтовете плачи и платено против него протестира- що е то Вазраждане!
41
6
 
0
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 2 месеца
БЪЛГАРИНА не знае какво иска изобщо
40
0
 
9
 
! Отговори
gogo преди 2 месеца
хахаха ... почнахте с успокоителните статийки, само че като че ли не е далеч времето от национални протести ;) щом толкова се дърпат от рефендум - значи българина не иска евро ;)
39
5
 
0
 
! Отговори
ааааа преди 2 месеца
НАРОДЕЦА не мисли и си заслужава съдбата !
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От това ли се страхуват хората? Дали ще вземат 267 евро и 42 евроцента пенсия или 267 евро и 43 евроцента пенсия???!!!! Това е еквивалента на сегашните 523,04 лева пенсия.
37
4
 
0
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 2 месеца
НАРОДА Е яко зле !
36
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най ми е гадно , че едни елементарници сдобили се по някакъв начин с власт ни третират като прасета , нали имате какво да лочите , ще ви осигурим помия , от глади нема да умрете , имаме други способи , ние ще си правим каквото си решим с държавата ви , с финансите и , със съдбата и .
35
0
 
13
 
! Отговори
Доверете се преди 2 месеца
На акъла си,а не на евроотпадъка,който ни събира мифиотски зглобки за да ни управлява!!!! Това правителство не се избра от народа ни!!!ЗА РЕФЕРЕНДУМ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО,НЕ МИ ОТНЕМАЙТЕ ПРОВАТО ГОСПОДА МАФИОТИ ЩЕ ВИ Е...М МАЙКАТА,АКО НЕ ДАТЕ ПРАВОТО ЗА РЕФЕРЕНДУМ,БЪДЕТЕ СИГУРНИ ЩЕ ИМА ОЩЕ ДОСТА ЛА...НА ДА ХВЪРЧАТ ПО ВАС.ЕВРОНО Е ПРОТИВ ХОРСКАТА ВОЛЯ ТУК 70% НЕ ИСКАТ ЕВРОТО ОСТАНАЛИТЕ 30% СА ПР....СТИ АЛЧНИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ!!!
34
1
 
9
 
! Отговори
Да ви кажа ли защо е преди 2 месеца
Толкова важно на ЕСгейскиту пу...яри да ни вкарат еврото???ЗАЩОТО ТЕ ДЕЙСТВАТ ПО ПЛАН И БЪЛГАРИЯ Е ОБВЪРЗАНА СЪС ЗАДКУЛИСНИ ДОГОВОРИ,КОЙТО БЪЛГАРИТЕ НЕЗНАЯТ ОТ КОСТОВАТА ШУШУМИГА!!!ЧАКАТ НАС ЗА ДА НИ ЧИПИРАТ ТОТАЛНО С ДИГИТАЛНИТЕ ИМ ИЗВРАТЕНИИ,КОИТО ПРИ ЕДИН РЕЖИМ НА ТОКА СИ УМРЕМ ГЛАДНИ ЩОТО ВСИЧКО НИ Е ДИГИТАЛНО И ТОВА Е ПЛАН!!!
33
3
 
11
 
! Отговори
Глупости преди 2 месеца
Еврото няма да е в полза на хората,вземете го разберете вече!!След две години ще вкарат дигиталното евро,едно,че цените ще са нагоре друго,че ще те ограничават от къде да си купуваш и до кога да ги харчиш,за да не спестяваш!!! Това се говори ЕС тук нито дума ЗАЩООО????СИГУРНО Е ИЗНЕНАДА ЗА ОВЧИЯ НИ НАРОД,ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 4 ГОДИНИ СТИГНАХ ДО ЕДИН ИЗВОТ,ЧЕ ЗАПАДА НЯМА НАМЕРАНИЕ ДА НИ ОПРАВИ,А НАПРОТИВ ДА НИ ЗАТРИЕ ПО БЪРЗИЧКО ЗАРАДИ ГЕОПОЛИТИЧЕСКАТА НИ СТРАНА!!! НЕ НА ЕВРОТО И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО РЕФЕРЕНДУ
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 23 - Не само Загреб, що не напишат в Италия как цъВнаха след еврото?
31
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е нали сме пазарна икономика,как ще накараш частника да ти закръгли цените в твоя полза?
30
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бедняците лаят, керванът си върви. Не разбрахте ли че на никой не му пука за вас? Защото сте евтини и заменими. Свиквайте отрано!
29
4
 
18
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 месеца
Ще ви закръглим квадратните глави, още малко остава!Лъжливи плъхове-ефтина манипулацийка!Вземаш 300 лв и 50ст-закръгляме-вземаш 151 евро
28
3
 
23
 
! Отговори
Аз преди 2 месеца
С влизане на Еврото се очква 15% инфлация..... да закръгляват колкото си искат, това няма да спре прогресивното до-обедняване на най-бедните
27
2
 
13
 
! Отговори
Не разбрах преди 2 месеца
Само че на кои хора? На банкерите ли, на министрите ли, на ефрокомисарите ли?
26
3
 
25
 
! Отговори
Бива, и тока ще преди 2 месеца
стане 0,25 евро за киловат. Какво му плащаш? Водата 4 евро кубик. В магазина ще нахлуят качествени стоки, вместо сегашните. Корупцията ще изчезне... а?! А дано, ама надали! Само негативите ще оберем както с Шенгена. Самия факт, че искат да ни го набутат зорлем и не зачитат искането за референдум - какво да говорим повече? Очевидно ни се готви поредната измама.
25
0
 
18
 
! Отговори
продажни елементарни преди 2 месеца
Това със закръгленията в третия порядък е мноо убава новина , ама кой ще плаща преминаването от едните хартийки на другите , примерно пренастройките на касовите апарати , а и това е дребнотемие , има други значими неща за които също мълчите .