Връщат ни двойния убиец от "Соло" от Ташкент на 1 март

Илиян Тодоров ще бъде екстрадиран 13 години след като избяга
Обновена: 16 фев 2024 16:32 | 16 фев 2024 16:22, Петър Бойчев
21
Връщат ни двойния убиец от "Соло" от Ташкент на 1 март
Снимка БГНЕС

На 1 март Илиян Тодоров, който е осъден за двойното убийство пред дискотека "Соло", ще бъде върнат в България от Узбекистан с полет през Мюнхен. Това съобщи и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов.

Жестокото двойно убийство на Кирил Въжаров и Васил Александров беше извършено в ранните часове на 18 април 2009 г. в центъра на София след спречкване на две компании. Намушкан от Тодоров, 21-годишният Кирил Въжаров, вратар на националния отбор по хокей на лед, издъхва на място, а 24-годишният Васил Александров - в линейката на път за болница. Тежко ранен е приятелят им Кирил Димитров, припомня "Сега".

Илиян Тодоров беше задържан в Узбекистан в началото на март м.г., при опит да напусне страната през летището в Ташкент с полет за Истанбул. При гранична проверка, летищните власти са установили, че Тодоров използва фалшив руски паспорт и са го задържали. Установили реалната му самоличност и тогава разбират, че Тодоров е издирван с червена бюлетина на Интерпол.

Върховната касационна прокуратура поиска екстрадицията на Тодоров, за да изтърпи той в България доживотната си присъда. Срещу Тодоров обаче е беше образувано дело в Узбекистан заради фалшивия паспорт и той беше осъден в Ташкент на 5 години и 1 месец затвор.

Той обаче беше амнистиран от президента Шавкат Мирзийоев, след което той беше задържан, за да бъде екстрадиран. Илиян Тодоров беше в неизвестност от края на 2011 година.

На 9 декември 2011 г. съдия Румяна Ченалова от Софийски градски съд оправда Тодоров с мотива, че вината му не била доказана. Присъдата обаче бе подписана с особено мнение от едната съдийка в състава - Мария Дончева. С оправдателната присъда Тодоров беше пуснат на свобода.

Софийският апелативен съд събори присъдата на Ченалова и прие, че има доказателства за вината на Тодоров. Той беше осъден на доживотен затвор, както и да плати по 150 000 лева обезщетение за семействата на убитите Кирил Въжаров и Васил Александров и 50 000 лева на ранения Кирил Димитров.

Илиян Тодоров не се появи на нито едно заседание по делото на втората инстанция. Чрез адвоката му присъдата на Софийския апелативен съд беше обжалвана пред ВКС. На 4 декември 2013 година Върховният касационен съд окончателно потвърди присъдата му. Дни по-късно се оказа, че от "Охрана на съдебната власт" не могат да намерят Тодоров, за да го приведат в затвора в София. Той беше в неизвестност до задържането му в Узбекистан тази година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Този случай от преди 15 години е много неясен. Там, групата от която са починалите момчета беше нападнала другата група. И двете групи пияни, едните спортисти, другите компютърни специалисти.
18
4
 
7
 
! Отговори
Иван преди 2 месеца
Гаранция ще го изтървете пак. Смешна история. Нека обаче да се чуе и неговата версия, щото ако двама спортисти са го нападнали и се е защитавал може нещата да не са точно така, както ни ги представят!
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 4 - Аминскарали са се нещо, сбила са се и така ...
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Едно време учихме Кали за самозащита, но след този случай рязко спаднаха посетителите и закриха клуба.
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Трябвало е да остане 5 години в затвора в Ташкент, таман узбеките да го разработят ана лно, щото тук при този съд може и жертва да излезе.
14
2
 
6
 
! Отговори
СТАЛИН СЕ ЗАВРЪЩА преди 2 месеца
Тази която го оправдава- ченалова я пратете в някой приют за бездомни кучета да я яздът в черния и ауспух докато не издъхне.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Поне един питав съдия има либв тази държава или всички са като някакви богове и не смеят да ги пипнат
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да видим сега кой ще е следващия съдия, който ще го пусне на свобода! Я за добро поведение, я заради "допуснати процесуални пропуски"....!
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А за Брендо украинците нещо се разсеяха та чак и паспорт му издадоха
10
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Неслучайно амнистиран, защото цял свят знае, че е невинен. Сам се справя с двама, търсещи си го. Като героят Джок Полфрийман, размазващ няколко хулигана.
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ПЪРВАНОВ ДА ПОСРЕЩНЕ ДЕТЕТО НА БРАТОВЧЕДА!ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА ДА ПОКАНЯТ СЪДИЯ ЧЕНАЛОВА! ДА ОБЯСНЯВА КАК Е ЗАЩИТИЛА ДЕТЕНЦЕТО НА ДРУГАРЯ ОТ БСП ПЕРНИК! МАФИЯТА Е В СЪДИИСКАТА ГИЛДИЯ! ПРОВЕРКА НА СМЕТКИТЕ ИМОТИТЕ И УВОЛНЕНИЕ!
8
3
 
11
 
! Отговори
Ти дни все хубави преди 2 месеца
хора идват у нас. Убийци, мигранти, Камерън...
7
1
 
15
 
! Отговори
Бай Ставри преди 2 месеца
Бай Ставри го чака. А тая "принцеса" съдия Чаналова дето го е оправдала нещо много е съмнителна!!! Но то в БГ е темида е в будна кома
6
3
 
8
 
! Отговори
Малко ли са у БГ преди 2 месеца
Та ще внасяме и убийци?
5
2
 
11
 
! Отговори
Нотариуса преди 2 месеца
Правилно! Крайно време беше да го пуснем на свобода.
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А защо ги е утрепал :)))
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще го докарат в България да го пуснат на свобода.
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще си плати и ще го пуснат. Това каква новина е?
1
0
 
18
 
! Отговори
Баба Марта преди 2 месеца
Щом е на първи март, да предвидят и мартеничка за него.