Алтернативен метод: Пациенти се подлагат на хемодиализа вкъщи

Всяка процедура продължава между 40 и 50 минути
4 мар 2024 14:47, Елка Василева
5

Пациенти в Пловдив се подлагат на алтернативен метод за хемодиализа. Така наречената перитонеална диализа или възможност за лечение в домашни условия използват специалистите в Отделението по диализно лечение към УМБАЛ "Свети Георги".

63-годишният Андон Георгиев открива, че има проблем с бъбреците отпреди две години. Сега е един от всички 20 пациенти, подложени на алтернативната хемодиализа.

"Разликата е тази, че при перитонеалната диализа не е необходимо да те връзват към апаратите за хемодиализа. И другото, което е много съществено, е, че тази процедура се прави в домашни условия, което ти дава по-голямо спокойствие и по-голяма увереност. Иначе резултатите са същите", сподели той.

Андон разказва, че всяка процедура вкъщи продължава между 40 и 50 минути.

"Три пъти на ден я правя, но в домашни условия, което ти позволява през останалото време да си вършиш работата, не те ограничава в това да идеш на почивка", допълни мъжът.

Лечението на пациента започва в отделението по хемодиализа, където се провежда и индивидуалното му обучение.

"Методът е безопасен", категоричен е началникът на отделението по диализно лечение към УМБАЛ "Свети Георги" - д-р Георги Цочев.

След като лекарите са напълно сигурни, пациентът може сам да извършва процедурата, се преминава към домашното лечение.

"При перитонеалната диализа има предимства, които дават на метода по-голяма свобода на пациентите", добави д-р Цочев.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
маалатъ преди 1 месец
Следващия "Алтернативен Метод" шъ е, пациентите сами да си извършват хирургическа операция в домашни условия! ПС. Това вече е Агония!!!!!! Закривайте проекта Бг държава, за да оцелеят поне част от българите!!!
4
0
 
2
 
! Отговори
Котка преди 1 месец
Хайде да не обърквате хората! Перитонеалната диализа не е показана за всеки пациент.
3
0
 
1
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 1 месец
Брех, сетиха се да споменат и този подход, "на 'илядо години". Всъщност си се прави и в БГ от много време, само не знам що са тръгнали да се саморекламясват в медиите, все едно, че е нещо ново и нечувано...
2
5
 
4
 
! Отговори
продължава преди 1 месец
галенето с перце на тоя народ,не бива дори до болницата да се разходи,после тук едни самозабравили се наглеци се оплакват от здравеопазването,което е най-доброто в света и не ви струва и стотинка,гну сен народ
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Горките хора се подлагат на алтернативен метод за хемодиализа. Скоро в нашата територия ще се появят жреци и шамани. Те ще ни лекуват. Така е при Просто Позор