Дарявайте! Критичен е недостигът на кръв в страната

Броят на кръводарителите намалява драстично, каза д-р Николай Андреев
22 фев 2024 13:55, Анисия Иванова
63
Дарявайте! Критичен е недостигът на кръв в страната
Снимка: БГНЕС

Районният център по трансфузионна хематология в Плевен има спешна нужда от кръводарители. Броят на кръводарителите намалява драстично навсякъде.

"Няма кръв. Болници, които се откриват, искат да получават клинични пътеки, ресурс от Здравната каса. Обаче кръводарителите са 170 000 (за цялата страна – бел. ред.). Не можем да ги надскочим. Една операция изисква кръв", коментира пред БНР д-р Николай Андреев, директор на Районния център за трансфузионна хематология в Плевен.

Той определя положението като критично. Отчита, че броят на болничните заведения расте, а този на кръводарителите намалява.

За Плевенско през изминалите 2-3 години кръводарители са били 8800. 94 на сто от тях са близки на пациенти, "поставени в шах", посочва д-р Андреев.

"Отиваме в предприятия, отиваме при директора: "Моля ви, пуснете нашите хора за кръводаряване, да направим агитация!", "О, не, не може, д-р Андреев!" Попитал неговите хора, те казали: "Сега не можем да дадем". Като дойдат 4-5 дни празници, косата ми настръхва, защото хората карат като луди колите си, докарват в спешните отделения и като нямаме кръв? Сега сме останали с два сака А положителна. Просто нямаме кръв! Няма също в централния кръвен център. Просто няма откъде да дойде."

Според д-р Николай Андреев манталитетът на българина е - държавата е длъжна, но тя не е длъжна. Затова лекарят призовава – дари кръв сега, защото след време ще ти се наложи – няма откъде да дойде тази кръв.

"Манталитетът на българина не е да помага", прави песимистична равносметка той.

За Плевен и региона трябва минимум 50 души на ден да даряват, пресмята директорът на районния център по трансфузионна хематология. "Когато близките са поставени на пангара, онези отвън само това и чакат", казва още лекарят за черния пазар на кръв.

"Чакат някой близък. Докторът ви е казал – дарете кръв. Вие казвате – ама аз имам пари, защо да не дам на някой, който иска да дари кръв срещу заплащане? Те това и чакат. И почват пазарлък. Това не е черен пазар. Това е пазарлък. Центровете – никой от нас не участва в това."

Д-р Николай Андреев признава, че е бил кръводарител 35 пъти и допълва, че има хора, които са дарявали над 100 пъти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
7
 
! Отговори
Стеф преди 2 месеца
Като за начало да започнат да съдят тези, които продават.Също така да е ясно, че кръвните центрове и продаващите са си първи приятели. Да не говорим, че ако имаше мобилни групи като едно време щеше да има много повече кампании.Държавата е виновна на 100%
30
1
 
1
 
! Отговори
До ??? преди 2 месеца
*** си като боб.Дано не ти се налага да се молиш за кръв.
29
3
 
6
 
! Отговори
??? преди 2 месеца
Да не би да няма кръв, защото я изпращат в Украйна?
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 29, манталитетът е да помагаш, когато знаеш, че и на теб ще ти се помогне при нужда. Манталитетът тук е: ти ще помогнеш на мен, защото аз така казвам. На мен за теб не ми пука. Докато хората не получат усещането, че има от къде да получат помощ... все така ще е! Свиквайте! Никой на никого не е длъжен! Събираме капачки за да лекуваме децата си? Това ли е здравеопазването, което получаваме? Плащаме за образование, а получаваме неграмортници! Държавата ни е продънена! Никаква помощ!
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С наборната армия поне тоя проблем го нямаше. За по 3 дни отпуска, по график - два пъти за една година. Имаше само момчета които бяха от много рядко групи и ги пазеха като резерв за в краен случай. Даже един такъв от ареста го извадиха за да даде и така и не го излежа.
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Манталитетът на българина не е да помага", прави песимистична равносметка той - за най-голямо съжаление се убедих, че е вярно!
25
4
 
1
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 месеца
Да прятат от Украйна,предполагам там има много донори!
24
3
 
11
 
! Отговори
Някой преди 2 месеца
направете го и малко по-удобно за кръводаряващите, нека поне 1-2 съботи в месеца да работят центровете, поне един ден в седмицата да е до 19-20 часа. Погледнете работното им време, има много хора, които могат да дарят кръв, но не могат да си вземат полагаемата отпуска. Те даряват само и единствено при необходимост.Също така изискването да нямаш татуировки в сегашно време е странно!
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нито капка кръв за Окрайна!
22
5
 
9
 
! Отговори
Руси преди 2 месеца
Кръв не давам особенно без да знам къде отива. Не бих я дал на роми или либерали. Предпопитам да я хвърля !
21
0
 
2
 
! Отговори
До 11 преди 2 месеца
Като бях студент имаше кампания за кръводаряване в СУ и бях решил да участвам. Преди да ми вземат кръв получих някакъв лист с въпроси. Един от тях беше ако помня правилно дали съм бил на зъболекар през последните 6 месеца. По тази причина се отказах, защото тогава имах проблем с един зъб.
20
2
 
8
 
! Отговори
Пепо преди 2 месеца
Без мъни и мама на тате не дава.В началото може и безплатно да е било,за да ме донесе щъркела.
19
3
 
6
 
! Отговори
Герен преди 2 месеца
ДА ВОЙНИК НА ОНЕЗИ ГОДИНИ БЕШЕ ДОСТОЙНО. И КРЪВ И СТРОЙТЕЛСТВО И ПОДГОТВЕНА АРМИЯ. ДАВАХМЕ ОТ СЪРЦЕ И ДУША ЗА БЪЛГАРИЯ. СЕГА САМО ЕДНИ ПАРИ МЕНТИ И ШМЕНТИ КАПЕЛИ. ПАРОДИЯ СТЕ .
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Безимен. На тях във вените им не тече кръв, а ла*на.
17
0
 
9
 
! Отговори
Безимен. преди 2 месеца
Абе да направят един пункт във Народното събрание и да им точат кръвчицата на тез изедници!Нема само те да смучат кръвта на народа.
16
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ППДБ са подарили всичката кръв на Украйна. Скоро и кръвен данък , един член от семейство заминава за Украйна да се бие в името на Байдън и Зеленски.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
абеНел0 ти кога ще дариш :)))
14
3
 
17
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Колко кръв сме давали като войници за 3 дни домашен... Ама имаше над сто хилядна редовна войска и имаше кого да стимулират...
13
9
 
3
 
! Отговори
ЮЛИЯ преди 2 месеца
КРЪВ НЕДАВАМ, ЧЕ МОЖЕ ДА ОТИДЕ ПРИ НЯКОЙ СКАПАН ПУТИНИСТ ! ЕДНА БЛИЗАЛКА ДОРИ НЕ ДАВАТ КАТО ДАРИШ КРЪВ!
12
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За Украйна ли заминават даренията от кръв?