Кой допусна мобилните оператори да качат цените с 10% през 2023 г.?

Маргаритов обвини институциите в бездействие
41
Кой допусна мобилните оператори да качат цените с 10% през 2023 г.?
Снимка: Pixabay

Колективният иск може да има успех и да даде резултат, стига да се подходи към предявяването на такъв иск професионално, а не с фойерверки и големи кашони.

Това заяви пред БНР Димитър Маргаритов, бивш председател на Комисията за защита на потребителите и бивш заместник-министър на икономиката, по повод колективните искове, внесени в съда от гражданската платформа "Изправи се.БГ" срещу неравноправни клаузи в договорите с мобилните оператори, през които едностранно се индексират цените. Маргаритов призова Мая Манолова да не замесва името му "в нейния евтин политически шантаж и в нейните политически водевили".

Много се спекулира с това какво е било направено и какво не през декември и януари 2021-2022 г., когато мобилните оператори решиха за първи път от 10 години да се възползват от клаузата си за индексация с обявената от НСИ инфлация, но за две години наведнъж, обясни Маргаритов.

"Тогава това им беше забранено, в резултат на което вместо със 7%, както имаха намерения да индексират цените, цените се повишиха с 3%. Това беше в ситуация, в която 10 години цените не бяха вдигани на това основание. През следващите 2 години обаче видяхме коренно различна картина. Бездействието на институциите позволи през 2023-та мобилните оператори да вдигнат цените с около 10% и същото намерение поне да изразят сега, за 2024-та", каза той.

През 2023-та обективните икономически обстоятелства са доста по-различни, отбеляза Димитър Маргаритов, като припомни, че "през изминалите години тези икономически оператори получаваха помощ, компенсации, стимули от държавата под формата на различни финансови механизми, които имаха за цел да им оптимизират разходите".

"И всичко това като аргумент може да бъде използвано, за да се претендира, че тази клауза е неравноправна, предвид факта, че тези оператори са се видели в едно привилегировано положение, а същевременно искат да вземат от потребителите онова, с което самите потребители са били натоварени като инфлационно напрежение", посочи той.

Маргаритов обяви за цинично да се претендира, че "нямало клауза за дефлация". Според него ако има такава, "ще имаме мъртъв текст, а ефектът ще бъде нулев".

Бившият председател на КЗП смята, че може "със законодателни мерки да се пипне малко в цялата тази материя – има какво да се подобри в законодателството".

"Да се помисли в материята за по-масовите услуги, каквито са комуникационните, да се търси сметка за онова, което всички ние сме виждали в офисите на всеки един мобилен оператор – съзнателната политика на висшия мениджмънт, която се спуска до най-последния служител, потребителите да бъдат вкарвани в заблуждение и принуждавани да подписват, без да знаят точно какво подписват и накрая да се видят обрамчени с безброй много услуги, които те изобщо не ползват, но за които плащат", коментира Маргаритов.

Потребителите не са длъжни да преподписват договорите, а много често манипулацията започва именно с това, уточни Маргаритов. По думите му, след изтичането на срока на договора той  се трансформира в безсрочен и винаги може да се прекрати с едномесечно предизвестие, без да се дължат каквито и да било неустойки.
В България не добива популярност практиката за предплащане на услугите с преносимост на номера, "защото е много по-добре да държим хората със срочни договори", подчерта Маргаритов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: мобилни операторицени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Киро преди 2 месеца
Маргаритов да не е бил в КЗК комисия за защита на крадците
32
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Доставям ти пренос до Х абонати за услугите, които предлагаш, натоварваш мрежата на У%, плащаш Z цена на това. Ако ти е скъпо - спираш безплатните услуги или товариш рекламодателите и крайните клиенти. Искаш да гледаш ютюб - плащаш си, не гледаш ютюб не си плащаш. Интернет става като жицата за ток или като тръбопровода за вода. Другия вариант е както беше през 2000-та - на трафик, на импулси и т.н. Ползваш много - плащаш много, ползваш малко - плащаш малко.
31
0
 
6
 
! Отговори
A1 ,V com преди 2 месеца
Защо при един моб. оператор инфлацията е 4 % а при друг е 20% ?
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Също е вярно, че сключения договор е сключен договор и е абсолютна наглост да се променят условията по него. Вярна е и нелоялната практика за непоискани платени допълнителни услуги. Мелодииката за свободно е 50ст на месец, умножено по 3-4 милиона! Непоисканите услуги, които се активират със СМС от рода на вече си абониран, напиши стоп за да се откажеш) които се таксуват на 5-6лв на абонат! Не това е начина да се печели. Да натиснат гугъл, амазон, майкрософт, фейсбук да си плащат за пренос.
29
0
 
3
 
! Отговори
Клуб ЕСЕС преди 2 месеца
Как кой всичко от посолството на САЩ се пренася в клуб ЕСЕС ОТ ТАМ КЪМ ПРОСТИЯ НАРОДЕЦ.В ПАРЛАМЕНТА ОЧЕВАДНО НИЩО НЕ СЕ РЕШАВА ВЕЧЕ!!!
28
8
 
1
 
! Отговори
До Алекс преди 2 месеца
Обаче е вярно и другото - 3 паралелни мобилни мрежи в България са безумно много. Мрежата трябва да се обедини като една и трите мобилни оператора да я споделят и да си делят разходите. Отделно, че цените за Интернет на крайните потребители са смешни. Преди 20 години месечния абонамент (за смешна и прекъсваща с дни услуга) беше около 20лв. При минимална заплата под 300лв.
27
0
 
2
 
! Отговори
До Алекс преди 2 месеца
Не говорим за наеми за базови станции по покриви и кули,помещения на офиси и централен офис.А за лицензите за честотите,там е брутално перо,като сложиш и заплатите на персонала, който няма как да е малък и цифрата набъбва още и още.Този бизнес модел е грешен.Не може заради това,че ютюб предлага 4К видео съдържание,целия свят да инвестира десетки милиарди в мрежа или,че Амазон са решили да правят облаци и искат свързаност.Като предлагаш съдържание,достави си го сам на клиентите или плащай %
26
5
 
1
 
! Отговори
До Алекс преди 2 месеца
Телеком бизнеса не е печеливш.Големите международни телекоми имат десетки, дори стотици милиарди долари дълг.Оборудването се сменя изцяло на няколко години,капацитетите се покачват експоненциално, замисли се, само преди 10 години имаше 3G,преди 6-7 4G,преди 2-3 5G. Тук си говорим за изцяло подновяване на мрежовото оборудване,един телеком добре окомплектован рутер струва над 1М (и десетки хиляди годишна подръжка), а са нужни стотици такива.Преди 10 години 10Gbps линия беше стандарт, сега 100/400Г
25
10
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 2 месеца
Имаш фурна и печеш хляб.Брашно,ток и гориво поскъпват.Обаче ти не пипаш цената на хляба.Колко ще издържиш,преди да фалираш? Защо си мислим,че икономическите закони не се отнасят за мобилните оператори?
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Въпреки червената лампичка използвам паричните фондове на револют (към фиделити в случая). 3.86% годишна лихва на еврова сметка и малко над 5% на доларова такава. Лихвата се изплаща ежедневно, може да теглиш/внасяш без такси постоянно.
23
0
 
2
 
! Отговори
До 24 преди 2 месеца
Каква е картата и от коя банка? Кешбека е страхотно нещо, лошото е, че този на револют е едва 0.1% (за плащания в ЕС)
22
0
 
1
 
! Отговори
До тие с революта преди 2 месеца
И как правите плащания към НАП с револют?А къде е така чакания от петилетка български IBAN? Да, револют не е лош, но си има и кусури, има и червени лампички, най-ярката от които е забавянето на финансовите резултати в последните ДВЕ ПОРЕДНИ години.
21
0
 
1
 
! Отговори
до 22 преди 2 месеца
Картова авторизация от кредитната ми карта. Няма такса. Но кредитната ми карта е на банка, факт. Като тегля чертата от кешбек по нея печеля по около 2000лв. годишно, като приспаднем всички банкови такси за каквито се сетя услуги. Носи само дивиденти. Дори самата авторизация към Revolut ми носи кешбек :-)
20
0
 
1
 
! Отговори
до 22 преди 2 месеца
Защо аз да превеждам пари в собствената си сметка?! Превеждат ми други хора- работодател, клиенти, приятели. Защо аз да превеждам, не разбирам?!
19
0
 
5
 
! Отговори
Do 19 преди 2 месеца
Revolut работи навсякъде, прав си. През последните години не е имало случай да няма къде да платя безкасово из цял свят. А нужни ли са пари в брой- ей го на всеки ъгъл банкоматът. Не използвам само Revolut- не ми е изгоден, златна кредитна карта ми носи повече дивиденти и бенефити, особено при пътуване. Но иначе си прав. А за пенсионери Revolut е наистина смислен, защото за тези бедни хора и 5лв. на месец са много.
18
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Логично е цените да се покачат, след като има ръст на заплатите. В един телеком, освен функционално неграмотните девойки из фронт офисите, работят и мрежови архитекти, ИТ спецове, маркетинг специалисти- все кадърни и образовани хора, които ще си намерят на часа по-добре платена работа, ако телекомът не им вдигне заплатите (не че в телекомите са wow заплатите, но си има ръст). Логично и най лесно да се вдигне ревенюто- качването на таксите. Имате си го в договора, който сте подписали.
17
0
 
3
 
! Отговори
до 15 преди 2 месеца
Дай 1 пример, в който не можеш да използваш Револют. Не знам такъв. Прощавай, родителите ми пенсионери го използват и плащат през NFC всичко... Банкова сметка?! Да, главчо, в Револют банк- безплатна...
16
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как кой допусна?! Допусна го управляващата коалиция ДПС-ГЕРБ-СДС-ПП-ДБ.
15
2
 
6
 
! Отговори
кико преди 2 месеца
Замислете се кога преди е скачал някой против цени на нещо? Ама Мая как скача .. сякъш са отскубнали нещо от дупарината и. Явно са сменили комисионра телефонджиите и сега някои е недоволен.
14
0
 
14
 
! Отговори
slon преди 2 месеца
Кои са тези банки в България които нямат такси.Посочете ги.