Две години след началото на войната - светът не е по-близко до мира

Милен Керемедчиев: Има умора във всички слоеве в общества
23 фев 2024 12:02, Красимир Ангелов
86

На 24 февруари се навършват точно 2 години от началото на войната на Русия в Украйна. След хиляди разрушени домове и погубени животи, все още изход от войната не се вижда, а за примирие дори не става дума. Има ли надежди за мир?

"Не смятам, че третата година ще бъде много по-различна от предишните две. Искрено се надявам третата година да е тази, в която ще достигнем до споразумение и ще спрат военните действия. Приближаваме се към този етап много бавно. Президентските избори в САЩ ще катализират този процес, но без тях той ще бъде много по-дълъг и ще бъдат загубени още стотици хиляди човешки животи", заяви бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в студиото на "България сутрин".

Той отбеляза, че умора има във всички слоеве в обществата, в почти всички континенти от войната. И в Русия последното проучване показва, че 70% от населението би искало край на военните действия и да се премине към преговори.

"Две години след началото на войната ние не сме по-близко до мира. Тази констатация я направихме и преди една година. Има обаче няколко съществени разлики. Първата са разрушенията и жертвите. Втората е, че ние вече не говорим за победа на Украйна, а как тя да не претърпи повече поражения. Трето и четвърто - вече се говори за цената и за отговорността", каза бившият зам.-външен министър Любомир Кючуков за Bulgaria ON AIR.

И двамата гости коментираха факта, че държавите, подкрепящи Украйна, са все по-уморени да помагат финансово на страната.

"Докато Европа и САЩ изплащат цената с пари, украинците плащат с кръв", отбеляза Кючуков.

По повод новите санкции, които ще засегнат Русия, Керемедчиев посочи, че проблемът в санкциите е неразбирането, че руската икономика за последната една година премина на изцяло военно-временни нива. "Започнаха да се орязват някои социални придобивки и привилегии на населението, но военната машина започна да работи на много бързи темпове", коментира Керемедчиев.

Според Любомир Кючуков президентските избори в Русия няма да променят ситуацията.

"Едва ли има някакви очаквания, че нещо би могло да се промени в Русия. Там нещата и резултатите от изборите за ясни, още преди да бъдат обявени изборите. Руското ръководство в момента, ако то е подложено на някаква критика, тази критика е по-скоро от националистически позиции. Тя не е антивоенна, там единственият антивоенен кандидат - Борис Надеждин, беше лишен от правото да се бори", посочи Кючуков.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мир? Чакайте, тя още истинската война не е почнала, тия за мир плямпат.
77
0
 
0
 
! Отговори
Колко пъти ще преди 2 месеца
пускате един и същ материал днес?
76
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това са глупости. Войната се отича. Мира е на един хвърлей растояние.
75
5
 
12
 
! Отговори
Слава Кокаини! преди 2 месеца
Напротив , много по-близо е! Русия е по-обединена и силна отвсякога, или поне от 90г насам, ФАЩ е пред гражданска война, а Украйна е в отстъпление! Мира наближава, а за предателите и чуждите агенти наближава народен съд
74
5
 
4
 
! Отговори
Анонименъ преди 2 месеца
'Света' не спре да налива оръжия ,никой не говори за Мир,зеленото даже забрани със закон да се говори за Мир ! Още оръжия за Мир е все едно да е.еш за девственост !
73
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
русофилът не спира да обвинява САЩ.. Путин започна войната. НИКОЙ не го е карал. Притесни се, че Украйна ще влезе в НАТО и всичко свършва. Той си мислеше, че ще е като с Крим, но ... не.
72
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Скоро украинците ще спрат да мърдат и мирът ще дойде
71
3
 
4
 
! Отговори
j преди 2 месеца
Светът, не е по-близо до мира, щот не иска мир! Едната част от света, демократичната, наречена, такава( колко са демократи е съвсем различне въпрос) желаят да нанесат стратегическо поражение на ядрена супер сила( щеше да звучи забавно, ако беше сюжет на холивудски филм). Нъпълно естествено, другата страна се бори да не получи поръжение. За сега с конвенционални оръжия, но с опиця ЯО да се появи на масата. Надявам се,по-рано разберат, че най-лошият мир е по-добър от най-добрата война.
70
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Войната ще се води докато путин го изправят пред съда.
69
3
 
5
 
! Отговори
да преди 2 месеца
прочистването на Крайната земя ще свърши когато каже путин! сметка без кръчмар не става!...така че всичко е дрън-дрън!
68
1
 
4
 
! Отговори
ИВАН преди 2 месеца
А ТУКА НЕ СА ЛИ ПРЕДОПРЕДЕЛЕНИ ИЗБОРИТЕ БЕ?!
67
5
 
5
 
! Отговори
Дрънканиците преди 2 месеца
на путинските рупори са по статия от наказателния кодекс. Защо не се прилага законът?
66
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 49Харлупата, дето я наричаш глава, има ли идея, ако бе избран за президент националиста Нахални, какво щеше да се случи със света? Имате ли идея какво ще стане, ако махнете балансиращия, уравновесен Путин? Нахални коя година още е заявил, че Крим е руски? Пета колона в Русия говори ли ти нещо. ЦРУ свалиха Мубарак, Кадафи и Садам. И? Мазало! Сега мълчат какви ги върши Сиси, щото видяха, че друг начин няма.
65
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как може народа да мисли еднакво , а политическата ни класа различно
64
9
 
12
 
! Отговори
хмм преди 2 месеца
Докато "САЩинския" виновник за войната продължава да налива пари в нея, няма как да приключи.
63
5
 
9
 
! Отговори
Хмм преди 2 месеца
Западът доста лековато отхвърли възможността за преговори с Русия. Но, мир, рано или късно ще има. С или без посредничество на Запада. Очертава се да е късно. За Украйна. Тази страна и без това, не е готова за ЕС. Там, демокрация не съществува, вихри се див национализъм. Не се отчита и омразата на украинците към поляците, която ще се развихри веднага след спирането на конфликта в руснаците.
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Пич Не е сигурно пич, човешката глупост е безкрайна :))
61
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руската армия напредва и изпраща в командировка военния духов оркестър в София , за тържествено сваляне на украйнското знаме от сградата на общината и монтажа на реставрирания паметник .
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Керемедчиев не го видехме в статията, или по точно във видеото Днес, но ще се джафкаме за едно и също видео от статията за Одеса :)))
59
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е че то Руснаците водиха 10 години война в Чечня, Американците 20 години в Авганистан. А в Украйна искат да свърши за 2 години. Няма как да стане, там войната тепърва започва.