Вятърните перки в морето ще пропъдят рибата и ще съсипят рибарите

Браншът иска изтегляне на законопроекта
14 фев 2024 15:43, Петър Бойчев
57
Вятърните перки в морето ще пропъдят рибата и ще съсипят рибарите
Снимка БГНЕС

Има огромна дупка в комуникацията. Браншът иска изтегляне на законопроекта за изграждане на перки в Черно море. Трябва да се седне на масата и да се проведе сериозен разговор със заинтересованите страни. Към момента чуваме само как всичко е прекрасно, а негативите се крият. Това заяви пред bTV председателят на Българска асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Според него перките и туризма са несъвместими. Законът за енергията от възобновяеми източници в морските пространства е бил приет светкавично на първо четене и то на тъмно. Алибегов подчерта, че засегнатите бизнеси са били поканени на среща след това, на която обаче не е присъствал вносителя на законопроекта Ивайло Мирчев от ПП-ДБ.

Ричард Алибегов посочи, че всички становища на бранша за законопроекта са отрицателни. Той допълни и че няма яснота на какво разстояние в морето биха се изградили въпросните перки и дали те ще се виждат от брега.

В Европа перките в морето са в индустриални зони. В Испания няма перки, всички сме били в Гърция - там перки виждали ли сте? Дания е една от най-развитите страни за вятърна енергия, но там летен сезон няма, нямат притеснения, каза Алибегов. "Потокът на рибите ще бъде променен, а поминъкът на рибарите ще бъде съсипан", допълни председателят на БАЗ.

Обратната теза пък защити Мария Трифонова от Центъра за изследване на демокрацията. Тя уточни, че по темата за изграждане на ВЕИ в Черно море се работи от 4 години. По думите й България изостава в по отношение на производството на енергия от възобновяеми източници.

Според нея е преувеличено, че поставянето на перки ще съсипе туризма и риболова. Тя заяви, че перките биха се позиционирали в изключителна икономическата зона на около 22 км навътре в морето. Те няма да са по цялата ни черноморска акватория, поясни Трифонова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
7
 
2
 
! Отговори
перки в морето преди 2 месеца
ами да си ги поема месното бедняшко просещо енерго . що богатаките енерга на софянци да ги плащат 50 години . референдум . Стачка .
16
2
 
8
 
! Отговори
морски преди 2 месеца
До ФРИЗЕРА ами рибата в кръчмите е от предКовидно време. НЕ е от 10 години.
15
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Никой няма да ви пита. Колкото питат и земеделците за тоновете битов *** вкарван всекидневно и депониран по Нашата плодородна земя. Колкото питаха хората да приемат ли мигрантите ,а от вчера самолетите вече ги докарват. Колкото питах и за огромноте заеми за да се дават помощи на бежанците , а пенсионерите в България едва кретат. Не им дреме за хората на тези шопари/ки в политиката!!!
14
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 12. Добре е, че си чувал за Санчо Панса, но защо не си се научил да пишеш? Да знаеш само буквите не е достатъчно.
13
1
 
3
 
! Отговори
Токо преди 2 месеца
Трактор влезе във гората - горския за скрап го прати. Да не се филмира брата, всички знаем ги нещата.
12
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Преди няколко години бяхме в края на септември на палатка и ги гледахме как се ловът риби с бомби но виж корабите перки немат разливите на петролни танкери не вредят изсипването на мазут е полезен и още много полезни отрови хвърляме в морето но вятърните мелници са врагове на Санчо Панса
11
5
 
14
 
! Отговори
ФРИЗЕРА преди 2 месеца
Каква риба ве?! Аз колкото пъти да ида на море у нас все ми предлагат риба търкаляна по 10 годин из фризерите.....вие за прясна риба ми говорите...по Турция, Гърция може и да има, ама у нас е замразена за вечни времена....тип мумия.
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Интересно ми е при 22км на вътре в морето, каква е дълбочината и как ще се монтират ?
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ричард АлченГЕРБов ли ?! Пак ли този ненаситник бре ?!?!
8
8
 
10
 
! Отговори
българина преди 2 месеца
никой бранш не е доволен от предателските действия на всички фронтове, но всички гласуват за тях! затова българина трябва да бъде мачкан като животно, само тогава му идва акъла
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А не трябва ли и кабели да се опънат до брега, за да стига тока до сушата?
6
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А защо не се споменава, че тези ветрогенераторни полета ще се изграждат и експлоатират от фирма на Ахмед Доган. Затова и именно Иво Мирчев е внесъл законопроекта. От както ходи на Росенец, Мирчев и Доган станаха добри приятели и бизнес партньори.
5
3
 
6
 
! Отговори
Новото бъдеще преди 2 месеца
До Йордан ....... Който го прави ще е богат . А който го позва че си брои хапките.
4
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Къде ше избяга рибата - перките пречат само на гаргите и гларусите :)))
3
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
У Кауфланд риба бол - само пари да имаш :)))
2
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Рибарите са корави морски хора. Зная как да се справят с корабите за набиване на пилони още в началото...
1
2
 
16
 
! Отговори
Йордан преди 2 месеца
Електричеството е новия петрол. Който има електричество, ще е богат.