Проф.Стойчева: Появи ли се, морбили коси наред всички неимунизирани и неболедували

Морбили е най-силно заразното инфекциозно заболяване
23 фев 2024 17:45, Петър Бойчев
10
Проф.Стойчева: Появи ли се, морбили коси наред всички неимунизирани и неболедували
Снимка Фейсбук

Световната здравна организация предупреди за бързо разпространение на морбили по света, с повече от 306 000 регистрирани случая през миналата година. Те представляват ръст от 79 на сто за една година, затова СЗО призовава за увеличаване на ваксинирането.

"Изключително загрижени сме относно случващото се с дребната шарка", каза Наташа Краукрофт, технически съветник за морбили и рубеола в СЗО. Има постоянно увеличение на случаите на шарка във всички региони на СЗО с изключение на Северна и Южна Америка.

Защо е тази суматоха и колко е опасно заболяването разкрива пред "24 часа" проф. Марияна Стойчева от Медицинския университет в Пловдив.

Морбили е вирусно заболяване, известно като дребна шарка. Това е най-силно заразното инфекциозно заболяване, познато на медицината, което може да убива по 2,6 млн. деца годишно, а на милиони да причини глухота или мозъчни увреждания, казва проф. Марияна Стойчева-Въртигова.

До средата на ХХ век е повсеместно разпространено, като най-засегнати са хлапетата до 5 г., с тежко протичане и фатален изход в 40% от случаите. 

Морбили се среща най-често през зимата и пролетта. При контакт с болен от морбили се заразяват всички, които не са ваксинирани и не са преболедували, независимо от възрастта. Преболедуването довежда до пожизнен имунитет. Повторни случаи са описани в 0,5-1%. Децата до 6 месеца не се заразяват с морбили, от 6 до 12 месеца - рядко поради трансплацентарно предаден имунитет от майката. Ако майката не е имунизирана и не е боледувала от морбили, бебето е застрашено от заразяване от първия ден.

Около 30% от заразените развиват усложнения: ушни инфекции, тежък ларингит, диария.

Най-сериозното усложнение е пневмонията, която е и най-честата причина за смърт, свързана с морбили, казва проф. Стойчева. Единствената сигурна защита е ваксината. В България се прилага от 1969 г. като задължителна за деца на 13 месеца и втора доза на 12 години.

Понастоящем в 40 от 53 държави в европейския регион на СЗО има случаи на морбили и броят лавинообразно расте. В Румъния бе обявена епидемия след рязък скок в заболеваемостта, болниците са препълнени, има 7 смъртни случая, припомня експертът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
аз преди 2 месеца
Като казва коси има предвид, че се разболяват, а не , че умират.
9
1
 
2
 
! Отговори
Мар преди 2 месеца
Имунизиран и реимунизиран, все пак го изкарах на 33-годишна възраст...Некачествени ваксини ли е имало през 80-те или съм частен случай?Личната ми лекарка ме накара да се разходя с градския транспорт до Инфекциозна болница за диагноза. Сигурно не е знаела, че имам морбили и съм силно заразен...
8
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Копейките с предимство.
7
3
 
9
 
! Отговори
6ти номер ти преди 2 месеца
Си жертвал или харизал мозъка си на фарма "истината", така щото си здрав прав и корав врънгел. Боди се и не разсъждавай за децата на другите.На бабата горе не и требе морбили. Мозъка и отдавна е покосен.
6
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Антиваксърите са готови да жертват децата си в името на сектанските си конспирации.
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Децата на пенсионерите са големи. Затовне може да ги уплаши госпожа-професора.
4
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Епидемия обявена в Румъния след 7 смъртни случая?! Тоя цирк ми изглежда познат, дали не го гледах неотдавна.....?
3
4
 
17
 
! Отговори
Да ви светна преди 2 месеца
Бизнесът с "ваксини" у нас приключи.
2
5
 
11
 
! Отговори
Ковидът също преди 2 месеца
Но съ коси стрино Стойчева, така или иначе всички ша.умреми.
1
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как тей ше коси въх не думай...Някой нормален дето няма да излиза със страховити прогнози и врачувания не можете ли да намерите бе ? Такъв дето нормални ще говори или вие малко преиначавате ?