Вятърните перки в морето ще пропъдят рибата и ще съсипят рибарите

Браншът иска изтегляне на законопроекта
14 фев 2024 15:43, Петър Бойчев
57
Вятърните перки в морето ще пропъдят рибата и ще съсипят рибарите
Снимка БГНЕС

Има огромна дупка в комуникацията. Браншът иска изтегляне на законопроекта за изграждане на перки в Черно море. Трябва да се седне на масата и да се проведе сериозен разговор със заинтересованите страни. Към момента чуваме само как всичко е прекрасно, а негативите се крият. Това заяви пред bTV председателят на Българска асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Според него перките и туризма са несъвместими. Законът за енергията от възобновяеми източници в морските пространства е бил приет светкавично на първо четене и то на тъмно. Алибегов подчерта, че засегнатите бизнеси са били поканени на среща след това, на която обаче не е присъствал вносителя на законопроекта Ивайло Мирчев от ПП-ДБ.

Ричард Алибегов посочи, че всички становища на бранша за законопроекта са отрицателни. Той допълни и че няма яснота на какво разстояние в морето биха се изградили въпросните перки и дали те ще се виждат от брега.

В Европа перките в морето са в индустриални зони. В Испания няма перки, всички сме били в Гърция - там перки виждали ли сте? Дания е една от най-развитите страни за вятърна енергия, но там летен сезон няма, нямат притеснения, каза Алибегов. "Потокът на рибите ще бъде променен, а поминъкът на рибарите ще бъде съсипан", допълни председателят на БАЗ.

Обратната теза пък защити Мария Трифонова от Центъра за изследване на демокрацията. Тя уточни, че по темата за изграждане на ВЕИ в Черно море се работи от 4 години. По думите й България изостава в по отношение на производството на енергия от възобновяеми източници.

Според нея е преувеличено, че поставянето на перки ще съсипе туризма и риболова. Тя заяви, че перките биха се позиционирали в изключителна икономическата зона на около 22 км навътре в морето. Те няма да са по цялата ни черноморска акватория, поясни Трифонова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
3
 
! Отговори
Руси преди 2 месеца
То нито риба има ,нито туризъм. Но все пак Не на перките !!! По -добре да купуваме по- скъп ,но да ни е хубаво морето. И то единствено защото нашите са предатели и убиват ядрената ни енергетика и я слагат в лапите на Уестингхаус за ненормални цени ,които ще плащат внуците ни
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На Алибежката перките ще и пречат на яхтата, за рибата го боли. Я по добре оправете ДДС-то на мазните кръчмари.
55
7
 
4
 
! Отговори
АЙДЕ СТИГА.... преди 2 месеца
...с простотийте от долните рибарски кръчми.....НЕ СМЕ ЧАК , ТОЛКОВА ЗАЛУПЕНИ!
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ЮАР. Добре дошъли в ЕС или Бг отново. Какво е ЮАР в сравнение с ЕС и Бг, не струва. В ЕС ще се наслаждавате на зелената сделка и слънчеви панелки и вятърни мелници и ветровете, задвижвайку тази мощ на перките на 100-120 м височина, а и на бетона, който ги крепи. Гледката е очарователна, ЮАР не могат да се сравняват с ЕС, връщайте се, няма да съжалявате.:))
53
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Рибата ще свикне с перките за една година.
52
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До от ЮАР Има и АЕЦ, които не са държавни, включително някои от най-големите в света.
51
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гърция ще инсталира "перки" за 2 гигавата мощност до 2030 година - това е според гръцки министър, а не според някой кръчмар.
50
4
 
4
 
! Отговори
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ преди 2 месеца
НЕКОИ ХОРА НИ МИСЛЯТ ЗА ШАРАНИ И СЕ ОПИТВАТ ДА НИ МАНИПУЛИРАТ, С РУСКИ РИБАРСКИ ТАРИКАТЛЪЦИ...ХАХАХАААА
49
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да питаш народ, става, но да питаш племе българско, няма смисъл. Племето кухо, отговорите грешни. Не сте хора, че да ви питат.
48
6
 
5
 
! Отговори
от ЮАР преди 2 месеца
До Анонимен-30- Не само едно време, но и сега, няма НИТО ЕДНА ядрена централа с частни пари. Защото частни пари се влагат там, където ще има печалба. Частни пари се влагат в солари и перки, защото са най-евтините за инсталиране генериращи мощности и печалбите от тях са големи. Което още веднъж показва несъстоятелността на ядрената енергия - тя не излиза на печалба дори след много години. Причината за липсата на перки и солари в миналото е, че тия технологии едва сега са зрели и комерсиални.
47
4
 
6
 
! Отговори
от ЮАР преди 2 месеца
До Анонимен-39- Да се прави референдум и да се пита народа дали да се правят перки е доста безсмислено. Народът като цяло няма инженерна компетентност за да знае за какво става дума. Повечето хора не знаят какво е Волт, Ампер, Киловат и пр. и няма как да им се иска мнението. Все едно, чрез гласуване да се определя числото Пи. Тук няма нищо за гласуване и допитване. Има числа. Числата показват, че да се строят вятърни електроцентрали е доста по-евтино от ядрените. Навътре в морето не пречат.
46
1
 
2
 
! Отговори
от ЮАР преди 2 месеца
До Анонимен-42- Питаш за хоризонтални перки. Тези, които навсякъде виждаме са с хоризонтална ос. Това, за което питаш са перки с вертикална ос. Има такива, даже могат да се купят онлайн, малки са, от порядъка на 2-10 кВт. Има големи мегаватови, но все още са експериментални.
45
3
 
8
 
! Отговори
Тошко преди 2 месеца
Аз искам да обикалям студията и да давам експертни мнения!
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз съм за пълна забрана на електричеството и петрола! Преди откриването им, живота е бил най-хубав!
43
5
 
6
 
! Отговори
tot преди 2 месеца
Абе тя и рибата ли ще лети та да се плаши от тия перки.....ми да ходи да си плува на друго място,що да не и морето малко..//? тъпотията на нашия няма край !!!А то там им е мило партийния клуб ха ха..??
42
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо няма хоризонтални перки?
41
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Рибата няма да пропъдят, но рибарските лодки да.
40
9
 
8
 
! Отговори
мак преди 2 месеца
Така наречените бг управляващи не ги е еня за българи. Те гледат само да угодят на егото си и на ес, сакън ако няма достатъчно перки или мигранти на територията началниците да не наложат санкции.
39
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На кой му пука за рибата! Комисионните, комисионните тук са важни. Не се научиха да питат народа. Направи референдум и ако народа реши да се правят ветрогенератори, прави. Какво е това неща не мога да разбера. Някой си взел комисионните и после народа да плаща, било с чистотата на околната среда, било с равновесието в екосистемата, било с унищожаване на някой или някои отрасъл/ли. Стига толкова сте правили неща зад гърба на суверена. Че то и във фашизъм да бяхме, пак нямаше да има такова беззаконие!
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да ги пляснат на Карандила, само, като духне и хвръкнат, да не ги намерят в квартал Българка, например

Спонсорирани публикации