Платформата за заетост ще свързва бежанците с работодатели

Над 67 000 украински бежанци са регистрирани с временна закрила в страната
Обновена: 27 фев 2024 15:18 | 27 фев 2024 15:18, Камелия Цветанова
29
Платформата за заетост ще свързва бежанците с работодатели
Снимка: БГНЕС

Платформата за заетост на бежанци в България ще свързва бежанците с работодатели, като насърчи независимостта и икономическото овластяване сред бежанските общности в страната. Официалният старт на платформата е обявен от Фондация за достъп до права - ФАР, в партньорство с Върховния комисариат на ООН за бежанците -UNHCR, съобщиха от пресцентъра на организацията.

През последните години България се превърна в държава с важен принос за приемането на бежанци особено от Украйна, Близкия изток и Афганистан. Към декември 2023 г. 67 769 украински бежанци са регистрирани с временна закрила в страната, а повече от 22 000, предимно сирийци и афганистанци, са подали молби за международна закрила, посочват от организацията. Според тях бежанците са възможност за работодателите, те притежават разнообразни умения, опит и таланти, които могат да обогатят местния пазар на труда и да стимулират икономическия растеж.

Като улеснява достъпа на бежанците до възможности за заетост, Платформата се стреми да разгърне техния потенциал, насърчавайки приобщаващото развитие и социалното сближаване в България.

„Икономическото овластяване чрез заетост е от жизненоважно значение за бежанците, като осигурява не само източник на доходи, но и насърчава овластяването и независимостта“, заяви Седа Кузуджу, представител на Агенцията на ООН за бежанците в България. Според нея платформата за заетост на бежанци ще им даде възможност да възстановят живота си с достойнство, като същевременно имат положителен принос към приемащата ги общност.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: бежанци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
После не се чудете защо българите ги мразят. Докато майките и бащите ни мизерстват с оскъдни пенсии, тия си живеят като царчета и царкини.
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те не са дошли тук за да работят
24
0
 
9
 
! Отговори
Мисля да влизам през преди 1 месец
границата като българско говорящ афганистанец или сириец! Ще получа без да работя пари като всички мигранти или бегълци! Отивам да си хвърлям паспорта и личната карта за по лесно! Доскоро!
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Дидо : Разликата между бежаниец и турист е следната : Когато ти плащат сметките си бежанец, а когато ти плащаш си турист :)
22
1
 
11
 
! Отговори
Дидо преди 1 месец
Продължавам да се чудя защо в България има два вида бежанци.Защо едни са в луксозни хотели ,а други в лагери с бодлива тел.Каква е разликата между бежанец и турист?
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само се оплаквате, че сте безработни, а решение не търсите! Всяка задача си има решение! Понякога е по-лесно, но друг път е по-трудно. Човек трябва да се напрегне малко, не може да вдигнеш ръцете към небето и да молиш дядо Господ.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 22 Армията ни не наброява ли около 32 000 човека? Не че нещо, ама доколкото знам, местата в стадион "Васил Левски" са малко над 43 000.
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
22 хиляди афганистанци в България и 22 хиляди българска армия
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 19 българите биват избивани от агресор вече 35 години, агресор собствените им управляващи, от 9 милиона, станахме 4 милиона
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Видяхме ги тия "работливи" украинци. По цял ден се дембелеха из хотелите, чудеха се какви щуротии да направят, коли трошеха, магазини ограбваха, хора пребиваха.
16
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
90% от новините за украинци, украина, нашите политици , през ден в киев, висят украински парцали насякъде, тотално падение като държавност!
15
3
 
17
 
! Отговори
Типична българска преди 1 месец
работа. За чуждите милеем, а нашите на контейнера. Много хора са безработни, а за украинците и всякакви други *** им намират работа, а нашите да мизеруват. Позор!
14
7
 
3
 
! Отговори
123 преди 1 месец
До коментари от 1 до 3 Вземете се хванете на работа. Има стотици сайтове за предлагане на работа и са пълни с обяви. Така като си седите в къщи на дивана няма как да ви се получи. И да ви кажа още нещо, всеки от тия бежанци, който започне работа дава всеки месец на държавата най малко 400 лв, демек ви плаща социалните помощи.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
22 000 авганистанци бежанци ли са?Защо ни натрапват хора,които не ги искаме и не знаем какви са?Минават границата нелегално,нямат паспорти,знае ли някой колко престъпници сме приютили?
12
2
 
10
 
! Отговори
Кинжал преди 1 месец
67000 търтея не им трябва платформа те не искат да работят.
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На българските граждани никой не им пречи да започнат работа освен заплатата и отношението.
10
0
 
6
 
! Отговори
До 1 и 3 преди 1 месец
На българските граждани никой не им пречи да започнат работа. Има недостиг на работна ръка във всички сфери. Заплащането в повечето случаи не е европейско, но това е друг въпрос.
9
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спокойно, бачкотещи бачкери! Няма място за паника! Украинските бежанци са КВАЛИФИЦИРАНИ и КАДЪРНИ КАДРИ, няма да се редят на опашка да слугуват в склада на Лидл за 3к. Идват по ИТ компаниите за 10к и нагоре. Няма място за паника, няма да ви вземат хляба, ще си ринете дъното без конкуренция!
8
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
сърдете се на Путин. Той ги нападна...
7
2
 
5
 
! Отговори
Направетеси извод преди 1 месец
Украинците търсят работа, близкоизточните и африканските "бежанци" - не.