Дарявайте! Критичен е недостигът на кръв в страната

Броят на кръводарителите намалява драстично, каза д-р Николай Андреев
22 фев 2024 13:55, Анисия Иванова
63
Дарявайте! Критичен е недостигът на кръв в страната
Снимка: БГНЕС

Районният център по трансфузионна хематология в Плевен има спешна нужда от кръводарители. Броят на кръводарителите намалява драстично навсякъде.

"Няма кръв. Болници, които се откриват, искат да получават клинични пътеки, ресурс от Здравната каса. Обаче кръводарителите са 170 000 (за цялата страна – бел. ред.). Не можем да ги надскочим. Една операция изисква кръв", коментира пред БНР д-р Николай Андреев, директор на Районния център за трансфузионна хематология в Плевен.

Той определя положението като критично. Отчита, че броят на болничните заведения расте, а този на кръводарителите намалява.

За Плевенско през изминалите 2-3 години кръводарители са били 8800. 94 на сто от тях са близки на пациенти, "поставени в шах", посочва д-р Андреев.

"Отиваме в предприятия, отиваме при директора: "Моля ви, пуснете нашите хора за кръводаряване, да направим агитация!", "О, не, не може, д-р Андреев!" Попитал неговите хора, те казали: "Сега не можем да дадем". Като дойдат 4-5 дни празници, косата ми настръхва, защото хората карат като луди колите си, докарват в спешните отделения и като нямаме кръв? Сега сме останали с два сака А положителна. Просто нямаме кръв! Няма също в централния кръвен център. Просто няма откъде да дойде."

Според д-р Николай Андреев манталитетът на българина е - държавата е длъжна, но тя не е длъжна. Затова лекарят призовава – дари кръв сега, защото след време ще ти се наложи – няма откъде да дойде тази кръв.

"Манталитетът на българина не е да помага", прави песимистична равносметка той.

За Плевен и региона трябва минимум 50 души на ден да даряват, пресмята директорът на районния център по трансфузионна хематология. "Когато близките са поставени на пангара, онези отвън само това и чакат", казва още лекарят за черния пазар на кръв.

"Чакат някой близък. Докторът ви е казал – дарете кръв. Вие казвате – ама аз имам пари, защо да не дам на някой, който иска да дари кръв срещу заплащане? Те това и чакат. И почват пазарлък. Това не е черен пазар. Това е пазарлък. Центровете – никой от нас не участва в това."

Д-р Николай Андреев признава, че е бил кръводарител 35 пъти и допълва, че има хора, които са дарявали над 100 пъти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нали сме капиталисти , направете да се заплаща за кръводаряване и ще има опашка от желаещи. Безплатен обяд няма , защо да ставаш дойна крава?
10
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До българина, тялото, тъканите и телесните течности са собственост на индивида. И никой не може да принуждава никого да дарява каквото и да е. Чете преди да пишете. Безработен не означава безправен. Освен това и ти винаги може да се окажеш безработен. Ще си ОК ли да те третират като предмет? Вероятно не! мислете с тези кратуни. Не боли!
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И още един фактор който не е за пренебрегване! За да дариш кръв освен че трябва да си физически здрав, трябва и да си чист от към субстанции! Кръв по принцип даряват млади хора. Но сега младите масово са наркомани! Нали в болницата като им направят изследвания всичко ще светне.
8
3
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
ЧАКАМ ДА МЕ МОБИЛИЗИРАТ ДА СЕ БИЯ ЗА ПУТИНЪТ И ЩЕ ДАРЯ И КРЪВ И ОРГАНИ НА БОЙНОТО ПОЛЕ В УКРАЙНА.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Седем години ходих по болници, така и не разбраха какво ми има. Вече хемоглобинът и кръвните ми показатели са като на болен от левкимия. Аз ли да даря, че те източат ли ми половин литър, ще трябва да ме кримират на място в болницата. Ще си кретам така, дано поне я докарам до 40г, че на 35 все още не ми се умира.
6
0
 
11
 
! Отговори
Няма! преди 2 месеца
Да променят системата и тогава хората ще даряват! Преди всяко количество дарена кръв се е записвала в специални регистри и в случай на нужда от страна на дарителя... не се е изисквало възстановяване на ползваната кръв. Сега, независимо дали си дарявал, си длъжен да възстановяваш. Едно е да искат хората да са милосърдни, друго е да получават подкрепа когато те изпаднат в нужда. Променете системата, иначе ще сте все в нужда!
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Болни са хората. Как да дарят кръв? То нали вече всеки втори е болен от нещо. А между другото в САЩ вече има стандартна практика да питат кръводарителите дали са ваксинирани срещу ковид и със коя ваксина, на кой производител и преди колко време. Можете да го видите на сайта на Red Cross.
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
докторите-търгаши продават кръвта на богаташи и оттам нататък се губи следата
3
1
 
14
 
! Отговори
тъпак преди 2 месеца
хахаха, задължително не става, защото хората имат как да отвърнат. Да вкарат някой от докторите с фалшивите стентове в затвора и може да се обърне тренда, сега просто никой не им вярва за нищо!
2
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Рептилите пият човешка кръв! Затова има дефицит. Хората разбраха къде отива кръвта и вече не искат да даряват.
1
29
 
2
 
! Отговори
българина преди 2 месеца
има безработни, отдавна трябваше да е задължително да даряваш, ако си безработен повече от 6 месеца