Две години след началото на войната - светът не е по-близко до мира

Милен Керемедчиев: Има умора във всички слоеве в общества
23 фев 2024 12:02, Красимир Ангелов
86

На 24 февруари се навършват точно 2 години от началото на войната на Русия в Украйна. След хиляди разрушени домове и погубени животи, все още изход от войната не се вижда, а за примирие дори не става дума. Има ли надежди за мир?

"Не смятам, че третата година ще бъде много по-различна от предишните две. Искрено се надявам третата година да е тази, в която ще достигнем до споразумение и ще спрат военните действия. Приближаваме се към този етап много бавно. Президентските избори в САЩ ще катализират този процес, но без тях той ще бъде много по-дълъг и ще бъдат загубени още стотици хиляди човешки животи", заяви бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в студиото на "България сутрин".

Той отбеляза, че умора има във всички слоеве в обществата, в почти всички континенти от войната. И в Русия последното проучване показва, че 70% от населението би искало край на военните действия и да се премине към преговори.

"Две години след началото на войната ние не сме по-близко до мира. Тази констатация я направихме и преди една година. Има обаче няколко съществени разлики. Първата са разрушенията и жертвите. Втората е, че ние вече не говорим за победа на Украйна, а как тя да не претърпи повече поражения. Трето и четвърто - вече се говори за цената и за отговорността", каза бившият зам.-външен министър Любомир Кючуков за Bulgaria ON AIR.

И двамата гости коментираха факта, че държавите, подкрепящи Украйна, са все по-уморени да помагат финансово на страната.

"Докато Европа и САЩ изплащат цената с пари, украинците плащат с кръв", отбеляза Кючуков.

По повод новите санкции, които ще засегнат Русия, Керемедчиев посочи, че проблемът в санкциите е неразбирането, че руската икономика за последната една година премина на изцяло военно-временни нива. "Започнаха да се орязват някои социални придобивки и привилегии на населението, но военната машина започна да работи на много бързи темпове", коментира Керемедчиев.

Според Любомир Кючуков президентските избори в Русия няма да променят ситуацията.

"Едва ли има някакви очаквания, че нещо би могло да се промени в Русия. Там нещата и резултатите от изборите за ясни, още преди да бъдат обявени изборите. Руското ръководство в момента, ако то е подложено на някаква критика, тази критика е по-скоро от националистически позиции. Тя не е антивоенна, там единственият антивоенен кандидат - Борис Надеждин, беше лишен от правото да се бори", посочи Кючуков.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
8
 
! Отговори
Мечока Иван преди 2 месеца
Бавно но качествено почисвам кафявата зараза.
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кючуков да не си седял в скута на американския посланник?
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
НАТО в границите от 1991 година .Някой сеща ли се дали България беше в нато тогава ?
15
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
През третата година от войната, бойните действия ще се пренесат и на Руска територия. След като бъдат доставени и влязат в употреба изтребителите Ф16 и ракетите с голям обхват..
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Путин ясно каза кога ще има мир.Денацификаьия,демилитаризация,Украйна неутрална държава и НАТО да се махне до границите от 1991.Иначе ще ви зачервят евродупетата.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Българите ще се разллатят с политическата класа , за тези 34 години цялостно творчество .Тогава ще свърши всичко
12
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
докато Русия не излезе от Украйна няма да стане по-близо
11
1
 
13
 
! Отговори
Цитат 2 преди 2 месеца
Попитан защо Киев отказа да се съгласи с условията на Русия, Арахамия отговори, че това решение е повлияно и от тогавашния британски премиер.Освен това, когато се върнахме от Истанбул, Борис Джонсън дойде в Киев и каза, че няма да подписваме нищо с тях и просто да се воюваме, обясни Арахамия.
10
2
 
15
 
! Отговори
Цитат 1 преди 2 месеца
Войната в Украйна можеше да приключи още през пролетта на 2022 г., ако Украйна се беше съгласила на неутралитет, каза Давид Арахамия, ръководител на парламентарната група на партията на Володимир Зеленски Слуга на народа
9
13
 
1
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 месеца
Трябват още много пари и оръжие за да се постигне мир в Украйна. А мир в Украйна означава тотална победа и унищожаване на РуZия!
8
0
 
0
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 месеца
И коя е тая война дето се води втора година,че нещо не се сещам? Между Украина и Русия война няма .Това е начин на а съветска любов. Мятат си бомби по стари бракувани сгради,за могат чрез Зеленски да получат кинти за реконструкция и вкарат цели Африка,Латиноамерика и Азия да строят некакви странни неща. Признак за това,че светът е под масонска заплаха е когато се стори безразборно и прекалено. Би трябвало да знаят хората, че, "масон" ще рече "зидар".Та,много бомби,нула жертви.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Никакво спиране . Сега започваме ! Бог с нами !
6
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И всичко заради едно побъркано жуже.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Евроатлантика Манол вече пее руски песнички
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Българи и руснаци са един народ !
3
1
 
1
 
! Отговори
От 1 преди 2 месеца
Да се чете :" евроатлантически ".
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма спиране .Във всички държави ще изтрием неолиберализма .Бог с нами !
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Две години след началото на войната - светът не е по-близко до мира"-------------Не знаех, че сме в състояние на световна война.