Киберексперт: Сменяйте паролите си в интернет на всеки 3 месеца

Сривът в мрежата е бил заради въведена нова конфигурация
8 мар 2024 11:45, Анисия Иванова
27
Киберексперт: Сменяйте паролите си в интернет на всеки 3 месеца
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Глобалният срив на Facebook и Instagram във вторник, който засегна и българските потребители, има положителен ефект. Намерихме начин как да накараме българското население да се усети хакнато и да си смени паролите, които са същите от пет години. Намерихме начин българите да преживеят усещането „да ми хакнат фейсбук профила“ по един по-добър начин, отколкото това да се случи наистина, да им хакнат данните, да изтекат и след това да страдат. Това заяви Ясен Танев, експерт по киберсигурност и член на Цифровия иновационен хъб „Тракия“, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Събеседникът препоръча на потребителите да си сменят паролите на всеки 90 дни (3 месеца) – не само на акаунтите в социалните медии, но и на електронните пощи и акаунтите за достъп до компютрите. Паролите трябва да се състоят от поне 9 символа и да включват малки, големи букви, цифри и специални символи. Използвайте също така двуфакторна или многофакторна автентикация (идентификация), призова още гостът.

„Meta Platforms предприе много правилен подход в комуникацията на проблемите, които причиниха срива на Facebook и Instagram, и в бързите си действия след това. Възможно е да има връзка между глобалния срив и вчерашния Супервторник – най-важният ден на предварителните избори за кандидат-президенти в САЩ.“

Липсата на достъп за няколко часа показа, че българите са свикнали много със социалните мрежи, но и от друга страна как едновременно се използват множество канали за комуникация, каза Танев.

"Ние се притесняваме, когато спре бизнесът на Meta, но видяхме, че те са се подготвили и се възстановиха. Хубаво е да се притесним какво ще ни се случи, ако нашият бизнес спре или бъдат ударени нашите системи."

Бизнеси, които разчитат на Meta за генериране на трафик и приходи, са пострадали, и такива компании трябва да се замислят дали трябва да бъдат зависими само от един канал, каза гостът.

"Дали предоставяйки целия контрол върху нашия бизнес на една компания, ние сме устойчиви. Дали кибератака срещу нея няма да се отрази върху нашия бизнес; дали промяна на условията по управления няма да ви накарат да бъдете зависими."

От Meta обясниха рано сутринта в сряда, че проблемът е свързан с конфигурацията на съхраняване на данни на потребителските устройства - била е въведена нова конфигурация, в която сгрешен параметър е бил отхвърлян от системите за сигурност. Това е предизвикало изхвърляне на потребители от акаунтите им в социалните мрежи и последвалата невъзможност да влязат отново в тях. Това е претоварило системите и от Meta са решили да спрат целия трафик и да го възстановяват постепенно, каза Танев.

Целия коментар може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: сривFacebookBloomberg TV Bulgaria
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
0
 
! Отговори
Kevin Mitnick преди 1 месец
Е съветвал чатариатни уфси, логери, блогъри, влогъри, форумни бабаити, съучастници в социални медии и прочее, НИКОГА да не правят това! Най-добрите начини са, да смените компютъра, на който сте работили или да отворите няколко акаунта за всеки отделен случай, да закриете старите и никога да не кликвате, за да видите паролата си.
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А БУСТЕРА НА КОЛКО ДА ГО БИЕМ :))))))
19
2
 
3
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 1 месец
Всеки който някога е чувал за "кибер сигурност" знае че честата смяна на паролите е най-малкото излишно, а всъщност - вредно. По-важно е паролите да са различни и следователно да се ползва менъджър за пароли пък бил той и бакалски тефтер, този в браузера също е ок. В никакъв случай не се ползва външна услуга за пароли и се избягват авторизации през трета страна като "влез в този сайт с фейсбук акаунт". За важите неща - двуфакторна ауторизация, най-добре ТОТП.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КАКТО ОБИКНОВЕНО, СТАТИЯТА ПОТВЪРЖДАВА, ЧЕ ОСНОВЕН ИЗТОЧНИК НА ПРОБЛЕМИТЕ Е В "КОМУНИКАЦИЯТА НА ПРОБЛЕМИТЕ", ПРИ КОЯТО СА ПРИЧИНЕНИ СРИВОВЕ Е В САМИТЕ ФИРМИ СОБСТВЕНИЦИ НА ПЛАТФОРМИТЕ, КАТО META - ВЪВЕЛИ НОВА КОНФИГУРАЦИЯ ЗА СЪХРАНЕНИЕ НА ДАННИ И ХАК - СРИНАЛИ СИСТЕМАТА!!! ХА,ХА СМЕНЯЙТЕ, СМЕНЯЙТЕ ПАРОЛИ - ИНАЧЕ ЩЕ ВИ ГИ ОТКРАДНЕМ!!...
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То банковите сметки и документи да не хакват, социалните мрежи са най малкия проблем.:))
16
1
 
5
 
! Отговори
Еееее преди 1 месец
Хвала на този експерт, ревееспект, дълбок поклон
15
1
 
5
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
И какво да ми вземат, макарите ли?
14
0
 
6
 
! Отговори
Сакскобургота преди 1 месец
И аз са опитах да смена чипа на бълагрина, за да си зема земите и горите, ама пусто, са оказа, чи чипа на българина са е стопил на дънната му платка и вадене нема;)))
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато влизаш в някоя апликация направена в мнемомик код и в JAVA програминг то първо в апликацията вписваш Login ID, тя те разпознава "Кой си" и ти изпраща Password в който си вписваш пасворда и заедно със секретен изпратен код, специално за този потребител, пасворда ти станал дълъг като изречение, докато пристигне в компутера на фирмата на апликацията и тя ти се отваря, за теб, да прегледаш всичко което има за твоята обслуга както клиент! Това е истински програмирана апликация!
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абсолютно никаквя полза от сменяне на пароли на 3 месеца. Те се криптират при създаване и да хакнеш данни на която и да е социална мрежа ще ти трябва огромен ресурс който да върви с години за да декриптираш евентуално парола. Ние не живеем още в 90те години. Аман от такива експерти
11
0
 
5
 
! Отговори
Фес-бук преди 1 месец
не ми било фес, ами еврейска кипа;)))
10
0
 
6
 
! Отговори
Шпек Салам Народен преди 1 месец
Аз едвам съм я запомнил паролата,остава да я сменя.Веднъж се направих на много печен и написах нова парола....смаях се да я сменям ден през ден,накрая на едно хартиено тиксо,като бабите и го лепнах под бюрото.
9
0
 
4
 
! Отговори
A преди 1 месец
Ако попаднеш на мушката ще бъдеш хакнат, каквото и да правиш. Няма смисъл да се тръшкаме ислишно.
8
0
 
12
 
! Отговори
А;цхаймер преди 1 месец
Да я сменяме като гламави по 5 пъти на година и накрая да я забравим...
7
1
 
7
 
! Отговори
Мадуро преди 1 месец
25 години съм с една и съща парола и как не ми я разбиха.И да ми я разбият няма какво да ми вземат толкова.Стига сте писали глупости само
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Именно при смяна на паролата ти я прихващат кибер прихващачите.
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То както върви да не се хаква. Това не прави , онова прави , сменян на 90 дни. Ползвай това ,а не онова . По ми е добра без смартфон. И без това от работа бе ми остава време за чат
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хе, хе, хе, то социалните мрежи са ненадеждни, а какво остава за др., като банки, паспорти, шофьорски книжки, и т.н., а искат пълна дигитализация на всичко, че и чипове.:))
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
по скоро не си ползвайте компа като ***, не си сейфайте паролите в браузъра, не позволявайте на непознати добавки да се инсталират на браузъра. ползвайте антималуеър заедно с антивирусната, не изпращайте пароли по имейла и по социалните мрежи и не говорете против шефа си на служебния телефон:)))))
2
1
 
11
 
! Отговори
72 преди 1 месец
Определено е нужен експерт да ни подсети да си сменяме паролите и да си заключваме вратите.