Дарявайте! Критичен е недостигът на кръв в страната

Броят на кръводарителите намалява драстично, каза д-р Николай Андреев
22 фев 2024 13:55, Анисия Иванова
63
Дарявайте! Критичен е недостигът на кръв в страната
Снимка: БГНЕС

Районният център по трансфузионна хематология в Плевен има спешна нужда от кръводарители. Броят на кръводарителите намалява драстично навсякъде.

"Няма кръв. Болници, които се откриват, искат да получават клинични пътеки, ресурс от Здравната каса. Обаче кръводарителите са 170 000 (за цялата страна – бел. ред.). Не можем да ги надскочим. Една операция изисква кръв", коментира пред БНР д-р Николай Андреев, директор на Районния център за трансфузионна хематология в Плевен.

Той определя положението като критично. Отчита, че броят на болничните заведения расте, а този на кръводарителите намалява.

За Плевенско през изминалите 2-3 години кръводарители са били 8800. 94 на сто от тях са близки на пациенти, "поставени в шах", посочва д-р Андреев.

"Отиваме в предприятия, отиваме при директора: "Моля ви, пуснете нашите хора за кръводаряване, да направим агитация!", "О, не, не може, д-р Андреев!" Попитал неговите хора, те казали: "Сега не можем да дадем". Като дойдат 4-5 дни празници, косата ми настръхва, защото хората карат като луди колите си, докарват в спешните отделения и като нямаме кръв? Сега сме останали с два сака А положителна. Просто нямаме кръв! Няма също в централния кръвен център. Просто няма откъде да дойде."

Според д-р Николай Андреев манталитетът на българина е - държавата е длъжна, но тя не е длъжна. Затова лекарят призовава – дари кръв сега, защото след време ще ти се наложи – няма откъде да дойде тази кръв.

"Манталитетът на българина не е да помага", прави песимистична равносметка той.

За Плевен и региона трябва минимум 50 души на ден да даряват, пресмята директорът на районния център по трансфузионна хематология. "Когато близките са поставени на пангара, онези отвън само това и чакат", казва още лекарят за черния пазар на кръв.

"Чакат някой близък. Докторът ви е казал – дарете кръв. Вие казвате – ама аз имам пари, защо да не дам на някой, който иска да дари кръв срещу заплащане? Те това и чакат. И почват пазарлък. Това не е черен пазар. Това е пазарлък. Центровете – никой от нас не участва в това."

Д-р Николай Андреев признава, че е бил кръводарител 35 пъти и допълва, че има хора, които са дарявали над 100 пъти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
1234 преди 2 месеца
То и броят на читавите пациенти е към нулата.
50
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз съм от другата страна. На мен искат да ми дадат поради липса, но отказах. При условие, че поне 75% от населението в страната, където живея, са ваксани, мутантна кръв със спайк протеини няма да си вкарам. На моя позната на 45 години, също й се обадили да отиде да й прелеят. След месец вече е хипертоничка с кръвно 196 на 100. Преди никога не е имала високо кръвно и тежк към 50-55 килограма - слаба и ниска е. Сега вече е И на големи хапчета за кръвно, както и на хапчета за намаляване на кръвотеч
49
1
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 месеца
А броят на читавите доктори клони към нула.
48
2
 
1
 
! Отговори
Minuva42 преди 2 месеца
дарявал съм кръв над 10 пъти до сега
47
0
 
2
 
! Отговори
Minuva42 преди 2 месеца
До АнонименАми оказа се, че една проба била невалидна, защото машината им нещо се скапала. Ок - случва се, но след това ме направиха мен луд - накрая след 3 дена и нови проби, но правени в два различни центъра, защото - (така и не разбрах защо), но това което ми остана като спомен - 3 дена ме разхождаха като панаирна мечка. А аз си имам работа, колкото и да ми се иска да им помогна - изпариха ми всякакво желание!
46
1
 
4
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 2 месеца
Ся или веднага ...?
45
1
 
5
 
! Отговори
КРЪВ ОТ ВОДА.... преди 2 месеца
....НЕ СТАВА-----дори и чорба да забъркаш, се искат пари!!!ПЛАЩАЙТЕ РЕДОВНО И ЩЕ ИМАТЕ КРЪВ В ИЗОБИЛИЕ!!!!
44
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пиете, пушите, дрогирате се и се татуирате, е как да ви одобрят за кръводарители? Естествено че ще има недостиг на здрави и нормални хора.
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз дарявам от време на време, но не много често, защото в моята среда съм един от малкото кръводарители и ако някой мой познат спешно има нужда от кръв, ще ме викнат мен и трябва няколко месеца преди това да не съм дарявал, за да ме одобрят. Просто повечето хора са болни и не стават за кръводарители, а има и здрави, но много страхливи, на които просто им се свиди кръвта.
42
0
 
3
 
! Отговори
Жиката преди 2 месеца
Манталитетът на управниците ни -ще ви дойм,нищо че сте гладни и бедни.
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Бях удавен в бюрократични процедури" - Вероятно не си бил съвсем подходящ за кръводарител и затова са искали допълнителни изследвания или мнение от други специалисти. При здрав човек и особено ако си дарявал и преди, процедурата е много улеснена и не отнема много време, освен ако не се е натрупала опашка точно тогава от разни акции, които правят.
40
2
 
2
 
! Отговори
БКП/КПСС преди 2 месеца
ДОЛИВАЙТЕ Я, С ЧЕРВЕНО ВИНО....ПАРТИЯТА ЗНАЕ ЗАЩО....ХАХАХАААА.....
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"но не могат да си вземат полагаемата отпуска" - В момента, в който дариш кръв ти дават законова отпуска от 2 дена. Работодатля не може да каже нищо по въпроса. Тази отпуска е по медицински причини и не ти взима от полагаемата ти се годишна отпуска. Вече твое е решението дали ще я ползваш или ще се върнеш на работа още същия ден.
38
0
 
11
 
! Отговори
Minuva42 преди 2 месеца
Аз няколко пъти правих опити да кръводарявам и дори да стана щатен кръводарител. Бях удавен в бюрократични процедури и ми прахосаха 3 работни дни да обикалям като луд центровете им. Никакво желание да улеснят процедурата. Молят се за кръв, а като отидеш при тях се държат, все едно си им длъжен ти за нещо. Като говорят за манталитет - да си погледнат техния!
37
1
 
5
 
! Отговори
Хахааа..... преди 2 месеца
Отиди У Русия---там и кръвта и живота са БЕЗПЛАТНИ!!!!
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До БЕЗПЛАТНА КРЪВ НЯМА@, може и да има, ако се направи с умисъл за добруването на хората. Сега е само "дайте"! Дайте да разфасоваме близките ви и да вземем органите. Дайте яйцеклетки. Дайте кръв.... само дайте, дайте, дайте! Когато отидете на лекар, пак дайте, но пари. И накрая за какво да даваш, като на теб се гледа само като на ходещ донор на кръв, органи, тъкани, клетки, течности и пари? Няма система, която да работи по този начин. Да я направят в полза на хората и те сами ще отидат!
35
0
 
5
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 2 месеца
КУПИ СИ КРЪВ....НАЛИ ИМАШ ЗДРАВНА ЗАСТРАХОВКА....ХАХАХА
34
0
 
4
 
! Отговори
БЕЗПЛАТНА КРЪВ НЯМА@ преди 2 месеца
УМРЯ И ТАЯ ДАЛАВЕРА!
33
2
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 18 преди 2 месеца
Тъжно е, че хора като теб съществуват.Толкова простотия на едно място не е здравословна за никого.
32
4
 
3
 
! Отговори
До Руси преди 2 месеца
Спокойно и на теб ще ти потрябва помощ някой ден... ще пукнеш сам и без чужда помощ.

Спонсорирани публикации