Българинът – уж има работа, а пък парите не стигат

Всеки десети е с месечен доход под границата за бедност
Обновена: 5 мар 2024 07:16 | 5 мар 2024 07:01, Петър Бойчев
241
Българинът – уж има работа, а пък парите не стигат
Снимка БГНЕС

Да си работещ в България не е гаранция за нормален живот. Всеки десети на заплата у нас е беден. Причината - месечният му доход е под линията на бедност.
 

9,7% са работещите бедни в България за 2022 г., сочат данните от анализа на Икономическия и социалния съвет.
В сравнение с 2013 г. хората работещи и живеещи около и под прага на минимума са с 2,5 процента повече, въпреки че сега заетостта се е повишила с над 7%.
 

Страната ни обаче не е с най-висок процент работещи бедни в Европейския съюз. По-висок е делът им от заетите в Румъния, следвана от Люксембург, Испания, Италия, Гърция, където критерият за бедност обаче е друг.
Най-малък процент работещи, които са около прага на бедност, са заетите във Финландия, Чехия, Белгия, Хърватия и Словения, сочат данните на Евростат.
 

Какви са причините и как хората се справят с ниските си доходи? Замфир е млад баща на тримесечно бебе. Основният доход в семейството е от работата му като строител. Парите стигат само за най-необходимото.
„Основно да си платя сметките – ток, вода, телефон, дрехи да си купим, за детето – хумани, ядене и така нататък“, казва пред bTV Замфир Божидаров. По думите му, за да живее нормално семейството му, са необходими поне 2500 лева. Затова се лишава от много неща. „Кино, ресторанти, излизане навън, излизане някой път с приятели. Все пак аз съм на 23 г., тя е на 20 г. и някой път имаме нужда да излезем, но се лишаваме“, казва Замфир.
 

В столицата работещите бедни са най-малко. Те обаче са концентрирани в областите Стара Загора и Ловеч. Най-много са в секторите: администрация, услуги и хотелиерство.
„Това са хора, които независимо, че са на работа, техните доходи са под линията на бедност. В много голяма част от случаите това са хора, при които един член от семейството издържа цялото семейство“, казва Зорница Русинова, председател на ИСС.
 

„Около 34% от хората, които са на сезонна заетост са хората в категорията работещи бедни. Тоест начинът, по който един човек е нает също има пряка връзка с това да не изпадне в тази категория“, допълва Русинова.
Основен фактор е образованието. Ако нямате такова, рискът да влезете в капана на работещите бедни е 18 пъти по-висок, категорични са експертите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
0
 
1
 
! Отговори
Безработен на 38 преди 1 месец
Престанете да пишете колко сме бедни! Мисля че най накрая трябва някой да направи нещо а не само да се коментира безизходицата в БЪЛГАРИЯ!Направете нещо да се вдигне минималната заплата например на 3000 лв! Тогава няма да го има проблема а ще е решен !
175
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България е голямо гето. И милиони да получаваш - гетото изсмуква всичко.
174
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бьлгарите са богати, бедността по скоро е при малцинствата понеже те са под голяма дискриминация!
173
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да ви светна, че никъде в "нормалните" държави няма данък 10% за всички, независимо от размера на заплатата. Напротив, точно тези с огромните уж заплати, плащат 40-50-60 процента още по-огромни данъци. Така е в Скандинавия, Канада, Германия.и в крайна сметка ножицата в това, което получават директорът и работникът, се свива. Там живея, та знам. Но няма никакво под масата плащане за доктори, болници. Та като плащаш такива данъци.У нас остави заплатите, проблемът е, че всеки се спасява по единично
172
0
 
6
 
! Отговори
Шегобиец преди 1 месец
Точно като в Португалия! И там днеска се оплакваха от същото!
171
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
и с огромна заплата, живота в гетото бг не може да се сравнява с този тукв цивилизования запад!нито полицията в полиция, нито здравеопазването, за образованието също.
170
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 171, то хубаво да го оставиш.. ама не е само той с това мислене! Направо е плашещо да се живее с тези индивиди. Ако правят нещо наистина добре, то това е да дърпат всички останали назад!
169
1
 
2
 
! Отговори
Ямбол преди 1 месец
Това УЖ е ключово!А сега Вие си отговорете.
168
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 168 Остави го. Още живее в соца и не разбира разликата между това всички освен елит да са натирени да са еднакво мизерни и да се ядат кой с *** на з...ци да получи някой дребен бонус или помощ да си купи 2 кила банани и да имаш свободата, ако работиш яко, да получаваш подобаващо. В соца си подсигурен на средна мизерия, но и търтеите са равни по доход и живуркат. В свободата личният ти избор от дете още определя успеха- образование, професия, дали ще работиш яко, поемане на риск..
167
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Реалист, браво и успех на дъщеря ви! А на вас дълги години здраве и да се наслаждавайте на моментите си заедно!
166
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До България Пари има. Много са окрадени, както всъщност е навсякъде по света. Дотук сме на едно мнение. Продължението, обаче, е по-интересно. Тук в големите градове хората са много близо, често и над западните заплати НЕТО. Имаме много ниски данъци като цяло, а и много не плащат данъци над на МРЗ. Ако взимаш 2000лв(колкото касиер в Лидл) тук, то някак си по-добре от същия на 1500 евро нето в Германия, защото неговият наем само е 2-3000лв, храната е евтина, ама услугите са златни. Не сме бедни.
165
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До България, не е редно да са разпределени поравно между хората. Така какъв стимул биха имали да учат, да се развиват, да постигат, да откриват, да основата компании? Ами никакъв! На всеки според заслугите е правилно и редно! Никога не сме били по-богати от сега. Мрънкачите са просто мързели и нищо повече. В България човек с образование и малко акъл без проблем би си докарвал чисто, на месец, 5 000 лв. и нагоре.
164
1
 
7
 
! Отговори
България преди 1 месец
Интернет е пълен с ботове , *** и зомбита , които плюват и дри.а.скат по всичко и всички. Такава им е генетиката. Реалността е друга. Пари в България има за 5 Българии. Просто са разпределени неравномерно както навсякъде по света. Няма друг начин, социализма отиде по дяволите.
163
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ист, в голяма грешка си :) Първо писането на софтуерен продукт е производство! И е много видимо дори. Самият факт, че пишеш незначителния си коментар тук говори, че някой е написал този сайт! И ти е дал възможност да публикуваш! Второ, изобщо няма да е до време! Стойте и гледайте как от тук насетне хора в ИТ сферата ще стават все по-ценни и нужни. Вместо да пишете тъп0тии по разни форуми започвайте да учите, че скоро пенсии и социалки няма да има. И ще *** от глад всички мързели!
162
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ист..... Само за едно не съм съгласен с теб. Реално ИТтата произвеждат, е поне много от тях. Продуктът им е невидим, но всъщност носи печалби и е нужен, затова и взимат толкова. Примерно работиш за банки и им пестиш по 100000лв на месец само от заплати на хора, които без програмата ти биха били наети там. Е, ще ти платят с радост 50000 месечно. Или пък с кад система вместо да проектират продукт 1 година и да правят 10 теста за по 50000 всеки, го пускат за 10 дни с 1 физически тест.
161
5
 
12
 
! Отговори
Реалист !!! преди 1 месец
Пенсионер съм от 12 години,но продължавам да работя.Жена ми не е пенсионерка,но работи на още едно място,като и двамата никога не сме укривали доходи и съвестно сме си плащали данъците и осигуровките.Месечен доход около 7500 лв.Дъщеря ни е студентка и след лекции и през лятото работи.Живее в собствено жилище и почти сама се издържа.Получава 2 стипендии,едната от които е за отличен успех.Така,че само труд и добро образование.Мрънането е за мързеливите и некъдърните.
160
0
 
1
 
! Отговори
ШишА Доан преди 1 месец
На мен ми стигат и на бея ми също.
159
6
 
0
 
! Отговори
Ист..... преди 1 месец
Какво ми коментирате ИТ спец, те взимат прилични заплати. Но това е до време, а и не произвеждат нищо. Само подържат разни чужди фирми. А сега сериозно, Кокорчи каза че инфлацията е 3% не трябва да ревем!!! Реално е над 40% почти за всичко, ако не пипат цената то намалят количеството!!! Някой спомена плочкаджии и други, за техните данъци??? Само 20% от всички приходи в хазната се ползват, останалите се крадат!!! Който може да не плаща данъци!!!!!!
158
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да си допълня 160. Ако фирмата те продава на клиентите си на 25-30 евро на час, предвижда отпуски, партита, офис, заплати на ХР и печалба, то колко ще ти даде? Затова и пазарът е замрял на заплати под 5000лв масово. Да, ХРите лъжат, че бюджетите са повече, но фирмите просто "намират друг кандидат" или не се обаждат, а пускат пак обявата. Ако си от тия, дето взимат ТОП ЗА СВЕТА консултантски, то евала. Ама не говори глупости, че всички са така. СЕО, СТО са друга бира, ама те не са програмисти.
157
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 158 кажи го на колегите ми, дето са в наистина големи фирми и взимат по 5-6000 с бая години опит и огромни проекти в СВто. И аз работя като В2В, но това не е ЗАПЛАТА, както казах. Синиъри има на 10000. Това са примерно 1000 човека в София. Сложи още 1000, които са В2В/контрактори, и това са техническите позиции с високи доходи. Само дето програмистите са 50000 и нагоре само в София и масата ще са радостни на 5-6000. 4000 на ден са ти ставка 250 евро на час. Аутсорсингът продавана 25-30.