Вятърните перки в морето ще пропъдят рибата и ще съсипят рибарите

Браншът иска изтегляне на законопроекта
14 фев 2024 15:43, Петър Бойчев
57
Вятърните перки в морето ще пропъдят рибата и ще съсипят рибарите
Снимка БГНЕС

Има огромна дупка в комуникацията. Браншът иска изтегляне на законопроекта за изграждане на перки в Черно море. Трябва да се седне на масата и да се проведе сериозен разговор със заинтересованите страни. Към момента чуваме само как всичко е прекрасно, а негативите се крият. Това заяви пред bTV председателят на Българска асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Според него перките и туризма са несъвместими. Законът за енергията от възобновяеми източници в морските пространства е бил приет светкавично на първо четене и то на тъмно. Алибегов подчерта, че засегнатите бизнеси са били поканени на среща след това, на която обаче не е присъствал вносителя на законопроекта Ивайло Мирчев от ПП-ДБ.

Ричард Алибегов посочи, че всички становища на бранша за законопроекта са отрицателни. Той допълни и че няма яснота на какво разстояние в морето биха се изградили въпросните перки и дали те ще се виждат от брега.

В Европа перките в морето са в индустриални зони. В Испания няма перки, всички сме били в Гърция - там перки виждали ли сте? Дания е една от най-развитите страни за вятърна енергия, но там летен сезон няма, нямат притеснения, каза Алибегов. "Потокът на рибите ще бъде променен, а поминъкът на рибарите ще бъде съсипан", допълни председателят на БАЗ.

Обратната теза пък защити Мария Трифонова от Центъра за изследване на демокрацията. Тя уточни, че по темата за изграждане на ВЕИ в Черно море се работи от 4 години. По думите й България изостава в по отношение на производството на енергия от възобновяеми източници.

Според нея е преувеличено, че поставянето на перки ще съсипе туризма и риболова. Тя заяви, че перките биха се позиционирали в изключителна икономическата зона на около 22 км навътре в морето. Те няма да са по цялата ни черноморска акватория, поясни Трифонова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
аз проблем не виждам. и без това няма нужда от фермери, няма да има нужда от рибари. ще адем вентилатори и огледала после дето нищо не произвеждат
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В морето пречат на рибата, в полето на червейте... да ги строят на скали, не могат ли?
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ричи и от риба разбирал. Рибар бил , турист . Пък аз го имах само за ресторантьор - путинопитек и платен провокатор
34
6
 
8
 
! Отговори
Урсула преди 2 месеца
Тези възобновяеми източници на енергия са бъдещето!Нямаме нужда от руски газ или петрол,супер!А на рибарите рибите щяло да избягат,къде ?пак в мрежите на рибарите!
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да слагат, ток, оттук, ток, оттам, възобновяемо също трябва да има. Живея на брега на морето, ако го направят умно, няма да пречи на никой. А на риболова най пречат траловете, дъното е, като магистрала Тракия, равно и безжизнено, всичко е изринато и пустиня.
32
4
 
2
 
! Отговори
Име преди 2 месеца
До 21 от ЮАР. Скоро имаше статия точно за тези "ферми" в Северно море, че са се изпочупили и не било ефективно да се ремонтират и т.н. Има проблем и с рециклирането на подобни перки!
31
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Изтървахме питомото в "Белене" и сега ше гоним рибите из морето че ни е толкоз акъла.
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До от ЮАР. Брадчед, така си са засилил провеично и антиядрено, направо да та назначат за министър на енергетиката. Само има един проблем. Такива големи неща едно време се е строяло само от държавата с нейната държавна мощ. Сега да продаваме на корпорациите всички енергийни мощности ли понеже нямаме такива предприемачи и такава свобода на предприемачество ?
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не знам за рибите в Ч. Море, но тези в. Марица Изток заминават!
28
5
 
6
 
! Отговори
от ЮАР преди 2 месеца
В България има изключително благоприятни условия за новите енергии, защото в едните само Родопи могат да се изградят поне 4-5 ПАВЕЦ като Чаира и Цанков Камък по близо Гигават всяка и това е по-евтино от ядрени реактори със същата мощност. Те не харчат вода, понеже циклират вода от висок към нисък язовир и обратно и загубите на вода са колкото е изпарението от водоемите, което природата дава в излишък. Комбинирано с перки и солари, може да даде много повече енергия, отколкото сега се произвежда.
27
7
 
6
 
! Отговори
от ЮАР преди 2 месеца
Макар и по-скъпи от соларите, вятърните централи имат предимството да работят денем и нощем и особено инсталираните навътре в морето, където вятърът е с голямо постоянство и сила. За България е новост, но в света вече са хиляди, при това много от тях са доста навътре в океаните и са плаващи (фиксирани за дъното с кабели). Кабели за ток под вода не са проблем. Английски фирми ще полагат 4 кабела от Мароко до Англия за пренос на 10 ГВт солар от Сахара към Англия. Това са рутинни технологии.
26
5
 
9
 
! Отговори
от ЮАР преди 2 месеца
Инсталирането на 100-150 вятърни турбини от най-мощните сега действащи, примерно на Сименс, ще даде енергия колкото два 1000 МВт ядрени енергоблока, като това ще струва около 3-5 милиарда долара. При вятърните турбини, цената е около милион долара за мегават, сиреч, милиард за 1000 мегавата (цени от преди 10 години, сега са по-ниски) за наземни инсталации. Затова ги удвоявам, понеже в море са по скъпи, но пак са доста по-евтини от ядрените централи. Чисто и не се нуждае от гориво.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Така за да питаш и да се чудиш
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Никакви перки няма да се изграждат в Чрно море, а вятърни електроцентрали.
23
4
 
7
 
! Отговори
от ЮАР преди 2 месеца
Перките в морета и океани работят денонощно, понеже се подбират места, в които вятърът е силен и сравнително постоянен. Измежду известните начини за получаване на енергия, най-евтин е соларът, също и най-гъвкав, понеже дори индивидуални хора могат да участват с инвестиция и тази цена включва и акумулиращи мощности. На второ място са перките. На трето са ТЕЦ. АЕЦ са след тях, при това без да се отчита цената за съхнанение на отработено гориво и за демонтаж на централа след експл. срок.
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всичко е до пари искат пари като им се дадат млъкват като спреш да даваш пак почват да грачат видяхме ги и фермерите платиха им и си тръгнаха кой е следващия на ред
21
5
 
8
 
! Отговори
от ЮАР преди 2 месеца
Перки в морето вече има с хидяди в Северно Море, край бреговете на Холандия, Дания, Шотландия, Ирландия. Има стотици край Испания, край Китай и пр. Англия изгради два ветропарка по над 1 гигават в морето. В Китай инсталират вече турбини по 18-20 Мвт всяка! В морето край Дания се инсталират турбини Сименс-Гамеса по 18 Мвт всяка. 50 такива турбини правят един голям ядрен реактор по мощ, но на доста по-ниска цена (два-три ПЪТИ по-ниска). В морета и океани вятърът е силен и доста постоянен.
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хора инвестирайте докато можете че след още 26г. Ще ревете но вече ще е късно ресурсите не са вечни петрола гъста ще стават още по скъпи а ние още по бедни щото чакаме някой друг да ни го ....
19
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
направете стотици перки по морето, ще е яко а и ще прецокате безаналоговите десантни кораби.
18
7
 
11
 
! Отговори
от ЮАР преди 2 месеца
Когато дъното е на около 50 метра дълбочина, пилоните на турбините са изградени въху дъното. По-далечните турбини, при по-големи дълбочини са плаващи и поплавъкът е продължение на пилона надолу във водата. Ансамбълът е закотвен за дъното с три или четири стоманени кабела. Такива има стотици в Испания в дълбоки води на Атлантика. Токът идва до сушата с кабел и не е проблем. Рибите по никой начин не се смущават. Важно е да не се виждат от брега при изгрев, за да не смущават окото.