Етнограф: Болест, която не се лекува с ракия, значи е нелечима

Виното може да стане от само себе си, ракията изисква намесата на човек
Обновена: 15 фев 2024 09:49 | 15 фев 2024 09:49, Петър Бойчев
47
Етнограф: Болест, която не се лекува с ракия, значи е нелечима
Снимка БНТ

Няма чужденец, който да не свързва България с ракията. Оказва се обаче, че не е наша. Появява се през 8-и век, а спорът е между персийски и арабски алхимици.

"Алхимици, които са искали да получат не злато по изкуствен начин, а жива вода, но забележете – всичко е само с една единствена цел получаването на медицински еликсири. Нещо, което не се лекува с ракия, значи е нелечимо. Но знаете кога едно нещо е лекарство, кога е отрова – всичко зависи от мярката", каза за БНТ доц. д-р Ангел Янков, етнограф.

По-късно, когато ракията се превръща в удоволствие, получава и името си. "Предполага се, че идва от арабската дума "ракъ", което означава пот и тук вече са интерпретациите – заради капките, които капят на казана или според други, че като пиеш ракия се изпотяваш", разказва доц. д-р Ангел Янков.

И ако днес свързваме любовта с виното, то назад в българския фолклор е ракията. "Ракията кога има обредна функция, силна сакрална функция - когато се създава нещо ново. Това е първата брачна нощ, тогава се пие блага ракия. Ракията вече е културен продукт, виното може да стане от само себе си, а ракията вече изисква намесата на човек", каза още етнографът.

А ракиджийската култура не изчезва, напротив. Иван Пеев е пето поколение в семейство на любители на огнената напитка, които я произвеждат за домашна употреба: "Първият казан, самостоятелен, беше да кажем някъде на 18 г. бях... Най-вече радостта, която тази напитка предизвиква на масата, когато се събере цялото семейство и всеки започне да се хвали кой каква ракия е произвел, от какви плодове и оттам се запали и моят интерес."

Сам се грижи и за семейното лозе: "Гроздето е според това каква реколта имаме всяка година. Някой път повече мускат, някой път хамбургски мискет. Имаме лозя в Поморийско, които са различни, не е само един сорт, така че може да се каже, че е букет от различни сортове."

Първо да започнем с това, че ние си имаме в нашия музей казан за ракия. Това е моят семеен казан всъщност, от баща ми, вечна му памет, останал. Помолихме бургаските поети да ни дойдат на гости, направихме демонстрацията за ракията и бургаските поети, докато тече тази демонстрация, написаха 20 стихотворения, които да отпечатаме в книжка и всъщност тази книжка се превърна в нещо изключително любопитно, понеже дори от Лом ни се обадиха и поискаха книжка за там, за да подаряват", разказа Милен Николов, директор на Регионален исторически музей – Бургас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до 40 Ами не е алкохолизъм бе 100 грама ракия на ден. Даже не е и пиянство.То тогава 90 % от мъжете са алкохолици по твоята логика. Смееешник!
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Евала
39
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Знаеш, че нещо не е наред с една нация, когато ползва алкохола за лекарство. Все още има хора, които си мислят, че по едно малко на ден е за здраве и че това не е алкохолизъм.
38
2
 
4
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 2 месеца
Бай Ганйо се лекува с ракия но "мафията с бели престилки" е виновна като умре в болницата.
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бе те и някои китайци си мислят, че байцзюто лекува, ама като ги видиш с какви генетични дефекти са украсили и себе си, и децата си... А си е същата рецепта, но с ориз.
36
0
 
4
 
! Отговори
едни са компетентни преди 2 месеца
кадри, други са назначени там само за да са на заплата някъде. Отдавна не ми се е случвало да работя в общ проект с хора от този институт и не знам кой от двата типа кадри надделява там сега. Но познавам добре българската традиционна народна култура и мога да кажа на г-н доцента, че в ритуалите виното присъства почти винаги, и в словесното народно творчество често се споменава вино, а ракия - много рядко. Ще го посъветвам да разговаря с историци относно културата на виното по нашите земи.
35
0
 
3
 
! Отговори
Египет преди 2 месеца
Още древните фараони и фараонки са пиели алкохол. Има открити делви със вино на 5000 години. Остатъци , но вино.
34
0
 
4
 
! Отговори
Ще припомня още преди 2 месеца
и това, че преименуваха Етнографския институт на Институт по етнология и фолклористика, като го сляха с Института по фолклор. В БАН са виртуози по такива реорганизации и ги представят като реформи в науката. Сега не знам какъв е халът на етнографите там, но ще припомня това, че навремето публикуваха Енциклопедия Българска народна медицина. Претърпя две издания и трудно се намира. Част от текстовете й са на високо ниво, други са гола вода, защото и в този институт, както ии навсякъде другаде едни
33
0
 
4
 
! Отговори
Ще припомня, че преди 2 месеца
В старо време българите са разтривали болните хора с ракия вярвайки, че това ще извади болестта от телата им. Може би в основата на това вярване е лечебната сила на загряването при настинка. Не го познавам този човек с научните титли и не мога да преценя що за специалист е, но знам две неща. Когато навремето беше на кантар дали да закрият БАН, тогава Етнографският институт се оказа на последно място по брой на публикации и по темпове на развитие на младите кадри. После го преименуваха на Инст
32
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Господин Балкански се лекувал с ракия, хахаха... Защо ли не ме учудва. Сигурно копира идеята от североизточните копейки - там е национален спорт кой ще е пръв с цироза. Напомня ми, когато Тръмп каза на последователите си МАГАрета да пият белина против ковид и се натръшкаха. Същото количество мозък е необходимо да имаш и тук, че да пиеш нещо токсично и да си мислиш, че ще ти излекува болестите...
31
4
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 2 месеца
Здравословно и алкохол. Смях.
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Олимпий Панов - има ли изискване какъв цвят да са тези "бои" или това не се споменава в "мъдростта"?
29
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
от 31 до смееешника 30
28
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до 31 А ти осъзна ли ФАКТА, който ти казах??? Че има столетници които цял живот са пиели домашна ракия с МЯРКА??? А????
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 29 - а ти осъзна ли, че слушаш ЕТНОГРАФ, който ти говори за медицина?! И пак повтарям - фактът, че само подскачаш и обиждаш, само показва, че няма какво да кажеш, но пък много ти се иска. А защо не се получава - на това трябва ти да си отговориш сам.
26
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
доц. д-р Ангел Янков е етнограф и няма общо с медицинската наука.
25
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до 28 Мозък, ЧЕТИ: "Нещо, което не се лекува с ракия, значи е нелечимо. Но знаете кога едно нещо е лекарство, кога е отрова всичко зависи от мярката", каза за БНТ доц. д-р Ангел Янков, етнограф." Това иска да ти каже човека. Че всичко стига до МЯРКАТА. Има столетници които цял живот са пиели по 100 грама домашна ракия на ден, тоест с мярка, мозък! Осъзна ли сега колко си смеееешен?
24
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 26 - аз не упреквам хората, че пият, а че се опитват да убедят другите, че алкохолът бил някакво вълшебно лекарство (както пише в "статията"). Но като те гледам как подскачаш и обиждаш, явно едната ракия ти е останала да й се радваш.
23
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен:ти да не би да имаш проблем с храносмилателните ензими,че се наливаш с ракия, тогава?"==>Нито имам проблем с храносмилателните ензими,нито се наливам с ракия.Съответните количества алкохол се дават на хора изтощени от болест или по друга причина по време на война или бедствие защото доставят на организма директно и бързо енергия с минимални енергийни разходи от страна на самия организъм.Ясно написах,че дозата прави отровата,ама тоя прочел,че се наливам.Здравословно живее явно.
22
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до 24 Ами едното вреди на здравето и другото ве, акъл. И казвам ако ти си пушач аз никога няма те упрекна че пушиш, както съм пияч, но непушач, но ти ще ме упрекнеш че съм пияч. Кое не разбра веее, мозъъък? Не упреквай хората че пият, мозъъък. С какво ти вредят на теб лично, мозъъък?