Заплатите на жените у нас с 12,6% по-ниски от тези на мъжете

Разликата във възнагражденията продължава да расте
Обновена: 20 фев 2024 14:55 | 20 фев 2024 14:55, Камелия Цветанова
52
Заплатите на жените у нас с 12,6% по-ниски от тези на мъжете
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Жените у нас получават средно с 12,6 на сто по-ниско възнаграждение от това на мъжете, сочат най-новите данни на Националния статистически институт.

Те са за средното почасово възнаграждение по пол за 2022 година. За сравнение през 2021-а година разликата в заплащането е била 11,8 на сто в полза на мъжете.

През 2022-ра година е най-голяма разликата в почасовото възнаграждение между половете във финансовите и застрахователните дейности – там жените получават с над 30 процента по-малко от мъжете.

Следва икономическата дейност "Хуманно здравеопазване и социална работа", където жените са с 24 процента по-нископлатени, допълва БНР.

Жените са по-високоплатени от мъжете само в три сфери, сочат данните. Това са административни и спомагателни дейности  - с 20 процента превес във възнаграждението, строителство – 16 на сто и операции с недвижими имоти – 10 процента.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: мъжеженизаплати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
4
 
4
 
! Отговори
До В2 преди 2 месеца
Мислителю! Знаеш ли колко младежи нямат нужда да бъдат поддържани, защото са естествено хубави, привлекателни, атлетични и мъжествени заради младостта си? Достатъчно е само да са научени да поддържат перфектна лична хигиена. Не е нужно изкуствено градят самочувствие, защото са си уверени по естествен начин поради младостта и наивността си. На тях статус не им е нужен.Те са най-най-желани и от девойките, и от зрелите жени. Те са ти най-сериозните съперници, не чичко-Паричковците и големите шефове
49
5
 
4
 
! Отговори
Една българка преди 2 месеца
Все се надявах, че ще приличаме на ЕС, но пак сме последни и по този показател.
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Продължение - исках да кажа след като жената до теб не е до теб и с теб при провали, няма да е с теб и при успехи. Това е положението! Да не говорим, че богатите мъже абсолютно винаги си имат и любовници, а жените им си траят и търпят това, за да не загубят охолния живот, ако се разведат...Скоро един приятел шкартира жена си, понеже се усети, че го ползва само за банкомат..
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма равенство в пенсионната възраст. Няма равенство.
46
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Жената иска мъжът да изкарва повече. Затова.
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз, като преподавател, казвам на младите момчета да си търсят сигурни, оправни, независими, работещи и финансово отговорни жени! Защото семейството е отговорност и на двамата по равно, включително и финансовата част. Това, че мъжът следва да изкарва парите и да осигурява изцяло финансово семейството, са отдавна заминали влакове! Ако жената разчита изцяло на теб да я издържаш - чао! Също ако казва, че мъжът трябва да е "силен" и сам да се справя с трудностите! След като не е до теб при провали..
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мъжете имат повече разходи за жени. Жените искат мъжете да плащат.
43
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Жените искат по-богати мъже и държавата трябва да плаща повече на мъжете, за да са доволни жените.
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 42 : Никой не плаща за кудкудякане и телефонене в работно време. А повечето това правят.
41
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Жените също така процентно са по ниски от мъжете това е толкова несправедливо.
40
3
 
9
 
! Отговори
B2 преди 2 месеца
Мъжете винаги ще изкарват повече пари поради две причини:1. По-заплатените професии повече им се отдават (инженерство, ИТ, строителство...).2. В сексуален аспект една жена е желана ако е красива, невинна и добра. Един мъж е желан ако е поддържан, уверен и със СТАТУС. Последното е тясно свързано със ваденето на пари. Заради това мъжете винаги са по-мотивирани от жените да изкарват все повече и повече пари (иначе много по трудно ще се оженят, имат деца и т.н.)
39
6
 
5
 
! Отговори
До 33 преди 2 месеца
До до 30 - Льольо, според теб домакинската работа не изисква ли ум, трудолюбие, находчивост, учене на различни дейности и т.н.? Много жени успешно я съчетават със служебната си дейност. Хем носи у дома пари колкото съпруга си, че дори и повече, хем успява да създаде уют и вкусно да храни семейството. Не споменавам за раждането и отглеждането на деца, защото половината тук ще ревнете, че това не е кой знае какъв принос. Хайде, остани със здраве и се вайкай тук колкото искаш, аз съм на работа.
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо тогава във всяка паралелка в училище и във всеки випуск във ВУЗ момичетата са с по-висок успех? - защото жените имат предимно индуктивно мислене (от цялото към частното), а мъжете предимно дедуктивно (от частното към цялото), а информацията в училище се подава индуктивно. Двата пола са еднакво умни, но с различен подход към информацията, който е еднакво необходим за еволюцията, защото в природата мъжът и жената решават различни задачи. В цивилизацията е различно.
37
0
 
1
 
! Отговори
Ха ха ха ха ха преди 2 месеца
До аььаьаьа - Мъжете колко изкарват в същия бранш? Или не са конкурентноспособни като жигола? Защото и в тази професия интелектът не е за подценяване.
36
0
 
2
 
! Отговори
Ха ха ха ха преди 2 месеца
До ьааьаь - Защо тогава във всяка паралелка в училище и във всеки випуск във ВУЗ момичетата са с по-висок успех? Изключенията са единици.
35
4
 
3
 
! Отговори
Браво, чехльо! преди 2 месеца
До ДЖО МИРИЗЛИВИЯ ЧЕХЪЛ - Каква е твоята фирма? Купуваш на едро семена за цветя и зеленчуци и у дома си ги насипваш в пликчетата, в които после ги продаваш на Женския пазар? И ако този твой бизнес се разрастне, ти ще можеш да си позволиш само да си седиш вкъщи и да насипваш семената в пликчета, а някой друг ще наемеш, за да ги продава на пазара? И ако този друг е жена, ще й плащаш по-малко, отколкото би платил на мъж да върши същата работа? Това ли ни казваш? Голям мъжкар си бил ти бе, браво!
34
3
 
0
 
! Отговори
до 32 преди 2 месеца
По 20к Е на месец не правят в Амстердам. А доста по-малко след данъци. Горе-долу колкото програмист на четвърт работен ден.
33
2
 
2
 
! Отговори
До 8 преди 2 месеца
Забравяш, че вече и мъжете имат правоо да ползват отпуската, която се полага за отглеждане на дете, както и болничните, когато то се разболее. По едно време така се спасяваха от мизерия онези мъже, които по независещи от тях причини оставаха без работа, а съпругата имаше такава. Но на някои им се услади и дори когато се появи възможност да почнат работа, предпочетоха да пърхат около детето, а жените им да излизат от дома преди 7.00 ч. сутринта при минусови температури и в зле осветени квартали.
32
4
 
7
 
! Отговори
до 30 преди 2 месеца
Гротеска, но за жалост самата истина. Това е нашето патриархално семейство. Тъжно, но факт. Наистина картинката е жени, неработещи нищо неуки и мързеливи, на които в празните глави е само домакинската работа и един дебел мъж, който не похваща нищо вкъщи, носи малко пари и се налива като смок. Учете момичетата си, че това е грешно и до подобни бездарници да не се доближават- няма да прокопсат.
31
6
 
3
 
! Отговори
аььаьаьа преди 2 месеца
Да ходят жени в Амстердам. Там правят по 20К еуро на месец. Познавам много такива. И съм им бил и клиент. Добри са, заслужават си парите.